Bakan Avcı: ‘biz’ Derken Ben Türkiye’yi Kastettim

Bakan Avcı: ‘biz’ Derken Ben Türkiye’yi Kastettim

Adıyaman Tanıtım Günleri’ne katılan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Özel Eğitimin Güçlendirilmesi Projesi'nin kapanış konferansında yaptığı konuşmanın yanlış aksettirildiğini iddia etti. Avcı, engellilere yönelik testlerin Türk...

Adıyaman Tanıtım Günleri’ne katılan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Özel Eğitimin Güçlendirilmesi Projesi'nin kapanış konferansında yaptığı konuşmanın yanlış aksettirildiğini iddia etti. Avcı, engellilere yönelik testlerin Türk kültürüne uyumlandırılması ile konuşmasında, “ Bundan 10 yıl önce, 15 yıl önce bu testler olmadığı için pek çok engelli maalesef eğitime alınamamış. AK Parti iktidarı ile birlikte, son 10 yılda bu testlerin de uyarlanmasının bir sonucu olarak engellilerimize daha geniş çaplı hizmet götürme imkânımız oldu.” dedi.

Ankara’da düzenlenen Özel Eğitimin Güçlendirilmesi Projesi'nin kapanış konuşmasını yapan Nabi Avcı, bu konuşmaya ilişkin haberin medyada yanlış aksettirildiğini ileri sürdü. Adıyaman Tanıtım Günleri’nin açılışında Cihan mikrofonuna konuşan Bakan Avcı, şunları söyledi: “Orada yaptığım konuşmada dedim ki; engellilerin tespitine tanılanmasına yönelik testler var, uluslararası testler. Bu testlerin Türkiye’ye uyarlanması gerekiyor. Çünkü o sorular İngiltere’deki, Almanya’daki, Fransa’daki kişilere göre hazırlanmış sorular. Dolayısıyla bizim kültürümüze uygun hale getirilmeli ki muhataplarımız, engelli aileleri rahat rahat cevap verebilsinler. Bundan 10 yıl önce, 15 yıl önce bu testler olmadığı için pek çok engelli maalesef eğitime alınamamış. AK Parti iktidarı ile birlikte, son 10 yılda bu testlerin de uyarlanmasının bir sonucu olarak engellilerimize daha geniş çaplı hizmet götürme imkanımız oldu. Bunu anlattım fakat Cihan Haber Ajansı bugün, ‘Testler yüzünden pek çok engelliye hizmet götüremedik, bu yanlışı yaptık.’ biçiminde vermiş. Bu haberin doğrusu, AK Parti iktidarından öncesinde engellilere yeteri kadar hizmet götürülemiyordu çünkü bu uluslararası testler Türkiye’ye uyarlanmamıştı. ‘Biz’ derken orada ben Türkiye’yi kastettim. Biz geçmişte bunu yapamıyorduk, 10 yıl önceki arkadaşlarımız, 15 yıl önceki arkadaşlarımız bu uyarlamaları yapamadıkları için engellilere yeteri kadar hizmet götüremiyorlardı. Ama bu uyarlamalar, testlerin Türk kültürüne uyarlanmasının neticesi olarak 10 yıldan beri bu hizmet çok güzel götürülüyor.”

Avcı, Ankara’da yaptığı bugün konuşmada da şu ifadeleri kullanmıştı: “Bu proje bizim bakanlık olarak gerçekten çok önem verdiğimiz bir proje. Bugün kapanışını gerçekleştiriyoruz ama sonlandırılması değil. Sadece projenin formel kapanışından söz ediyoruz. Yoksa proje ile başlatılan süreçte uygulamalar da etkilerini hissettirecekler. Bu bakımdan bu bir son değil aslında bir başlangıç. Bu projenin kazanımlarını eğitim sistemimize aktarmanın yeni yollarını da hep birlikte bulacağız. Bu projenin bizim açımızdan, Milli Eğitim Bakanlığı açısından ve Türkiye açısından en önemli özelliklerinden birine Sayın Genel Müdür konuşmasında kısaca işaret etti. O da uygulanmakta olan, uygulanacak olan testlerin uyumlandırılması meselesi. Gerçekten böylesine kültüre bağıl, kültüre göre, kültüre görece biçimlenen süreçlerin her ülkede herhangi bir uyumlama yapılmaksızın olduğu gibi uygulanması mümkün değil. Geçmişte bu yanlışı yaptık. Ve bu yüzden pek çok, bu alandan söz ediyorsak eğer engellimizi de ne yazık ki sağlanan imkanlardan mahrum bıraktık. Bunun için bu uyumlandırılma süreci, inşallah bundan sonra mümkün olan en yüksek düzeyde erişimi sağlayacak bir fırsatı bize sağlamış olacak.”

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.