Bağımlılık tehdit ediyor

Bağımlılık tehdit ediyor

Madde bağımlılığı kullanımı yaşı her geçen yıl düşüyor. Türkiye ve Konya genelinde madde bağımlıların kullanımında ciddi bir artış yaşıyor. Özellikle son günlerde yaygınlaşan bonzai gençliğimizi tehdit ediyor

Uyuşturucu madde kullanımı her geçen gün yaygınlaşıyor. Madde bağımlılığı kullanımı yaşı her geçen yıl düşüyor. Türkiye ve Konya genelinde madde bağımlıların kullanımında ciddi bir artış yaşıyor. Özellikle son günlerde yaygınlaşan bonzai gençleri tehdit ediyor. Bonzainin Konya’da da yaygınlaşmaya başladığı öğrenilirken uzmanlar, çocuklarının davranışından uyuşturucu kullanıp kullanmadığını öğrenebileceğini söyledi. “1 liralık ölüm” olarak da adlandırılan bonzai tehdidi günbegün büyüyor. Yapımının kolay olması ve piyasaya çok hızlı bir şekilde sunulması , toplumda endişeye yol açıyor. Uyuşturucunun eroinden bile daha zararlı olduğu belirtilirken, vücutta bıraktığı etki büyük tahribata yol açarak ölüme sebebiyet veriyor.  Türkiye’de genç  işsizlik rakamlarında her geçen yıl artış olması gençler, baskıdan ve psikolojik bunalımdan kaçmak amacıyla uyuşturucuya yöneliyor.  Bonzai , tamamen tarım ilacı içeren bir maddenin bir takım otlar ve sentetik maddeler ile birlikte karıştırılarak emilmesinden elde diliyor. Bu yüzden otopsilerde bonzai maddesi çıkmıyor ve ölüm nedeni başka görünüyor. Kullananlar böbreklerde ve kalpte meydan getirdiği hasar nedeniyle ani ölümle karşılaşıyor. Uzmanlar, bonzai kullanımının 5’inci yılında ölümle sonuçlanacağını ifade ediyor. Tüm Türkiye’de gençler arasında hızla yayılan bonzainin Konya’da da yaygınlaştığı öğrenildi. Konya’da torbacı olarak hitap edilen uyuşturucu satıcılarının Zafer’in arka sokaklarında uyuşturucu sattıkları iddia edildi. Adres şaşırtmak amacıyla Konya’nın merkez mahallelerine dadanan torbacıların neredeyse girmediği sokak kalmadı. Okulların kapanmasıyla birlikte dershanelerdeki öğrencilere zehri satmak isteyen torbacılara karşı uzmanlar aileleri uyararak, “Çocuklarınızla ilgilenin, yan etkisi kuvvetli olan bir uyuşturucudur ve çocuğunuzda anormal davranışlar meydana gelir. ‘Benim çocuğum yapmaz’ demeyin” dedi.

KONYA’DA DA HIZLA YAYGINLAŞIYOR
Konya’da, madde bağımlılarının sorunlarını cevap arayan tek dernek olan Gül Madde Bağımlıları Kurtarma ve Gençlik Derneği  Başkanı Prof. Dr. Recai Gürbüz, son günlerde yaşanan gelişmeleri kaygıyla izlediklerini söyledi. Derneklerine madde bağımlılığından kurtulmak için çok sayıda kişinin başvurduğunu belirten Gürbüz, “Yerel yönetimlerle birlikte güçlerimizi birleştirmeliyiz. Bizim imkanlarımız ile tehlikenin önüne geçmemiz mümkün değil ama birlikte olursak gençlerimizi bu illetten kurtarabiliriz. Özellikle bonzaide her türlü kimyasal maddeler yer almaktadır. Otun içerisine emdirilerek sigara gibi içiliyor. Maddeyi kullananlar tanınmaz hale geliyor. Bölgemizde de yaygınlaşıyor. İstanbul, Ankara ve İzmir’e göre Konya’da kullanımı düşük ama ucuz oluşu ve bulunabilir olması cazip hale getiriyor. Bunun üstesinden gelebilmek için beraber hareket edilmelidir. Bunun önemi ve tedavisi için gerekli tedbirlerin alınması çoktan gelip geçmiştir” dedi. Gençlerin uyuşturucudan uzak tutulması için aileleri uyaran Gürbüz, gençlerin genellikle meraktan dolayı bir defa denediğini ve sonra bırakamadığını söyledi. Bu süreçte ailelere büyük iş düştüğünü işaret eden Gürbüz, “Aileler, çocuklarını çok iyi takip etmeli. Artık gençler, ‘Ben bunu bırakamam’ diyerek kullanmayı bırakmayarak daha da dozu artırıyor. Gençler sahiplenir ve bilinçlendirilirse bunun önüne geçilir. Sadece kendi çocuğumuz için değil tedavi olmak isteyen başka çocuklarımızı da bu illetten kurtarmalıyız. Tedavilerde destek vermeliyiz” diye konuştu.

