Bakan Lütfi Elvan: Yasal Boşluk Oluştu, Aym Gerekçesini Açıklamalı

Bakan Lütfi Elvan: Yasal Boşluk Oluştu, Aym Gerekçesini Açıklamalı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfü Elvan, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) TİB’in internet erişimini sınırlaması ve trafik bilgilerinin TİB tarafından depolanmasına yönelik yasaları iptal etmesine ilişkin değerlendirmede bulundu....

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfü Elvan, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) TİB’in internet erişimini sınırlaması ve trafik bilgilerinin TİB tarafından depolanmasına yönelik yasaları iptal etmesine ilişkin değerlendirmede bulundu. İptal kararının gerekçesi açıklanmadan internet sitesinde duyurulmasının Anayasa’ya aykırı olduğunu belirten Elvan, oluşan yasal boşluğu kısa zamanda dolduracaklarını söyledi. Elvan, TİB’in 17 ve 25 Aralık öncesinde bazı dinleme faaliyetlerinde bulunduğunu ve oluşan tapelerin de basına ve sosyal medyaya servis edildiğini doğrularken, TİB bu dönemde yıprandığını ve tek merkezden yönetim için başka bir kamu iradesine devredilmesi konusunda çalışma yaptıklarını söyledi.

İnternet Suçlarıyla Mücadele Kanunu’nun 3. maddesinin (4) numaralı fıkrasıyla internet trafik bilgisinin TİB tarafından ilgili işletmecilerden temin edilerek depolanmasını öngören kanun maddesi de Anayasa’ya aykırı bulunduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi. İptalle birlikte internette yapılması planlanan fişlemenin önüne geçilmiş oldu. TİB başkanına mahkeme veya savcılık kararı olmaksızın 4 saat içinde internet sitelerini kapatma yetkisi veren hüküm de iptal edilen maddeler arasında yer aldı.

"SANSÜR VE YAYINI ENGELLEMEYE YÖNELİK BİR YASA DEĞİL"

Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararlarının ardından açıklama yapan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfü Elvan, kararın gerekçesini merak ettiklerini söyledi. Bakanlık binasında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Elvan, Anayasa Mahkemesi, internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ve bu yayınlarla işlenen suçlarla mücadele edilmesi hakkındaki kanunun 3. Maddesinin 4’üncü fıkrası ile 8. Maddesinin 16. Fıkrasını iptal ettiğine değindi. Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararını internetten duyurmasının Anayasa’ya aykırı olduğuna değinen Elvan, “İptale ilişkin gerekçeleri açıklamamıştır. Anayasanın 153. Maddesi, ‘Anayasa kararları kesindir. İptal kararları gerekçesi yazılmadan açıklanamaz.’ diyor. Ancak şuan iptal kararı açıklanmasına rağmen gerekçesi açıklanmamıştır. En son yaptığımız düzenlemeyle almış olduğumuz önlem, yargı kararı ile teyit edilmek üzere alınan bir karar özelliği taşımaktadır. Dolayısıyla geçici bir karardır. Sansür ya da yayını engelleme ve ya iletişim özgürlüğüne bir müdahale anlamını taşıyan bir düzenleme değildir. Bu konuda TİB yetkilendirilmiştir ancak Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla yasal boşluk oluşmuştur. Yayın yoluyla gerçekleştirilecek ve ulusal güvenliğimiz konusunda özellikle internet ortamında yapılan yayınlar ortamında ciddi bir boşluk oluşmuştur.” diye konuştu.

"TİB, KURUM OLARAK YIPRANDI"

TİB ile ilgili hükümet olarak bir karar vereceklerini belirten Elvan, 17 ve 25 Aralık soruşturması öncesinde kurumun üzerinden yapılan bazı dinleme tapelerin basına ve internete sızdığını doğruladı. TİB’in bu zaman içerisinde yıprandığına da dikkat çeken Elvan şöyle devam etti: “Özellikle son 10 aydaki gelişmelere ve sonuçlara baktığımızda TİB’de yasal olmayan bir takım faaliyetlerin yürütüldüğü hem müfettiş hem de savcılıkça tespiti yapıldı. TİB’in kurum olarak bir yıpranmışlığı söz konusu. Bir kamu kurumunun kendi yetkilerini aşarak 17 ve 25 Aralık öncesinde bir takım yasadışı dinlemeler yaptığı ve bu dinlemelerin basına ve sosyal medyaya servis edildiğini görüyoruz. Herhangi bir kamu otoritesinde böyle eylemin yapılması suçtur. Bu suçu işleyenler bunun karşılığını alacaklardır. Mahkemelerimiz bunu yapanları cezalandıracaklardır. Bunun süreci devam etmektedir.”

"KAYITLARIN TEK YERDE TUTULMASINI SAĞLAYACAĞIZ"

TİB ile ilgili sıkıntıları ortadan kaldıracak ve güvenilir bir ortam oluşturmak için çalışma yaptıklarına değinen Elvan, “Bugün Telekomünikasyon İletişim Başkanlığında tutulan ses kayıtlarının ikinci bir kaydı hem Jandarma Genel Komutanlığı’nda hem de Emniyette tutuluyor. Biz tek bir yerde kayıt tutulmasını sağlayacağız. Bu kayıt kimin tarafından tutuluyor ve sorumlusu kim bunları ortaya koyacağız. Herhangi bir şekilde gizli yürütülen bir soruşturmanın tapesinin sosyal medyada görülmesi halinde bunun kimin tarafından servis edildiği çok açık şekilde anında ortaya konulabilecek. Bunun için çalışmalarımıza devam ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.