Bakan Şimşek: Türkiye’nin Çok Büyük Cari Açığı Var

Bakan Şimşek: Türkiye’nin Çok Büyük Cari Açığı Var

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin çok büyük bir cari açığının olduğunu vurguladı.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin çok büyük bir cari açığının olduğunu vurguladı. Cari açığın çok önemli kısmının hammadde ve enerji ithalatından kaynaklandığını açıklayan Şimşek, “2012’de enerji ithalatına 60 milyar dolar ödedik. Geçen sene 56 milyar dolar ödedik. Bayağı büyük bir rakam." dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Adana Vergi Dairesi Başkanlığı’nca Park Zirve’de düzenlenen ‘vergi rekortmenleri ödül törenine’ katıldı. Törene, Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, AKP Adana Milletvekilleri Necdet Ünüvar ve Necati Çetinkaya, Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek, Vergi Dairesi Başkanvekili Recep Yavuz ile çok sayıda işadamı katıldı.

Türkiye'nin cari açığın yüksek olduğunu ifade eden Bakan Şimşek, “2012’de enerji ithalatına 60 milyar dolar ödedik. Geçen sene 56 milyar dolar ödedik. Bayağı büyük bir rakam. Türkiye’de, akaryakıt ürünleri üzerinde vergi yükü yüksek. 2002’de 100 liralık 95 oktan benzinin 70 lirası maliye gidiyordu, bugün ise 100 liranın 58 lirası bize geliyor. Çok yüksek. Fakat buradan elde edilen gelirle sanayiciye daha fazla destek verebiliyorsak, okullara yatırım yapabiliyorsak, yoksullarımıza daha fazla destek verebiliyorsak, bu yanlış bir strateji değil.” diye konuştu.

Seçim arifesinde herkesin meydanlara çıktığına değinen Şimşek, popülizmin bir hastalık ve tuzak olduğuna dikkat çekti. Bakan Şimşek, “Zaman zaman bu nüksediyor. Yine böyle bir dönemdeyiz. Şimdi yine herkes sahaya çıkıp, ‘Biz mazotu şuraya indireceğiz?’ diyecek. Ama nasıl indireceksin? Hangi vergileri artırarak…Biz petrolde yüzde 92, doğalgazda yüzde 98 dışarıya bağlıyız. Fatura 55-60 milyar dolar. Siz ithal ettiğiniz bir ürünün fiyatını ucuzlatırsanız, tüketimi artar. Bütçe açığı, cari açık artar. İkiz açık verirsiniz. O ithalatı yapabilir misiniz? Ondan emin değilim. Çünkü bu işler güvene dayalı. Bu sene Türkiye’nin kısa vadeli dış borcu, cari açık, orta uzun vadeden kısa vadeye düşen kısmı 203 milyar dolar. Türkiye hiçbir ilave kaynak bulmazsa ve cari açık bu seviyelerde kalırsa en az 203 milyar dolar para bulması lazım. Bu da itibar, güven ve reformlarla ilişkilidir. Şimdi siz bu tür yaklaşımlar içerisine girerseniz ve bunlar olursa o zaman ne o cari açık finanse edilebilir, ne de faizler o seviyede kalabilir. Faydalı olacağımız dediğimiz kesimlere-örneğin; çiftçimize- aslında zarar vermiş oluruz. Türkiye geçmişte bundan çok çekti. Özetle bu algıyı besleyen bir faktör benzin ve mazot.” şeklinde konuştu.

Maliye Bakanı Şimşek, Türkiye’de genel olarak ‘vergi yükü çok yüksektir’ gibi bir algının varlığına dikkat çekti. Ülkede mahalli düzeyde, merkezi yönetim, sosyal güvenlik kurumu tarafından toplanan her türlü verginin toplamının milli gelire oranının yüzde 27,7 olduğunu ifade eden Şimşek, Türkiye’nin OECD ülkeleri arasında vergi yükü en düşük 3’üncü ülke olduğunu dile getirdi.

