Başbakan Erdoğan: Sınıra yeni karakol ve yeni korucu yok

Başbakan Erdoğan: Sınıra yeni karakol ve yeni korucu yok

Çözüm süreciyle birlikte sınır güvenliği stratejisinde de değişiklikler başladı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, önceki akşam Akil İnsanlar grubuyla yaptığı toplantıda sınıra yeni karakol yapılmayacağını açıkladı. Başbakan'ın açıklaması, dikkatleri bu konularda izlenecek yol haritasına çevirdi. Vatan'dan Levent İçgen'in haberine göre, sınır karakolu yapımı çözüm sürecinin akıbetine bağlı olarak son bulacak. Ancak TOKİ'ye ihale edilen karakolların yapımı sürdürülecek.

Mevcut ve yapılacak karakollar ile sınır hattının elektronik kalkanla donatılması faaliyetleri ise hız kazanarak sürecek. Sınırların korunmasında, komuta kontrol, keşif, gözetleme, erken ihbar-ikaz, fiziki emniyet sistemlerinin bütünleştirilmesi tesis edildikçe sabit karakol sayılarının azaltılacağı, bu tesislerin elektronik gözlem istasyonlarına dönüştürülmesi ve hudutların öncelikle teknik yollarla takip edileceğinin planlandığı belirtildi.

KALEKOLLAR TAMAMLANACAK, AMA YENİLERİ YAPILMAYACAK

İç güvenlik harekatının yürütüldüğü bölgede, 1068 jandarma karakolu ile 258 hudut karakolu olmak üzere toplam 1326 karakol bulunuyor. Başbakan Erdoğan'ın, 2008 yılında Hakkari Şemdinli'deki Aktütün sınır karakoluna yapılan saldırının ardından yüksek güvenlikli karakolların yapılması için verdiği talimattan bu yana TOKİ, MSB (Milli Savunma Bakanlığı) ve Jandarma Genel Komutanlığı tarafından talep edilen toplam 341 adet karakoldan 102 adedinin inşaat faaliyetlerini tamamlayarak, 2012 yılına kadar teslim etti. 2012 verilerine göre talep edilen karakollardan 143 adetinin inşaat çalışmalarının devam ettiği, 36 karakolun ise ihale aşamasında olduğu belirtilmişti. Çözüm sürecinin olumlu seyri halinde, inşaat çalışmaları süren ihale aşaması tamamlanan yüksek güvenlik yapısı nedeniyle "kalekol" adını da alan bu karakollar tamamlanacak. Ancak yeni karakol yapılmayacak.

KORUCULAR KAMUDA ÇALIŞACAK

PKK'nın çekilme süreciyle birlikte, köy korucularıyla ilgili de hükümetin yeni adımlar atacağı öğrenildi. Sayıları 46 binin üzerinde olan köy korucuları çözüm sürecinin olumlu seyri halinde zaman içinde tasfiye edilecek. Koruculardan genç olanların sözleşmeli er, güvenlik görevlisi veya belediye kadrolarında istihdamı planlanıyor. Sosyal hakları verilecek olan korucuların bir kısmı ise emekli edilecek. Az sayıdaki gönüllü köy korucusu ise genel asayişle ilgili olarak muhafaza edilecek.

"TERÖR BİTMEDEN KORUCULUK BİTMEMELİ"

Korucuların sesi olan Geçici Köy Korucuları ve Şehit Aileleri Federasyonu Koordinatörü Ata Altın konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Korucularımız, 30 yıllık mücadelede olduğu gibi, bu süreçte de TSK'nın talimatları doğrultusunda hareket etmeye devam edecek. Terör örgütü silahlı militanlarını ülke sınırlarımızın dışına çekerken, korucuların provokasyona sebep olmayacaklarını özellikle vurgulamak istiyorum. PKK çekiliyor, ama silahsızlanmıyor. Asıl süreç terörün çekilmesinden sonra başlayacak. Terör tamamen bitmeden koruculuk sisteminin kaldırılmasını sağlıklı bulmuyoruz." dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.