'Bakan Davutoğlu bir adım önde'

'Bakan Davutoğlu bir adım önde'

MÜSİAD Konya Şubesi Cuma toplantılarında bu hafta “Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinin Sonuçları ve Yeni Dönemde Türkiye’yi Neler bekliyor?” konusu masaya yatırıldı.

MÜSİAD Konya Şubesi Cuma toplantılarında bu hafta “Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinin Sonuçları ve Yeni Dönemde Türkiye’yi Neler bekliyor?” konusu masaya yatırıldı. Mutad Cuma toplantısına konuşmacı olarak katılan Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Önder Kutlu, katılımcılara 10 Ağustos cumhurbaşkanı seçimlerinin ülkemiz açısından önemini ve yeni dönemde ülkemizi nelerin beklediğini anlattı. Açılış konuşmasının ardından toplantıya geçildi. Merkezi yönetim açısından bakılacak olursa halkın seçtiği cumhurbaşkanı seçimiyle beraber yeni dönemde başbakanın ve hükümetin yetkilerinin cumhurbaşkanı etrafında toplanacağına değinen Prof. Dr. Kutlu, “Bu yeni dönemde etkili ve yetkili yönetim modeli izleyeceğiz. Dünya üzerinde uygulanan devlet yönetim sistemleri incelendiğinde ülkemizin Avrupa ülkelerinde uygulanan devlet başkanlığı sistemleri ile neredeyse aynı olduğunu görmekteyiz. Örneğin Fransa’da uygulanan yarı başkanlık sistemi 10 Ağustos seçimleri sonrasında adına ne dersek diyelim ülkemizde de fiilen uygulamaya konulmuş oldu. Anayasamızda bu sistemin uygulanmasına zemin hazırlayan ve cumhurbaşkanına sınırsız yetkiler veren maddeler yer almaktadır. Halk tarafından seçilen 12. Cumhurbaşkanı olarak da Sayın Recep Tayyip Erdoğan anayasanın kendisine verdiği bu sınırsız yetkileri sonuna kadar kullanacaktır” şeklinde konuştu.

YENİ BAŞBAKAN UYUMLU OLMALI

Yeni dönem Türkiye’sinde başbakanın, cumhurbaşkanı ile son derece uyumlu çalışması gerektiğine değinen Kutlu, “Yeni başbakanın uluslararası ilişkiler konusunda dünya kamuoyu ile aynı dili konuşabilecek, uluslararası alanda kabul görmüş, ülkemizin iç siyasetine hakim, önemli mesafelerin kat edildiği çözüm sürecini devam ettirebilecek, paralel yapı ile mücadeleyi sürdürebilecek, ülkenin her kesimine hitap edebilecek ve her kesiminden oy alabilecek bir yapıda olması gerekiyor. Başbakanlık sürecini bu siyasi gelişmeler ışığında değerlendirecek olursak, ülke siyasetine hakim olması, uluslar arası arenada kabul görmesi, çözüm sürecine destek vermesi, halk tarafından benimsenmesi, paralel yapıyla mücadele edilmesi gerekliliğine olan inancını her ortamda dile getirmesi ve 3 dönem kuralına takılmaması açısından Sayın Dışişleri Bakanımız Ahmet Davutoğlu’nun ismi bir adım öne çıkmaktadır. Yeni oluşacak Türkiye düzeninde Recep Tayyip Erdoğan sonrası AK Parti’nin biteceği beklentilerinin aksine AK Parti’nin 2015 seçimlerinden daha da büyüyerek çıkacağını ve yeni anayasayı tek başına yapacak kadar oy alacağını öngörüyorum” dedi. Toplantının ardından Lokman Koyuncuoğlu, günün anısına Prof. Dr. Önder Kutlu’ya hediye takdim etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.