Azmi Akgül: Emekliye Son Bayram Eziyetiyle Başlayalım

Azmi Akgül: Emekliye Son Bayram Eziyetiyle Başlayalım

Siyasi Partilerin Konya’daki il başkan yardımcıları; siyasi görüşlerini, fikirlerini, şehrin sorunlarını ve çözüm önerilerini Merhaba Gazetesi “Siyasetin Nabzı” sayfaları için kaleme aldı.

CHP Konya İl Başkan Yardımcısı Azmi Akgül

Emekliye Son Bayram Eziyetiyle Başlayalım

 

Biz emeklilere bayram ikramiyesi olarak 1100 TL veren hükümet tüm emeklilerde büyük bir üzüntü ve hayal kırıklığı yaratmıştır.

2018 yılında emekli maaşlarındaki erimeyi telafi edici bir artış yapmak yerine yılda iki defa 1000 er liralık ödeme yapmak yoluna gidilmişti.

DİSK_AR araştırmasına göre 3 yıl önce 1000 TL olarak ödenen bayram ikramiyeleri satın alma gücü itibariyle gıda enflasyonuna göre 677 TL ermiş ve bugün 323 TL’ye düşmüştür. Eğer ilk verildiği tarihten itibaren asgari ücrete oranı korunmuş olsaydı ikramiyeler bu yıl 1763 TL’ye yükselmiş olacaktı.

Bayram ikramiyeleri erirken emekli maaşları satın alma gücünü korumuş mudur? Anlaşılıyor ki iktidarın niyeti emeklileri süründürmek paraları 5 müteahhit aktarmakla meşgul emekli enflasyon karşısında ezilmektedir. Maaşlardaki satın alma gücü kaybı telafi edilmeyecek, hem de bayram ikramiyeleri de maaşlar gibi eriyip gidecektir.

Sonuçta emeklinin yaşama hakkı göz ardı edilmiştir.  Çünkü bayram ikramiyeleri destekleyici bir ödemede olmaktan çıktığı gibi emekli aylıkların da Mart 2018’den bu yana %68 oranında artan gıda enflasyonu karşısında sağlıklı beslenmeye olanak vermeyecek ölçüde gerilemiştir.

Sütten kesilen inek kuru samanla beslenir, emekliye reva görünen budur. Emekliye yaşam hakkı tanınmıyor. Torunlarına bile çikolata alamıyor. Devletin imkanları mı yetersiz hiç de öyle olmadığı ortadır. Sadece bir örnek vermekle yetinelim.

Sayıştay’ın 2019 raporuna göre köprü ,tünel, otoyol, hastane ,havalimanı gibi projelere hazine garantisi nedeniyle 61 milyar 719 milyon 323 bin lira kur farkı ödemiştir.

İş müteahhitlere gelince kur farkı tıkır tıkır ödenir ama emekçiye ve emekliye kaynak yok derler.Emeklilik rejimini biz emekliler kurmadık siyasi iktidarlar kurmuştur.

Emeklikte insanca yaşamamızın bedelini aylıklarımızdan yapılan sosyal Güvenlik kesintileri ile peşin olarak ödedik. İnsanca yaşama hakkımızı iktidarların belirlemiş olduğu fiyattan satın aldık.

Biz bize ait olan ancak gasp edilen yaşama hakkımızı talep ediyoruz.

Ülkemize en az 25 30 yıl hizmet eden biz emeklilere gösterilen vefasızlıktır, haksızlıktır.

Kamuoyunun ve ilgililerin dikkatine sunar.

Tüm emeklerinin karanlıktan çıkıp aydınlık yarınlar göreceği umuduyla...

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.