Balkanların gözde tatlısı trileçe
Balkanların gözde tatlılarından olan trileçe, artık Konya'da da yapılıyor. Trileçe, üç sütle yapılan tatlı anlamına geliyor. İnek, manda ve keçi sütünden hazırlanan bu hafif tatlı revani tatlısını andırsa da içerisindeki süt miktarı ve kremasıyla damaklarda farlı bir lezzet bırakıyor. Şerbeti sütle yumuşatılan trileçeyi hem göze hemde mideye hitap ettirten en önemli özelliği üzerine bolca sürülen karamel sosunda gizli.
Arnavut tatlısı olarak da bilinen bu tatlı kimilerine göre ise Yugoslavya halklarına ait olan ortak bir tatlı. Boşnaklar, Sırplar, Hırvatlar, Makedonlar ve Arnavutlar trileçe tatlısını paylaşamıyor. Tüm eski Yugoslavya halkları trileçenin kendi kültürlerine ait olduğunu savunuyor. Fakat yaygın kanı ise trileçenin bir Arnavut tatlısı olduğudur. Osmanlı Mutfağı'ndan kalma olduğu bile söyleniyor. Bosna ve Karadağ’da yaygın olan tatlı daha çok “Balkanlardan gelen lezzet” olarak menülerde yer buluyor.
HAFİF OLMASI İLGİYİ ARTIRIYOR
Klasik pasta malzemesi olan pandispanya ve üç süt karışımı ile buluşturulan tatlı, üzerinde sosla servis ediliyor. Lezzet sırrı ustasında gizli olan bu tatlının sosu genelde karamel oluyor. Frambuazlı ve çeşitli kremalarla yapılan sunumları da mevcut. Kolay yapımı, hafif olması bir de merak, trileçeye olan ilgiyi gün geçtikçe arttırıyor. Trileçe, Adese bünyesinde hizmet veren Restore Grup tarafından Konya'ya kazandırıldı. Tatlı, Kule Sini Restoran'da ve Kule Site Adese'de beğeniye sunuldu. Restore Grup Müdürü Celal Ertan, trileçeyi Makedonya seyahatlerinde tadıp beğendiklerini ve daha sonra Konya'ya bu lezzeti taşıma kararı aldıklarını ifade etti. İstanbul'da birkaç restoranda sunulan tatlı, Konya'ya ilk olarak 3 ay önce getirildi.
YAPIMI USTALIK İSTİYOR
Trileçe yapımının ustalık gerektirdiğini belirten Ertan, tatlının yapımını şöyle anlattı: "Tatlı ustamızı 15 gün İstanbul'da eğitime gönderdik. İnek, keçi ve manda sütü karışımından yapılan tatlı, pandispanya keki tepsiye dökülüp soğutulduktan sonra sütün keke yedirilmesi ile yapılıyor. Sütün sıcaklığı önemli. Hemen dökülmüyor, kademeli olarak keke yediriliyor. Süt keke yedirildikten sonra üzerine bir kat krem şanti dökülüyor. Son olarak isteğe göre çeşitli kremalar ile süsleniyor. Biz limonlu, böğürtlenli, karamelli ve çilekli yapıyoruz. En çok karamelli talep ediliyor. Çok hafif bir tatlı. Yiyen bir daha istiyor. Yazın yanında dondurma ile servis ediliyor." Tatlının 2014'te yılın tatlısı seçildiğini ifade eden Ertan, “Tatlı, Kule Sini'de sunulmaya başlandıktan sonra yoğun ilgi görüyor. Konyalı bu tatlıyı sevdi diyebiliriz. Konyalıları Kule 42. katta Konya manzarası eşliğinde trileçe yemeye davet ediyoruz” şeklinde konuştu.
HÂLİD ŞEN / MERHABA ŞEHİR / merhabahaber.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.