Ayasofya-ı Kebir Cami-i Şerifi'nin maketini yapıyor

Ayasofya-ı Kebir Cami-i Şerifi'nin maketini yapıyor

Aksaray'ın Eskil ilçesinde yaşayan marangoz ustası Zeki Satıcı, Ayasofya-ı Kebir Cami-i Şerifi'nin maketini yapmaya başladı.

Aksaray'ın Eskil ilçesinde yaşayan marangoz ustası Zeki Satıcı, Ayasofya-ı Kebir Cami-i Şerifi'nin maketini yapmaya başladı.

Yaklaşık yarım asır marangozluk yapan ve emekli olan Satıcı, hobi olarak cami ve tarihi yapıların maketlerini yapmaya karar verdi.

aa-20230622-31492633-31492630-aksarayda-yilin-ahisi-secilen-zeki-satici-ayasofyai-kebir-camii-serifinin-maketini-yapiyor.jpg

Selimiye Cami, Somuncu Baba Cami ve Külliyesi ile Mevlana Türbesi maketlerini yapan Satıcı, Ayasofya-ı Kebir Cami-i Şerifi'nin maketini yapmaya başladı.

Yılın ahisi seçilen Satıcı, AA muhabirine, Ayasofya'nın tekrardan camiye dönüştürülmesi üzerine maketi yapma başladığını söyledi.

aa-20230622-31492633-31492631-aksarayda-yilin-ahisi-secilen-zeki-satici-ayasofyai-kebir-camii-serifinin-maketini-yapiyor.jpg

Maketin yapımına yaklaşık bir yıl önce başladığını belirten Satıcı, şunları kaydetti:

"Tamamlanması yaklaşık 4 yıl sürecek. Bu tür maketlerin yapımı kolay olmuyor. Marangozluk denildiği zaman iki ağacı bir araya getirmek anlaşılmasın. Biz bu eserleri yapabilmek için ömrümüzü verdik. Ayasofya-ı Kebir Cami-i Şerifi birebir aynısını olması ve sağlam durması için ceviz ağacından yapıyorum. Ceviz ağacıyla maketin yapımına başlaması için önce ağacı 5 sene su içinde bıraktıktan sonra gölgede kurutuyorum. Eğer istediğimiz gibi suda bekletilip kurutulmazsa, çatlama ya da eğilmeler meydana gelir."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum