Balık fiyatı havaya bağlı

Balık fiyatı havaya bağlı

Bir günü diğer gününü tutmayan balık fiyatlarındaki dalgalanmanın sebebini balıkçılar, hava durumuna bağladı

Balık fiyatlarındaki dalgalanmanın hava şartlarına göre değiştiğini dile getiren balıkçı esnafı, olumsuz hava şartlarında balık tutmanın zorlaştığını, buna bağlı olarak balık miktarının azaldığını ve balık fiyatlarının arttığını söyledi. Balıkçılar, fiyatların düşmesinde ise en etkin rolü yine hava şartlarının üstlendiğini ifade ederek, havanın balık tutmaya müsait olduğu durumlarda daha çok balık tutulduğunu, buna bağlı olarak balık fiyatlarının düştüğünü, bu durumun da hem balıkçı esnafının hem de halkın yüzünü güldürdüğünü belirtti.

Konya Balık Hali esnafından Pehlivan lakabıyla tanınan Mustafa Oğuz, Kurban Bayramı sonrası olduğu için işlerinin biraz durgun olduğunu söyledi. Vatandaşın kurbandan kalan kırmızı eti tüketmeye çalıştığını ve bu nedenle balığa pek ilgi göstermediğini dile getiren Balıkçı Mustafa Oğuz, önümüzdeki günlerde işlerinin biraz daha hızlanacağını umut ettiklerini bildirdi.
DENİZ BALIKLARINI DAHA ÇOK TERCİH EDİN
Konya halkının daha çok göl balıklarını tükettiğini ancak, deniz balıklarının içerisinde bulundurduğu besin değerleri nedeniyle göl balıklarından daha iyi olduğunu ifade eden Mustafa Oğuz, Konyalı vatandaşlara değişik deniz ürünlerinin de lezzetini tatmaları tavsiyesinde bulundu. Balık tüketiminin sağlık açısından da önemli olduğuna dikkat çeken Oğuz, haftada en az iki kez balık tüketilmesi tavsiyesinde bulundu.
Havaların soğuması nedeniyle balık fiyatlarının da arttığını kaydeden balıkçı esnafı Oğuz, “Beyşehir Gölü’nden gelen sazan, göl levreği, çapak gibi balıkların fiyatları, gölün donması ve balık tutmanın zorlaşması nedeniyle arttı. Bunun yanında deniz balıkları olan hamsi, çinekop, istavrit, kefal, tırsi, somon, uskumru gibi balıkların fiyatları da lodos nedeniyle balıkçıların balık avlanmaya çıkamadıkları için yükseldi. Hava şartlarının durumuna göre balık fiyatları çok çabuk değişiyor. Örneğin, bugün 3 lira olan hamsi, yarınki havanın durumuna göre 5 liraya da çıkabiliyor, 1 liraya da inebiliyor” diye konuştu. Balıkçı Mustafa Oğuz balık fiyatlarını ise şu şekilde açıkladı: “Hamsi 3-4 lira, istavrit 3-4 lira, çinekop 10-15 lira, uskumru 5-7 lira, somon 8-10 lira, kefal 4-5 lira, Karadeniz palamut 6-7 lira.”
BALIK ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ
Balık alırken taze olup olmadığına dikkat etmenin önemli olduğuna deyinen Mustafa Oğuz, balık alırken dikkat edilmesi gerekenleri ve balığın taze olup olmadığının nasıl anlaşılacağını da şu şekilde açıkladı: “Balık alırken ilk bakışta parlaklığına dikkat edilmeli, gözlerinin de aynı şekilde parlak olmasına, kulaklarının kırmızı olmasına ve karnının yarılmamış olmasına dikkat edilmelidir. Bunun yanında taze balık fazla kokmaz, kokusunda da balığın taze olup olmadığı anlaşılabilir.”
RASİM ATALAY
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.