Bakan Işık: İlk Milli Uydumuz Rasat 3. Yılını Başarıyla Doldurdu

Bakan Işık: İlk Milli Uydumuz Rasat 3. Yılını Başarıyla Doldurdu

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, ilk milli uydu RASAT’ın 3. yılını başarıyla doldurduğunu söyledi.Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Uzay Enstitüsü Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) yerleşkesinde...

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, ilk milli uydu RASAT’ın 3. yılını başarıyla doldurduğunu söyledi.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Uzay Enstitüsü Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) yerleşkesinde RASAT Uydusu 3. yıl kutlaması ve Gezgin Geoportalı’nın açılışına Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, TÜBİTAK Uzay Enstitüsü Müdürü Dr. Lokman Kuzu ve ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar katıldı.

Programda konuşan Bakan Işık, ilk milli uydunun 3. yılını doldurması ve Gezgin’in açılışı sebebiyle düzenlenen programda yaptığı konuşmada RASAT’ın, 17 Ağustos 2011 yılında uzaya fırlatıldığını ve 3 yıldır yörüngesinde başarıyla hizmet vermeye devam ettiğini kaydetti. Işık, “RASAT yörüngesinde 16 bin 480 tur atarak toplam 6 milyon kilometre kare alanı görüntülemiş oldu. Elde ettiği görüntülerle Türkiye’yi iki defa tamamen kapsadığı ve 3. Kapsama dönemi içinde olduğunu gösteriyor.” açıklamasında bulundu.

RASAT’ın tasarım, üretim ve test aşamasının tamamını Türk mühendis ve teknisyenler tarafından gerçekleştirilmesinin Türkiye için ayrı bir gurur vesilesi olduğunu belirten Işık, “RASAT’ın tamamen yerli uydumuz yerli üretim olmasının bizim için ayrı bir sembolik de önemi var. Böylece bir anlamda tabularımız ve ön yargılarımız kırıldı. Türkiye’nin de en gelişmiş teknolojik ürünleri yapabileceğimize dair özgüven ve cesaretimiz arttı.” diye konuştu.

“DÜNYA KÜÇÜLDÜ BBG EVİ GİBİ OLDU”

Bakan Işık, konuşmasını “Bu projenin başlangıç olarak ileri nesil uzay teknolojilerini Türkiye’de geliştirilmesine imkan sağlaması en büyük temennimizdir. Çünkü uzay endüstrisi alanında dünyada büyük bir rekabet yaşanmakta. Dünyanın gittikçe küçüldüğü her yerin adeta ‘Biri Bizi Gözetliyor’ (BBG) evi gibi gözetlendiği bir dönemde bilgi, bilişim, izlemede önemli hale geldi.” diye tamamladı.

TÜBİTAK Uzay Enstitüsü Müdürü Dr. Lokman Kuzu da müjde vererek, “Türkiye’nin ilk yerli haberleşme uydusu projesini başlatacağız.” dedi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.