Avusturya İslam Cemaati, İslam Yasası Tasarısının 15 Maddesine İtiraz Etti

Avusturya İslam Cemaati, İslam Yasası Tasarısının 15 Maddesine İtiraz Etti
Avusturya İslam Cemaati Başkanı (İGGİÖ) Fuat Sanaç, hükümetin sunduğu İslam Yasası’na ilişkin bir basın toplantısı düzenleyerek konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. 25 maddeden oluşan yasa taslağının 15 maddesine itiraz edildiği...

Avusturya İslam Cemaati Başkanı (İGGİÖ) Fuat Sanaç, hükümetin sunduğu İslam Yasası’na ilişkin bir basın toplantısı düzenleyerek konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. 25 maddeden oluşan yasa taslağının 15 maddesine itiraz edildiği belirtilen toplantıda, yasa taslağının anayasanın eşitlik ilkesine ve din özgürlüğü maddelerine aykırı olduğu ifadelerine yer verildi.

Yasa taslağında Müslümanlara karşı bir güvensizlik dilinin hakim olduğuna dikkat çeken Sanaç "Bugün benim için kara bir gün. Optimist bir insan olmama rağmen son günlerde geçmişte hiç olmadığım kadar üzüldüm." şeklinde konuştu.

Meclise gönderilen ve bir örneği gazetecilere de dağıtılan 24 sayfalık itiraz metninde 15 başlık altında belirtilen itirazlarda yurtdışı finansmanı, tüzüğünden dini anlatma bulunan derneklerin İGGİÖ’ye bağlanması, bunun yapılmaması durumunda bu derneklerin kapatılması, dini öğretilerin içeriklerinin Almanca olarak ilgili bakanlığa teslim edilmesi gibi birçok madde yer aldı. Yasa taslağının bu şekilde meclisten geçmesini istemediklerini belirten Sanaç, "Henüz masada olduğumuz için protesto yürüyüşleri yapmayı düşünmüyoruz." dedi.

Yasa ile ilgili ‘son dakikada madde kondu’ söylentilerine de açıklık getiren Sanaç, "Yasa taslağı tarafımıza daha önce bildirilmişti. Ancak bilgimiz olması kabul ettiğimiz ya da onayladığımız anlamına gelmez." şeklinde konuştu.

1912 yılında Avusturya’da çıkarılan İslam Yasası, 8 maddeden oluşuyor ve diğer birçok dinin elde ettiği hakları İslam için net olarak ifade etmiyordu. 102 yıl sonra yeniden düzenlenecek İslam Yasası; mezarlık açma, dini tatiller, cezaevi ve hastanelere din görevlisi atama gibi birçok hakkı içeriyor. Yasa taslağı özellikle Türkiye’den maaş alan imamların çalışmasını engellerken diğer dini topluluklardan talep edilmeyen maddeler içerdiğinden dolayı büyük eleştiri almıştı.

Bu arada, ‘Yasa taslağına hayır’ adı altında başlatılan imza kampanyasına meclis internet sayfasında imza atanların sayısı 10 bini geçti. 500 bin Müslüman’ın yaşadığı Avusturya’da yasanın itiraz ve değerlendirme süreci 7 Kasım’da sona eriyor. Mecliste görüşülecek yasa taslağının bu şekliyle kanunlaşması halinde Anayasa Mahkemesi’ne gidileceği belirtiliyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.