Ayakkabı Dünyası’nın başarı öyküsü

Ayakkabı Dünyası’nın başarı öyküsü

Genç MÜSİAD Konya Şubesi'nin düzenlediği Başarı Öyküleri konulu konferansın konuğu Ayakkabı Dünyası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akbacakoğlu oldu.


Akbacakoğlu, MÜSİAD Konya Şubesi Toplantı Salonu'nda düzenlenen Başarı Öyküleri konulu konferansta, Ayakkabı Dünyası'nın bağlı olduğu Akbacakoğlu Grub'un 1923 yılında Cumhuriyet’le kurulduğunu ve 86 yaşında olduğunu söyledi. 
Ayakkabı öncesinde dedesinin Beypazarı'nda 1900'lü yıllarda deri üretimi ile sektörde yer aldığını belirten Akbacakoğlu, ''O dönemde Beypazarı, ayakkabı üretim merkeziymiş. Bu yüzden ailenin açtığı tabakhane o dönemde büyük önem taşıyor. Ancak Beypazarı'nın suyu sert olunca ve bu nedenle de deri sertleşince aile, üretimi ve tabakhaneyi Gerede'ye taşımış'' dedi. 
Halen Beypazarı'ndaki lakaplarının ''tabaklar'' olduğunu anlatan Akbacakoğlu, şunları kaydetti: 
''Bir süre sonra Beypazarı'nda mes, lastik ve keten ayakkabı satmaya başladık. 1961 yılında 11 yaşında iken babam, benim okumamı istemedi. Çok istiyordum ama babam bana adama ihtiyacı olduğunu söyledi. 11 yaşında dükkanın anahtarını bana verdi. Küçük yaşlarda ayakkabı, boş zamanlarımda ise su ve elma şekeri satıyordum. Samanpazarı, gerçekten bizim için üniversite gibi oldu. En iyi eğitimi burada aldım diyebilirim.'' 
Yıllarca perakendecilik yaparak güzel noktalara geldiklerini ifade eden Akbacakoğlu, küçük bir ilçede başlayan üretimle bugün Türkiye'nin ayakkabıcısı olduklarını söyledi. 
Perakendeciliğin bir süre sonra kendisine dar gelmeye başladığını anlatan Akbacakoğlu, şöyle devam etti: 
''Esem'in Ankara bayiliğini almak için çalıştım. Bayiliğini aldığımda çok heyecanlandım ve böylece toptancılığa giriş yapmış oldum. Bu bizim kırılma noktamız oldu. 1973 yılından sonra sektörde hızla yükseldik. Ankara ile yetinmedik. Diğer illere açılma konusunda ciddi atılımımız oldu. Birçok markanın İç Anadolu Bölgesi'ne pazarlamasını yaptım. Eğer ben Ankara ile yetinmiş olsaydım bugün burada değildim. Şimdi ülkenin birçok yerinde açtığımız mağazalarla milyonlarca kişiye ulaşıyoruz.'' 
Akbacakoğlu, genç girişimcilere cesaretli olmalarını, karşılarına çıkan fırsatları değerlendirmeleri gerektiğini belirterek, iş hayatında cesaretsiz hareket edenlerin fazla başarılı olamayacağını vurguladı. Akbacakoğlu, firmasının öyküsünü anlatırken zaman zaman gözyaşlarına hakim olamadı. Konferansa genç girişimciler kadar iş adamları da ilgi gösterdi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.