Azami süre mağdurları ek dönem hakkı istiyor
6 Kasım 2014 tarihinde yürürlüğe giren üniversite eğitiminin 7 yıl azami süreyle tamamlanması ile ilgili kararın 26 Kasım’dan itibaren değil de Eylül 2014’ten itibaren başlatılarak devam etmesi sebebiyle eğitim hayatı son bulan yaklaşık 200 bin öğrenci mağdur edildi. Azami süre mağduru öğrenciler, mücbir sebepler sebebiyetiyle lisansüstü öğrencilere verilen dönem hakkının kendilerine de verilmesini talep ettiler. Mağduriyetlerini sosyal medya üzerinden dile getiren öğrenciler, kararın Anayasa’nın 2. maddesi olan Hukukun kişinin aleyhine geriye yürümezlik ilkesine ve 10. Maddesi olan eşitlik ilkesine aykırı olduğunu dile getirdi.
HUKUK KİŞİNİN ALEYHİNE YÜRÜMEZ
Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi 6.sınıf Öğrencisi Damla Asena Özkara, lisansüstü öğrencilere verilen mücbir sebepler sebebiyle verilen dönem hakkının kendilerine de verilmesini istediklerini söyledi. Uygulamanın hukuka aykırı olduğunu dile getiren Korkmaz, “26 Kasım 2014 tarih ve 29187 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren ve 2547 sayılı kanunun 44. Maddesinde değişiklik yapılmasına dair 6569 sayılı kanunun 28. Maddenin uygulama esasları maddelerindeki belirsizlik durumu sebebiyle 2014-2015 akademik yılı ve öncesi girişli lisans öğrencilerinin azami öğrenim sürelerinin hesaplanmasında 32. Maddesinin geçici 67. Maddesi “Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte yükseköğretim kurumlarında kayıtlı olan öğrenciler bakımından azami sürelerin hesaplanmasında, daha önceki öğrenim süreleri dikkate alınmaz’ belirtilmektedir. 26 Kasım 2014 tarih ve 29187 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren bu kanunun başlangıcı Eylül 2014 sayılması Anayasamızın 2. Maddesine ters düşmektedir. Hukukun kişinin aleyhine geriye yürümezlik ilkesine aykırıdır” dedi.
200 BİNE YAKIN ÖĞRENCİ MAĞDUR OLABİLİR
Türkiye’de bazı üniversitelerin azami süre mağduru öğrencilerine destek çıktığını hatırlatan Özkara, şunları söyledi: “Aynı uygulamayı Selçuk Üniversitesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi’nden de bekliyoruz. Konya Teknik Üniversitesi bu konuda öğrencileri mağdur etti. Öğrencileri üniversiteden attı. Benim gibi birçok öğrenci 1 yıl sonra mezun olacak. Birçok öğrenci ekonomik nedenlerden dolayı online derslere bile giremedi. Lisans üstü öğrencilerine hem öğrenci affı çıktı hem de 1 yıl hak daha verildi. Biz hakkımız olanı istiyoruz. Üniversitemiz bu konuda öğrencilerin menfaatini gözetmezse 7 yılımız boşa gidecek ve lise mezunu olarak kalacağız. Öğrencilerin önemli kısmı Hukuk ve Mühendislik Fakültesi öğrencilerinden oluşuyor. Kazanılmış eğitim hakkımız elimizden alınıyor. Hakkımız olan sürenin verilmesini istiyoruz. 200 bine yakın öğrenci var. Şu an Meclis kapalı. YÖK de bu konuda karar almak istemiyor. Öğrenciler mağdur edilmeden çözüm istiyoruz” dedi.
DÜZENLEME YAPILMASI ELZEM HALE GELDİ
Özkara, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “10 Haziran 2020 tarihinde yapılan yasal düzenlemeyle birlikte mücbir sebepler dolayısıyla (afet, salgın vb) azami süresi dolan lisansüstü öğrencilerine 1 dönem azami 2 dönem hak tanınabileceği Yükseköğretim Kurulunca duyurulmuştur. Lisans öğrencilerinin Korona Salgını sürecinde yaşadıkları online eğitime adaptasyon sorunları, salgın sebebi ile ailelerinden kaybettikleri insanlar, hastalığa yakalanmaları dolayısıyla kaybettikleri süreler ve psikolojik etkileri ve haricen maddiyat yoksunluğu sebebiyle harcını dahi yatıramadığı için kayıt yaptıramayan öğrenciler bu durumdan fazlasıyla etkilenmişlerdir. Lisansüstü öğrencilerine mücbir sebepler göz önünde bulundurularak verilen bu ek süre hakkının yaklaşık olarak 1,5 senedir içinde bulunduğumuz korona salgını sürecinin yukarıda da arz ettiğimiz etkileri de göz önünde bulundurularak lisans öğrencilerine de geçerli olması için bir düzenleme yapılması elzem hale gelmiştir. Mücbir sebepler (salgın, yangın, sel vb.), yukarıda bahsi geçen Anayasamızın 2. Maddesine aykırılık ve 10. Maddesinde yer alan eşitlik şartları göz önüne alınarak Lisans öğrencilerinin bu mağduriyetinin giderilmesi Lisansüstü öğrencilerine tanınan ek sürenin Lisans öğrencilerine de tanınmasını istiyoruz ”ifadelerini kullandı.
İBRAHİM BÜYÜKEKEN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.