Barzani: Türkiye bize gizlice silah gönderdi

Barzani: Türkiye bize gizlice silah gönderdi

Barzani, IŞİD saldırısına uğradıklarında Türkiye'nin de silah yardımında bulunduğunu açıkladı.

Ku­zey Irak Kürt Böl­ge­sel Yö­ne­ti­mi Baş­ka­nı Me­sud Bar­za­ni Tür­ki­ye­’nin Er­bi­l’­e si­lah des­te­ğin­de bu­lun­du­ğu­nu açık­la­dı. IŞİD’e karşı mücadelede gördükleri desteği anlatan Barzani, Türkiye’den daha çabuk ve da­ha faz­la si­lah gön­der­melerini beklediklerini belirtti.

ÖNCE İRAN

Sky News Arap­ça­’ya mülakat veren Bar­za­ni şöy­le ko­nuş­tu: “Ger­çek­le­ri söy­le­me­miz la­zım. IŞİD ta­ra­fın­dan sal­dı­rı­ya uğ­ra­dı­ğı­mız ilk ge­ce İran­lı­lar bi­ze si­lah do­lu iki uçak gön­der­di. Bu o an için bü­yük bir yar­dım­dı. Baş­ka­la­rın­dan da gel­di. Ama ge­len ilk si­lah yar­dı­mı İra­n’­dan­dı. Tür­ki­ye­’den de bek­le­nir­di, Tür­ki­ye de da­ha son­ra gön­der­di ama iç kon­jonk­tür­le­rin­den do­la­yı biz­den açık­la­ma­ma­mı­zı is­te­di­ler. O za­man Cum­hur­baş­kan­lı­ğı se­çim­le­ri­ne gi­di­yor­lar­dı ve IŞİ­D’­in elin­de re­hi­ne­le­ri var­dı.”

Bar­za­ni “Si­zin iliş­ki­le­ri­niz Tür­ki­ye ile iyiy­di. Ba­zı­la­rı Tür­ki­ye­’nin si­ze yar­dım­da ya­vaş dav­ran­dı­ğı­nı söy­lü­yor. Yo­ru­mu­nuz ne” so­ru­su­na, “Tür­ki­ye­’den da­ha güç­lü bir tu­tum bek­li­yor­duk. Da­ha ça­buk ha­re­ket et­me­le­ri­ni, da­ha faz­la si­lah gön­der­me­le­ri­ni­… Ama bu­nun­la bir­lik­te on­la­rın prob­lem­le­ri­ni an­lı­yo­ru­z” ya­nı­tını ver­di.

ÇEKİNCELİ DAVRANDI

Barzani, “Bu ya­vaş ha­re­ket et­me­de baş­ka bo­yut­lar da ola­bi­lir mi siz­ce” so­ru­su­na ise şu karşılığı verdi: “Tür­ki­ye açık ve ka­rar­lı tu­tum al­mak­ta çe­kin­ce­li dav­ra­nı­yor­du.

Ta­bi­i bu­nun se­be­bi iç du­rum ve re­hi­ne­ler me­se­le­siy­di. Bu se­bep­le­ri an­la­yış­la kar­şı­la­dık. Tür­ki­ye de yar­dım­da bu­lun­du. Ama de­di­ğim gi­bi da­ha faz­la­sı­nı bek­li­yor­du­k.”

BAĞIMSIZLIK KONUSU BAŞKA

Barzani, “Türkiye’nin samimi olduğuna inanıyor musunuz” sorusunu şöyle yanıtladı: “Ben Türkiye’yi dost olarak görüyorum. Ve Türkiye’nin Kürdistan bölgesinin gelişimine karşı duracağını sanmıyorum.

Bağımsızlık konusu ise başka bir konu. Açıkçası bağımsızlık konusunda Türkiye ve başka ülkelerin nihai tutumlarının ne olacağını bilmiyorum. Ancak Türkiye ile bu büyük ilişkiler devam ediyor ve kuvvetini koruyor."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.