Bakan Çelik: Fuara Uluslararası Boyut Kazandıralım

Bakan Çelik: Fuara Uluslararası Boyut Kazandıralım

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Ar-Ge ve tasarıma sektörün diğer dinamiklerinden şimdiye kadar hep daha geri planda bir bütçe ayrıldığını söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Ar-Ge ve tasarıma sektörün diğer dinamiklerinden şimdiye kadar hep daha geri planda bir bütçe ayrıldığını söyledi. Özellikle mobilya sektörü için geçerli olmak üzere tasarım meselesine özel önem verilmesini isteyen Çelik, “Dünyada tasarımın geldiği nokta ile bizim bulunduğumuz notta konusunda paralellik kurulmasına özel bir önem verilmesi fevkalade önemlidir.”dedi.

Bakan Çelik, TÜYAP Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’ndeki Mobilya Dekorasyon Fuarı’nın açılışına katıldı. Törende konuşan Çelik, sektörde İtalya örneğinden bahsedildiğine dikkat çekerek, “ İtalya‘nın benzer sektörlerde öne çıkmasının bir takım stratejik nedenleri var. Fakat bunu da unutmamalıyız. Firmaların küçük olması, hiçbir zaman büyük hedefler için dezavantaj olarak da görülmemeli. Bahsedilen ülkede büyük holding ve şirketler üzerinden bir büyüme modeliyle anılmaz. Dünya literatüründe orta ölçekli firmalar üzerinden küresel pazarlarda yer etmiş bir büyüme modeli olarak ortaya çıkmıştır. Dolaysı ile tasarıma önem verilmesi ve sektörde mümkün olduğu kadar yurt dışına dönük ortak işler yapılmalı. Önümüzdeki yıllarda hedefimiz şu olmalıdır: Bu sektör, bu fuar Adana’da bölgesel bir merkez olduğu gibi buna uluslararası katılımın da sağlanması için şimdiden çalışmaya başlayayım. Fuara uluslararası bir boyut kazandıralım.” diye konuştu.

Fuarda Adana için her zaman özleneN ve dilenen bir tablonun ortaya çıktığını vurgulayan Çelik, çevre illerden firmaların fuara katılmasını memnunlukla karşıladı. Adana’nın bölgesel ve cazibe merkezi olma konumunun pekiştiğinin altını çizen Çelik, şöyle devam etti: “Bu fuar geçmiş yıllarda da çok başarılıydı. Bu sene ise daha şimdiden gerek 100 firmanın katılması, gerekse hedeflediği 50 bin kişilik ziyaretçi sayısı ile şimdinin istisnai bir yer elde etmiştir. Artan bir ivme ile fuar kendini geliştirmiştir. Fakat giderek mobilyanın dünyada pek çok ülkenin stratejik hale gelmesi Türkiye içinde bu sektörü stratejik hale getiriyor. Gayrı safi milli hasılasında bu sektörün aldığı yer, ayrıca bu sektörün ülkelerin imajına bulunduğu katkı, ürettiği ekonomik değerin çok ötesinde bir işleve sahip oluyor. Nihayetinde biz insanların sırtını yasladığı yerde Türk markası olmasını her şeyden daha çok önemsiyoruz. Sırtınızı yasladığınız yerde Türk markası olması onunun ekonomik getirisinden çok daha öte bir katKı sağlayacaktır.”

Mobilya Fuarı’na çevre 6-7 illerden büyük katılım olduğunu hatırlatan Çelik, “Burada 100 civarında firma bir araya gelmiş durumda. 50 bin civarında büyük bir ziyaretçi kitlesi bekleniyor. Mobilya dekorasyonda ileri giden dünyanın ülkelerini öne çıkan bir takım unsurlar var. Türkiye çok daha kaliteli işler yapıyor. Tabi burada tasarımın pazarlanması her şeyden daha önemli. Bu sebeple bütün sektörlerimizde ihmal ettiğimiz bir konudur.”şeklinde konuştu.

Türkiye Ağaç İşleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Başkanı Ali Rıza Ercan ise Türkiye’de mobilya sektörü denildiğinde akla ilk gelen illerden bir tanesinin Adana olduğu belirtti. Çukurova’nın iskelet ve oymacılıkta öne çıktığını dile getiren Ercan, mobilyanın ihracata katkı payı en yüksek sektörlerin başında geldiğini işaret etti. Ercan, “Dünyada mobilya denildiğinde akla ilk İtalya gelir. İtalya’nın yıllık mobilya ihracatı 20 milyar dolar. Bu ülke ile yarışmak kolay mı dersiniz? Evet kolaydır. Çünkü İtalya’da mobilya bizim kalitemizde değil. Estetik olarak da biz onlardan öndeyiz.Ancak gerek tanıtım fonu, gerekçe yerel işletmelerimizin küçük boyutta olması ve ihracat ile ithalat sistemindeki bazı eksiklikler önümüzü tıkamada. Mobilya ihracatında maalesef 2 milyar sınırını zorlamaktayız. Eğer önümüzdeki yıllarda biraz destek ve teşvik verilirse mobilya ihracatının milyar dolarlarla ifade edilebileceğini, Türkiye’ye büyük katkı sağlayacağına inanıyorum. " açıklamasını yaptı.

Adana Marangoz ve Mobilyacılar Odası Başkanı Yalçın Avcı ise bu yıl 7.’si düzenlenen mobilya ve dekorasyon fuarının ilde geleneksel hale geldiğini kaydetti. Avcı, şöyle devam etti: “Bundan 10 yıl öncesine kadar sıradan bir iş olan mobilya sektörü zamanla gücünü imalattan alarak hızla gelişmiş ve ağacı usta ellerle şekillenen, ince oyma işleri ile süslenen bir çok ahşap mobilyayı geçmişteki aslına sadık kalarak yeniden tasarlamıştır. Amacımız uluslararası standartlarda üretim yaparak, kendi markasını yapan, teknolojiyi izleyen ve kullanan, mimarlarla çalışarak, yeni tasarımlar yapan bir mobilya topluluğu hazırlamaktır. Adana gelişmiş bir şehirde mobilyacıların dağınık şekilde faaliyet göstermesi üzücüdür. Bunun nedeni mobilyacılar sitesinin yeterli büyüklükte olmaması ve site çevresindeki arsaların da fahiş fiyatlara satılıyor olup, esnafın alım gücü yetersiz olmasıdır.” TÜYAP Fuarcılık Anonim Şirketi Genel Müdürü İlhan Ersözlü'de Mobilya Dekorayon Fuarı'na 2012'de 96 firmanın katıldığını, 285'i yabancı, 43 bin 350 kişi tarafından ziyaret edildiğini atardı. Ersözlü, "Genel mobilya üretiminin yüzde 10'nu tek başına karşılayan ve klasik mobilya iskeletinde Türkiye'nin lideri Adana'da düzenlene fuar ülkenin ve bölgenin tek organizasyonu olma özelliği ile ön plana çıkıyor." dedi.

Vali Hüseyin Avni Coş, Mobilya Fuarı’nın diğerleri gibi Adana’nın aynı zamanda ticaret merkezi olma konumunu güçlendirdiğini vurguladı. Büyükşehir Belediye Başkan Vekil Zihni Aldırmaz, mobilyacık sektörünün önemi üzerinde durdu. Konuşmaların ardında Bakan Ömer Çelik ve diğer davetliler fuarın açılışın gerçekleştirip, standıları gezdi.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.