Bakan Şimşek, son 10 yıl içerisinde vergi oranlarını düşürdüklerini kaydetti. Şimşek, şöyle devam etti: “Belki inanmayacaksınız ama; gerçekten yaptık. Kurumlar vergisini yüzde 30’dan yüzde 20’ye düşürmüşüz. 2002’de şirketleriniz 100 lira kazandığında, bu kar hissedarlara dağıtıldığında yüzde 65 vergi veriliyordu. Bugün aynı şekilde 10 lira kar etseniz, hissedarlarınıza dağıtsanız en fazla yüzde 34 vergi ödersiniz. Yüzde 65’lik vergi ile OECD ülkeleri arasında 1. sıradaydık. Kurum kazançları üzerindeki vergide en yükseklerden birisiydik. Bugün OECD ülkeleri arasında kurum kazançları üzerindeki en düşük 8. ülkeyiz. Yatırım yapanlara ciddi destek veriyoruz. Yüzde 2’ye kadar kurumlar vergisini indiriyoruz.”

Gelir vergilerini de düşürdüklerine işaret eden Bakan Şimşek, “Eskiden bir üst düzey yönetici olarak, yüksek vergi dilimine girdiğinizde vergi oranı yüzde 49,5’tu. Bunu yüzde 35’e indirdik. Yine en düşük vergi dilimine uygulanan gelir vergisi oranının yüzde 22’den yüzde 15’e düşürdük. Ama asgari ücretli üzerindeki gelir vergisini sosyal durumuna göre sıfırladık. Eskiden gelir vergisi ortalama efektif olarak yüzde 12.8’di. Bazı kesimler fiş topluyordu ve buradan bir miktar iade alıyordu. Biz şimdi asgari ücretli 4 çocuklu ve eşi çalışmıyorsa sıfır (0) vergi. Üç çocuklu ise 0.7. Yakında gelir vergisi reformu var; o Meclis'ten geçerse 3 çocukluda da sıfırlıyoruz. Bir asgari ücretlinin vereceği vergi yüzde 5 civarı.” ifadelerini kullandı.

TAASSUP İÇİNE GİRMEDİK

Bakanlık olarak ülkenin temel sorunlarının çözülmesi için taassup içine girmediklerini ifade eden Şimşek, 'Tasarruflarımızı artırmamız gerekir' denildiğinde, çok güçlü destek verdiklerini belirtti. 18 yaşındaki her Türk vatandaşı yıllık bir asgari ücretli kadar tasarruf ettiğinde 100 lira başına 25 lira verdiklerini hatırlatan Şimşek, faizlerin düşük olduğu bir ortamda bu rakamın muazzam bir katkı olduğuna işaret etti. Ar-Ge için 100 lira harcama yapan sanayiciye 225 liraya kadar desteklediklerini açıklayan Şimşek, Türkiye’de, buluşların ticari ürüne dönüşmesini istediklerini vurguladı. Avrupa’da patent sayısındaki artışın yüzde 3 iken, Türkiye’de bu rakamın yaklaşık 33 civarına çıktığını bildiren Şimşek, 2002’de yaklaşık bin 900 olan patent başvurusunun 2012’de 12 bini aştığını söyledi.

TEMEL SORUN DOĞRUDAN VERGİLER

Türkiye’de, vergi yükünün sanıldığı gibi yüksek olmadığını savunan Maliye Bakanı Şimşek, şunları söyledi: “Biz, gerçekten de yatırıma, istihdama, üretim ve ihracata daha fazla destek veriyoruz. Fakat nedense hala ‘vergiler çok yüksek’ diye bir algı var. Bu algıyı besleyen bazı faktörler var. Bunlardan bir tanesi dolaylı vergiler. Evet, Türkiye’de dolaylı vergi yükü yüksek. Avrupa Birliği (AB) ortalaması yüzde milli gelire oranı yüzde 13,4, bizde 12,5, OECD ülkeleri ise yüzde 11,1’dir. Amerika gibi ülkelerde ise KDV yok. Biz, Avrupa’ya daha paralel bir yapıya sahibiz. Bizim temel sorunumuz doğrudan vergiler. Biz doğrudan vergileri; yani kurum kazançları ve gelirlerden aldığımız vergilerin milli gelire oranı yüzde 6’nın altında.”

Bakan Şimşek, konuşmasının ardından Adana’nın 2013 kurumlar vergisi 1.’si Toroslar Elektrik Dağıtım A.Ş. adına Dağıtım Direktörü Akın Şahin’e, 2. olan Amylum Nişasta Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürü İsmail Başaran’a, 3’üncü Adana Çimento Sanayi A.Ş. adına Kemal Doğansel’e; Gelir Vergisi 1.’si Şekip Karakaya adına Ali Demir Akgünlü, 2’ci olan Bülent Özler adına Ramazan Bacaksız’a ödüllerini takdim etti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.