Aydınlar Ocağı’nda Prof. Fuat Sezgin anlatıldı

Aydınlar Ocağı’nda Prof. Fuat Sezgin anlatıldı

Konya Aydınlar Ocağının düzenlediği Salı Sohbetlerinde şiar yazar Vural Kaya, İslâm tarihi bilim ve teknoloji tarihi alanında çalışmalarıyla bilinen Prof. Dr. Fuat Sezgin’i anlattı.

Sezgin’in vefatının beşinci yılı münasebetiyle İl Halk Kütüphanesi Salonda düzenlenen programın açılış konuşmasını yapan Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, Sezgin’in vatansız kalmanın acısıyla çok önemli çalışmalar yaptığına işaret ederek “Hoca bu gayretleriyle Türk İslâm coğrafyasının medarı iftiharı haline gelmiştir. Acı çekmeyen insanların zirveye çıkma şansı yok” dedi.

Daha sonra kürsüye gelen yazar Vural Kaya, Sezgin’in Türkiye’de nadir zekâlardan birisi olduğuna vurgu yaparak “Onun hayatında oryantalistlerin kışkırtması büyük rol oynamıştır. Buhari ile ilgili yazdığı tezlerle oryantalistleri ikiye bölmüş, onların tezlerini çürütmüştür. Fuat hocaya karşı duruş gösteren oryantalistler gelecekte dünyayı etkileyecek bir ilim insanının yetişmesine vesile oldular” dedi.

Yirmi yedi dünya lisanına hakim olan Sezgin’in dört yüz binden fazla kaynak eser incelediğini anlatan Vural “Bugün Cumhurbaşkanı olan dönemin Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın daveti üzerine Türkiye’ye dönen Fuat Sezgin 2008 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı İstanbul İslam, Bilim ve Teknoloji Müzesi'nin açılmasına öncü oldu. 30 Haziran 2018 tarihinde de sağlık sorunları nedeniyle tedavi gördüğü İstanbul'da 93 yaşında öldü” diye konuştu

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.