'Bakanlar Kurulu'na Hangi Cumhurbaşkanı Başkanlık Etti, Hatırlıyor Musunuz?'

'Bakanlar Kurulu'na Hangi Cumhurbaşkanı Başkanlık Etti, Hatırlıyor Musunuz?'

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, cumhurbaşkanının hangi şartlarda başkumandanlık yetkisini kullanacağının ve Bakanlar Kurulu'na başkanlık edeceğinin Anayasa'da açık açık yazıldığını söyledi. İhsanoğlu, "Bakanlar Kurulu'na...

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, cumhurbaşkanının hangi şartlarda başkumandanlık yetkisini kullanacağının ve Bakanlar Kurulu'na başkanlık edeceğinin Anayasa'da açık açık yazıldığını söyledi. İhsanoğlu, "Bakanlar Kurulu'na en son hangi cumhurbaşkanı başkanlık etti, hatırlıyor musunuz? diye sordu.

Ekmeleddin İhsanoğlu, seçim gezileri kapsamında Eskişehir Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi'nde vatandaşlara hitap etti. Başkanlık ve yarı başkanlık tartışmalarına değinen İhsanoğlu, isim vermeden cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı eleştirdi.

Cumhurbaşkanının, olağanüstü hallerde Bakanlar Kurulu'na başkanlık yapabileceğinin Anayasa'da kayıt altına alındığını hatırlatan İhsanoğlu, salonda bulunanlara, "Bakanlar Kurulu'na ilk defa hangi cumhurbaşkanı başkanlık etti, hatırlıyor musunuz?" diye sordu.

İhsanoğlu, şöyle devam etti: "Bu, fevkalade haller için konmuş bir hükümdür. Çünkü icraat yaptığınız zaman sorumluluk var, mesuliyet var. Ve siz icradan sorumlu başbakan olarak, bakan olarak Meclis'te hesap veriyorsunuz. Milli iradenin tecelligâhı olan Parlamento'da hesap vereceksiniz. Böyle sorumsuz bir cumhurbaşkanı 'Şu köprüyü yap, şu hastaneyi, tüneli aç' diyemez. Çünkü o sorumlu değil Meclis'e karşı. O, bakanların ve başbakanın sorumluluğunda. Onun için burada Türkiye'de kuvvetler ayrılığına saygılı olmak lazım. Parlamenter sisteme saygılı olmak lazım. Bir de şu var; evet cumhurbaşkanı aynı zamanda Türk Silahlı Kuvvetleri'nin başkumandanıdır. Anayasa, bunu açık açık söylüyor. Ama Anayasa'yı tam okumak lazım. Anayasa ne diyor? 'Cumhurbaşkanı, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin başkumandanlığını, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) adına yapar. Millet adına, Meclis adına yapar, kendi keyfine göre değil. 'Kuzey Irak'ta bir şeyler oluyor, hadi paşalarım bir girelim çıkalım falan. Suriye'de bilmem ne oluyor, gidelim gelelim' falan, yok öyle bir şey. Bunu kimse yapamaz. Türkiye, bir üçüncü dünya ülkesi değil, Türkiye büyük bir devlettir. Bizim bin senelik devlet tecrübemiz var, geleneklerimiz var. Bunu hiç kimse bozamaz. Bozmaması lazım ve siz buna hayır demeniz lazım. Hayır diyor musunuz?" diye sordu.

İhsanoğlu'nun bu sorusunu, salondaki kalabalık alkışlar eşliğinde hep bir ağızdan 'hayır' diye cevapladı. Cumhurbaşkanının siyasetçi olup olmaması konusunda Anayasa hükmünü hatırlatan İhsanoğlu, isim vermeden cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı eleştirdi. İhsanoğlu, "Yine Anayasa hükmü diyor ki 'Cumhurbaşkanı, siyasi parti üyesiyse seçildiği andan itibaren siyasetle ve siyasi partisiyle ilişkisi kesilir' Seçildiği an, seçildiği an... Anayasa hükmü sarihtir. Şimdi biz ne diyoruz, 'Biz işte seçileceğiz, partiyi ayarlayacağız, şunu şuraya koyacağız, bunu buraya koyacağız, ben yine sizinle beraberim' Bunu açık açık söylüyoruz. Bu, Anayasa ihlalidir. Bunu siz kabul ediyor musunuz?" sorusunu yöneltti.

Salondakilerin, hep bir ağızdan 'Hayır' diye bağırması üzerine İhsanoğlu, "Peki, millet kabul etmiyorsa o zaman pazar günü ne vereceğiz, ne yapacağız? Ben bunu sizden dinlemek istiyorum kardeşim." dedikten sonra "Pazar günü kime oy vereceksiniz?" sorunu 3 kez tekrar etti. Salondakilerin, 3 kez kendisine oy vereceklerini yinelemesi üzerine İhsanoğlu, teşekkür ettiği vatandaşları selamlayarak konuşmasını bitirdi.

Konuşmasının ardından, engelliler tarafından çiçek ve Türk bayrağı takdim edilen İhsanoğlu, bayrağı öperek teslim aldı. Program; MHP Odunpazarı İlçe Başkanı Serdar Ulucan İhsanoğlu'na karakalem bir portre çalışması, Ertuğrul Gazi Yörük Dernekleri Fedarasyonu Başkanı da bir poşu hediye etmesinin ardından Mehmet Karabaltacı adlı bir vatandaşın, İhsanoğlu için yazdığı şiiri okumasıyla son buldu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.