BUNALIMA GİREN BİR KERE DENİYOR
Bonzai bağımlılığının sosyal bir olay haline geldiğini işaret eden Yeşilay Konya Şube Başkanı Ali Sabri Pişkin, “Bonzai potansiyel bir tehlike haline geldi” dedi. Bu uyuşturucuyu kullanan kişilerin sosyal hayatla bağlantısının koptuğunu işaret eden Pişkin, “Bu kadar çok yaygınlaşmasının sebebi çok ucuz oluşu ve kolay imal edilmesinden kaynaklanıyor. İnanılmaz derecede piyasaya sürülüyor. Aynı zamanda  uyuşturucu satılırken sakinleştirici ve baş ağrısı ilacı gibi lanse ediliyor. Bu işin içerisinde olanlar arasında çok büyük bir rant var ve çekilmez istemiyorlar” dedi. Bonzaiyi genellikle işsiz gençlerin, psikolojik baskı altında olanların ve manevi boşluğa düşenlerin kullandığını belirten Pişkin, “Emniyet, aile, okul, ve sivil toplum kuruluşları bir araya gelerek bu illete bir çözüm bulmalıdır. Bunun önüne çok hızlı bir şekilde geçmek çok zor ama pazarı ve imalatı kesilerek, gençlere iş imkanları ve psikolojik olarak destek sağlanabilir. Aileler çocukları üzerinde değişimi görebilirler. Bu uyuşturucuyu kullanan çocukta zayıflama, titreme, gözlerde morarma ve deride solgunlaşma meydana gelir” dedi.

DIŞLANAN GENÇLER MADDEYE YÖNELİYOR
Uyuşturucuya ulaşım kolaylaşıp fiyatı düştükçe, genç kuşaklar arasında yaygınlaşmasının kolaylaştığını ifade eden Psikolog & Aile Danışmanı Cüneyt Kaya, kişinin bir sorunla karşı karşıya geldiğinde onunla başa çıkmak yerine madde kullanımıyla kaçışı tercih ettiğini dile getirdi.  Kaya, “Kendine güveni olmayan, sorunlarıyla mücadele edebilecek yeterliliğe sahip olmayan insanlar maalesef, kendilerini sahte mutluluğa itmektedirler.  Diyanet İşleri Bakanlığı bu konuda açıklama da yapabilir. Çünkü; insana ve çevresine zarar veren ve insanın doğusuna aykırı olan suni müdahaleler, bir tür uyuşturucudur. Allah kendisine ibadet edileceği zaman aşırı uykusuzluk ve yorgunlukla ibadet yapılmamasını istiyor. İradeyi  elinden alan her türlü müdahale doğru bulunmamaktadır. İnançlı isek bize zarar verecek her türlü alışkanlıklardan uzak dururuz. Manevi yönden insanların desteklenmesi zararlı alışkanlıklarından kurtulması çok daha kolay olacaktır” ifadelerini kullandı.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.