'Aynı Evrakta İmzası Olan Müdürü Değil, Personeli Gözaltına Aldılar'

'Aynı Evrakta İmzası Olan Müdürü Değil, Personeli Gözaltına Aldılar'

İzmir'de önleme dinlemesi yapan emniyet mensuplarına yönelik operasyon hakkında açıklama yapan, gözaltına polislerin avukatı Ali Aksoy, "Yapılan operasyon, daha önceden İzmir'de İran ajanlarına yönelik yürütülen bir operasyon varmış,...

İzmir'de önleme dinlemesi yapan emniyet mensuplarına yönelik operasyon hakkında açıklama yapan, gözaltına polislerin avukatı Ali Aksoy, "Yapılan operasyon, daha önceden İzmir'de İran ajanlarına yönelik yürütülen bir operasyon varmış, bu operasyonu takip eden personelle ilgili alınan arkadaşlar ondan dolayı anlınmışlar." dedi. Polislerin gözaltına alındığı operasyonda trajikomik durumlar olduğunu belirten Av. Aksoy, "Halen görevde olanlardan gözaltına alınlar var. Daha trajikomik bir durum var. Şu anki mevcut İzmir İstihbarat Müdürü'nün kendi imzasıyla yaptığı operasyonda kendisi değil, altındaki bir personelini gözaltına almış durumdalar. Daha komik bir durum var. Müvekkilimiz iki gün önce, bu operasyonu yürüten Savcı Okan Bey'e, bizzat yürütmekte olduğu El Kaide dosyası ile akalalı rapor vermiş bir insan. Siz savcı olarak birkaç gün önce El Kaide dosyasından bilgi aldığınız bir şahsa şimdi bugün operasyon yapıyorsunuz, vazifeli bir personele operasyon yapıyorsunuz. Vazifeli bir personele böyle bir operasyon yapılması, olayın tamamen kurgu olduğunu gösteriyor." diye konuştu.

'SİZ AVCISINIZ, CADI AVI YAPIN, ADAM GETİRİN' DİYORLAR

İzmir'de yapılan operasyonla ilgili bir gün önce Yeni Şafak Gazetesi'nde haber yapıldığını, 18 Mart 2014 tarihli Star Gazetesi'nde de istihbaratçıların dinlemesiyle, ön dinlemeyle alakalı bir rapor liste yayımlandığını hatırlatan Aksoy, şunları söyledi: "Bunu basın olarak herkesin takip etmesi lazım. Önleme dinlemesiyle ilgili hiçbir mevzunun dışarı sızdırılması mümkün değildir, bu suçtur. Bunları dışarı sızdıracak iki tane isim vardır. Birincisi Engin Dinç, şu anki Emniyet İstihbarat Dairesi'nin başkanı, ikincisi İzmir İstihbarat Şube Müdürü. Önce bu bilgileri havuz medyasına verdiler, yayımlattılar, şimdi de ardından bu şahıslarla alakalı, 'Usulsüz dinleme yaptınız' diye operasyon yapılıyor. Yapılan operasyonun özü budur. Bunlara dendi ki, 'Siz avcısınız, cadı avı yapın, adam getirin' diyorlar. Şu an adam arıyorlar ama nasıl yapacaklar bilmiyorum. Kendi müdürünün imzası var, müdürü dışarıda, görevinin başında ama mevzuda çalışan personeli burada gözaltında. Basına da, 'Biz istihbarat dinlemeyle usulsüz dinleme bulduk, onunla alakalı eylem, operasyon yapıyoruz.' diyerek algı oluşturuyorlar. Şu anda adamlar, kendilerine ait bir suç ihdas etmiş durumdalar ve suçlu arıyorlar, buna uyacak insan arıyorlar. Bu insanların olması mümkün değil, sadece insanları mağdur ediyorlar."

'OPERASYON BELGE SIZDIRMAYLA İLGİLİ DEĞİL'

İzmir'de yapılan operasyonun, 17 Ağustos'ta Yeni Şafak Gazetesi'nde yayımlanmasına dikkat çeken Av. Aksoy, "Bu haberin bir gün önce Yeni Şafak'ta yapılması demek, 17'sinde çıktı bu haber, yani şu andaki mevcut istihbarat ve savcılık, bu operasyonu yapanlar, oturup sanki Yeni Şafak Gazetesi'nde bu operasyonu hazırlamış gibi haber yapıldı. Orada çarpıtma var, bu belge sızdırma davasıyla ilgili değil. Daha önce İran ajanlarına yönelik yürütülen bir dosyayla alakalı, hattâ bu yürütülen İran dosyasıyla alakalı MİT Başkanı'nın ve İstihbarat Daire Başkanı'nın emriyle yapılmış olan, onların imzasıyla yapılan bir yürütmedir. Suç yok, suçlu yok." şeklinde konuştu. Gözaltına alınan polislere isnat edilen suçun, "Siz usulsüz dinleme yaptınız mı? İran ajanlarıyla alakalı dinlemelerde usulsüzlük var mı?"nın sorgusu olduğunu vurgulayan Aksoy, "Fakat bu sordukları evraklardaki başındaki imza, mevcut istihbarat müdürünün imzası." dedi.

'BAZI POLİSLER ŞİKAYETÇİ OLMAYA ZORLANMIŞ'

Gözaltına alınan kişilerle ilgili şikayetçinin olmadığını belirten Av. Aksoy, şikayetçi olmaya zorlanan bazı polis memurlarının olduğu söyledi. Normal şartlarda gözaltına alınan kişilerin emniyetten salınması gerektiğine dikkat çeken Aksoy, "Ama bir algı oluşturacaklardır, 'vay mahkemeye, hakime sevk ettik' diye. İşin başı hukuksuzlukla başladığı için ne kadar devam ettireceklerini bilemiyoruz. Onların hukuksuzluğa olan açlıklarına göre orantılı olacaktır, doymazlarsa devam edeceklerdir. Yargıtay'a, İnsan Hakları'na kadar devam edeceklerdir. Savcılık, bu işi yürüten personel suç istiyor." dedi. Mevcut müdürlerden başkasının, önleme dinlemelerindeki şahısların isimlerini Star Gazetesi'ne vermemesi halinde yayımlanmasının mümkün olmadığını da kaydeden Aksoy, "18 Mart'ta yayımlanan forumlar, istihbaratın kendi resmi forumlarıdır. Bunları şu an ben gördüm ve paylaşamam. o kadar suç. Bunlar kendileri sızdırdılar, basına yayımlattılar." diye konuştu.

Av. Aksoy, gözaltına alınan polislere yönelik örgüt üyeliği suçlaması bulunmadığını, mevcut kanuni dinleme süreci içerisindeki sıralı amirleriyle birlikte imzaladıkları evraklar üzerindeki imzaların gösterilerek, "Bu imza size mi ait?" diye sorulduğunu, kendi müvekkiline de ortak imzalı evraktaki imzasını gösterip, "Burada niye parafınız var?" diye sorulduğunu sözlerine ekledi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.