Aydın’ın Kültür Ve Lezzetleri Ekranlarda Tanıtılacak

Aydın’ın Kültür Ve Lezzetleri Ekranlarda Tanıtılacak
Ekranların sevilen programı “Lezzet Yolculuğu”nun Aydın’da yapılan son çekimlerinde yöreye özgü lezzet ve kültür etkinlikleri tanıtıldı.Programın sunucusu Turgay Başyayla, Efeler Zincirli Han Butik Ot...

Ekranların sevilen programı “Lezzet Yolculuğu”nun Aydın’da yapılan son çekimlerinde yöreye özgü lezzet ve kültür etkinlikleri tanıtıldı.

Programın sunucusu Turgay Başyayla, Efeler Zincirli Han Butik Otel mutfağı çekimlerin yanı sıra Aydın il genelinde ilçe ve köylerde de çekimlerin gerçekleştirildiğini ve programın iki bölüm halinde yayınlanacağını belirtti.

Aydın Büyükşehir Belediyesi Zincirli Han Butik Otel mutfağın da sürdürülen çekimlerde ayrıca Han avlusun da Aydınlı Mahalli Sanatçılar, solist Selda Avcı, ritim de Haşim Karaca, yan flüt’te Yıldırım Yılmaz, cura da Aydoğan Yılmaz ve bağlamada Kemal Kanlı’nın yer aldığı koro tarafından Aydın yöresinin sevile türküleri seslendirildi.

Kültür turizmine katkı sağlama amacıyla “Osmanlı Sokağı” projesi içerisinde yer alan ve Aydın Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restore edilen Zincirli Han’da 29 odalı ve 43 yatak kapasiteli, Osmanlı mutfağı, restoran ve satış yerleri bulunuyor.

Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından Zincirli Han Butik Otel olarak işletilen tarihi Hanın restorasyonunun, 2,7 milyon liraya mal olduğu kaydedildi. Aydın’da yapılan çekimlerin, özel bir televizyonda 23-34 Nisan da iki bölüm halinde yayına gireceği belirtildi.

ZİNCİRLİ HAN

Nasuh Paşa Külliyesi’nin bir bölümü olan Zincirli Han, 1708 yılında Aydınlı olan Osmanoğlu Nasuh Paşa tarafından küçük bir mescit, medrese, han ve hamam olarak yaptırıldı. 1922 yılında Yunanistan’ın, işgal ettiği Aydın’dan çekilirken külliyeyi yıkmasının ardından 1926’da, medresenin ortasından yol geçirildi. Nasuh Paşa Külliyesi, konaklama ve ticaret amacıyla inşa edilen, kagir ve ahşap bir yapı. Zincirli Han, iki bölümlüden oluşuyor. Ana bölüm, dikdörtgen planlı ve iki katlı. Caddeye açılan kapısının üzerinde kitabesi bulunuyor. Moloz taş ve tuğlayla inşa edilen hanın tonozla örtülü sivri kemerli girişi, iç avluya açılıyor. Avlunun birinci katında 18, ikinci katında 27 odası var. Ahşap örtülü odalarda, ocaklar ve dolap nişleri bulunuyor. Avlunun güneydoğusundaki bir koridordan, hanın ikinci bölümüne geçilir. Buradaki caddede, sivri tuğla kemerli üç dükkân bulunuyor. Bu bölümlerde yolcuların, hayvanları ve arabaları için ayrı bölümler var. Külliyenin batı ucunda, medresenin yanında, enine iki bölümden oluşan hamam yer alıyor.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.