Bakan Eker: Geçen Sene Kesilenin İki Katı Kurbanlık Büyükbaş Hayvan Var

Bakan Eker: Geçen Sene Kesilenin İki Katı Kurbanlık Büyükbaş Hayvan Var

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, yaklaşan Kurban Bayramı hazırlıklarının yapıldığını söyledi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, yaklaşan Kurban Bayramı hazırlıklarının yapıldığını söyledi. Bakan Eker, geçen yıl 770 bin büyük baş havyan kesildiğini hatırlatarak, şu an anda 1.5 milyon büyük baş hayvanın sadece kurbanlık için yetiştirildiğini açıkladı.

Adana’daki programına, Vali Hüseyin Avni Coş’u ziyaret ederek başlayan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, basın mensuplarının sorusu üzerine, “Kurban Bayramı’nın hazırlıkları yapılıyor. Belediyelerimiz büyükşehirlerde, diğer ilgili kuruluşlar çalışıyor. Bizim bildiğimiz şey şu; büyükbaş ve küçükbaş hayvan üretiminde kurbanlık sayısı açısından hiçbir problem yok. Geçen sene kesilenin iki katı kadar kurbanlık büyük baş hayvan var.” dedi.

Geçen yıl 2 milyon 200 bin civarında küçük baş hayvan kesildiğine işaret eden Bakan Eker, şöyle devam etti: "Bu sene 3.5 milyon koyun, keçi cinsinden küçük baş hayvan var. Dolayısı ile toplumun ihtiyacını geçiyor. Yetiştirici bunları yetiştirdi. Bunlar mutlaka sağlıklı bir şekilde, kontrolleri yapılarak, pasaportları alınmak suretiyle sevk edilmeleri gerekiyor. Gittiği yerde hem yeni problemler yaşanmasın hem de sevk idare ona göre yapılabilsin. Çünkü bu Türkiye’ye mahsus bir şey. Türkiye, 780 bin kilometrekare büyük bir ülke. Nüfusun önemli bir kısmı şehirlerde yaşıyor. Büyükşehirlere doğru, kırsal alandan, doğudan batıya doğru sürekli hayvan hareketleri oluyor. Bunu eğer sağlıklı bir şekilde denetlemezsek, bir yerden aldığımız hastalığı bütün Türkiye’ye yayma ihtimalimiz var. Bu nedenle buna herkes dikkat etmeli. Pasaporta, yerinde aşıları ve kontrolleri yapılarak, raporu alınmak suretiyle nakledilmeli. Gittiği yerde de bu sağlık kontrollerinin yapılması lazım ki hayvanların sağlığına, dolayısı ile Türkiye’nin diğer bölgelerine, çünkü kurbandan sonra da bunların kesilmeyenleri veya geri dönenleri olduğunda bu hastalıkları başka taraflara bulaştırmamamız gerekir.”

Hayvan hastalıklarının iki önemli sonucuna dikkat çeken Bakan Eker, “Birinci, bazı hastalıkların insanlara bulaşma riski var. O nedenle bununla iyi mücadele etmemiz lazım. İkincisi ve daha önemlisi, bu, aynı zamanda ülkenin ekonomik kaybına sebep oluyor. Dolayısı ile ikisi de çok büyük zarardır. İnsan sağlığı zaten çok önemli, değeri biçilemez. Ekonomik olarak da dikkat etmeliyiz. Tedbirler alındı. Kurumlar görevlerini bu istikamette yapıyor.” diye konuştu.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.