Başbakan Davutoğlu: Peşmergelerin Geçişi Psikolojik Destek
Başbakan Ahmet Davutoğlu, kamuoyunu tatmin etmek için sadece Kobani'ye yardıma yönelik bir stratejiyi kabul etmeyeceklerini söyledi. Davutoğlu, peşmergelerin geçişinin Kobani’deki savaşın gidişatını değiştirmeyeceğine inanmadığını ifade ederek "Açık konuşmak gerekirse, bu yeterli olmaz fakat Kobani'nin yalnız olmadığını göstermek bakımından psikolojik olarak önemli." ifadelerine yer verdi.
Başbakan Davutoğlu, BBC'ye verdiği mülakatta gündeme dair soruları cevaplandırdı. Davutoğlu, Suriye konusunda bütünlüklü bir stratejiden yana olduklarını belirttirken, Türkiye'nin Suriye'de kendi öncelikleri ve buna bağlı riskleri olduğunu vurguladı. "Sınırımızda Suriye rejimini, IŞİD'i ve PKK'yı görmek istemiyoruz" diyen Başbakan Davutoğlu, "Birkaç yüz Peşmerge'nin kente geçişi, Kobani'deki savaşın gidişatını değiştirir mi, savaşın kazanılmasını sağlayabilir mi?" sorusuna şu şekilde cevap verdi: "Açık konuşmak gerekirse, bu yeterli olmaz fakat Kobani'nin yalnız olmadığını göstermek bakımından psikolojik olarak önemli. Kobani'yi kurtarmak, son iki aydır uluslararası toplumun sloganı; ana mesajı oldu. Ama bunun ne anlama geldiğini, Kobani'yi kurtarmanın ne olduğunu tanımlamalıyız. Kobani'yi kurtarmak, Kobani'de yaşayan sivillerin kurtarılması demekse, oradaki insanların çoğu zaten Türkiye'ye geldi ve güvendeler. Sadece insanlar değil, hayvanlar, araçlar bile Türkiye'ye getirildi. Kobani'den Türkiye'ye 200 bin kişi geldi.
ULUSLAR ARASI MEDYANIN TÜRKİYE’Yİ SUÇLADIĞINI GÖRDÜĞÜMDE ŞOKE OLDUM
Ama Kobani'yi kurtarmak, Kobani'yi ve çevresini IŞİD'den geri almaksa o zaman bir askeri operasyon gerekli. Bu askeri operasyonu kim yapacak? Mesele bu. Uluslararası medyanın Türkiye'yi suçladığını ve Türkiye'den bir şey yapmasını beklediğini gördüğümde gerçekten çok şaşırdım ve şoke oldum. Türkiye'nin ne yapması gerektiğini tarif etmeliler. Eğer Türkiye Kobani'ye askeri müdahalede bulunursa, uluslararası tarafların çoğunun Türkiye'yi eleştireceğine eminim."
"EĞİT DONAT PROGRAMI ÇOKTAN BAŞLADI"
Türkiye’nin Suriye’deki ılımlı güçleri eğitmesi konusundaki bir soru üzerine ise Başbakan Davutoğlu, "Eğit ve donat programı çoktan başladı. Hatta Kobani krizinden bile önce başladı ve devam edecek. Eğit ve donat bizim bütünlüklü stratejimizin bir parçasıdır. Tek çözüm yolu bunun hızlanmasıdır. Bunun hızlanmasını istiyoruz. Türkiye'nin kendi öncelikleri ve bu önceliklerine bağlı riskleri var. Biz müttefiklerimizin bu endişelerimizi anlamasını istiyoruz. Sınırımızda görmek istemediğimiz üç grup var: Suriye rejimi, IŞİD ve PKK. Bunların tümü Türkiye'nin düşmanıdır. Türkiye için tehdit ve risk oluşturmaktadır. Son olaylar Suriye krizini Türkiye'ye taşımak istediklerini gösterdi. Buna asla izin vermeyeceğiz." şeklinde konuştu.
CİHAN
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.