Başbakan Rajoy: Uluslararası Toplum İspanya’ya Güvendi

Başbakan Rajoy: Uluslararası Toplum İspanya’ya Güvendi

Ekonomik krizden dolayı en kötü dönemlerini yaşayan İspanya’nın, dün Türkiye’yi geride bırakarak BM Güvenlik Konseyi (BMGK) 2015-2016 geçici üyeliğine seçilmesi Mariano Rajoy hükümetinin yüzünü güldürdü.Türkiye’nin IŞİD gibi...

Ekonomik krizden dolayı en kötü dönemlerini yaşayan İspanya’nın, dün Türkiye’yi geride bırakarak BM Güvenlik Konseyi (BMGK) 2015-2016 geçici üyeliğine seçilmesi Mariano Rajoy hükümetinin yüzünü güldürdü.

Türkiye’nin IŞİD gibi gruplara karşı kararsız tutumu ve agresif dış politikasının kurbanı olduğunu yazan İspanyol basını, “BM’de çok arkadaş değil az düşmanın olması önemli.” değerlendirmesini yaptı.

İtalya’nın Milano kentinde bulunan Başbakan Rajoy, “Bu dönemlerde uluslararası toplumun bizim ülkemize güvenini gösteren harika bir haber. Güvenlik Konseyi bugün uluslararası güvenlik ve barışla ilgili kararların alındığı dünya çapında kritik öneme sahip bir merkez.” diye konuştu.

En son 2003-2004 yılında BMGK’ya seçildiklerini hatırlatan Mariano Rajoy, “İspanya daha önce iki sene Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilmişti ve o güveni tekrar kazanmış olduğumuz için gurur duyabiliriz.” ifadelerini kullandı.

İspanyol Başbakan, “Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum, kolay olmadı. İspanya en son oylamada 132 ülkenin desteğini aldı. Hukukun, düzenin, barışın ve insan haklarına saygının korunması için çalışacağız.” dedi.

"TÜRKİYE, TERÖRİSTLER KARŞISINDAKİ KARARSIZ TUTUMUNUN CEZASINI GÖRDÜ"

İspanyol basını, Suriye ve Irak’ta IŞİD tehlikesine karşı uluslararası toplumun savaş açtığı dönemde, Türkiye gibi önemli bir aktörün seçilememesine dikkati çekti.

En çok satan İspanyol gazetesi El Pais, “Türkiye, İslamcı teröristler karşısındaki rolüne ilişkin kararsız tutumunun cezasını oylamada çekmiş gibi görünüyor. Batılıları ikna edemedi ve Araplar arasında kuşku oluşturdu.” diye yazdı.

İspanya’nın seçilmesinde kimseyle problem yaşamamasının ve Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia-Margallo’nun şahsi çabalarının büyük etken olduğunu belirtti.

“İspanya ve Yeni Zelanda’nın seçilmesi BM’de çok arkadaş değil az düşmanın olmasının önemli olduğunu gösterdi” diyen gazete, Türkiye’nin son yıllarda agresif dış politikasıyla çok düşman kazandığını kaydetti.

İspanya’nın en çok satan ikinci gazetesi El Mundo ise BMGK geçici üyeliğini “Daha fazla görünürlük ama daha fazla sorumluluk.” şeklinde değerlendirdi.

Son oylamada İspanya’nın 132 ve Türkiye’nin 60 oy aldığını kaydeden El Mundo gazetesi, “Uluslararası toplumun IŞİD’e karşı mücadelede yardım taleplerine Türk hükümetinin direnişinin adaylığına zarar vereceğine inanılıyordu.” ifadelerini kullandı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.