Avrupa'ya uçuşlar aksıyor

Avrupa'ya uçuşlar aksıyor

Körfez'den Avrupa'ya uçuşlar aksıyor, Emirates'in zararı 1 milyon doları geçti.

Avrupa üzerindeki kül bulutu nedeniyle bölgedeki her 3 uçuştan 2'si iptal edilirken, Körfez ülkelerinden Avrupa'ya yapılan uçak seferlerinde de büyük aksamalar yaşanıyor.

Dubai merkezli Emirates havayolları bugün İngiltere'ye tüm ve anakara Avrupa'ya olan birçok seferi iptal ettiğini duyurdu. Havayolunun internet sitesine göre, Londra Heathrow, Londra Gatwick, Birmingham, Newcastle, Manchester and Glasgow'a tüm seferler İzlanda'daki yanardağın püskürttüğü kül bulutu nedeniyle durduruldu. Emirates'in Avrupa'da sadece güney Fransa'daki Nice kenti ve Rusya'nın başkenti Moskova'ya seferleri düzenli devam ediyor.

Dubai'de basılan Gulf News gazetesine konuşan Emirates Ticari Operasyonlar Bölümü üst düzey Başkan Yardımcısı Richard Vaughan, Avrupa'ya uçuşu iptal edilen yolcular için perşembeden bu yana 3 bin 500 civarında otel odasının tutulduğunu söyledi. Mahsur kalan yolculara ayrıca yemek ve ulaşım imkanı sağlandığı da ifade edildi. Vaughan bu olaydan dolayı şirketin zararının 1 milyon doları geçtiğini kaydetti.

Vaughan, bugünden itibaren Dubai'den binen yolculara otelde kalma imkanı sağlanmayacağını ve Avrupa'ya giden yolcuların internet sitelerini mutlaka ziyaret etmeleri gerektiğini hatırlattı. Fakat Dubai'ye transit gelen yolculara son duruma göre konaklama imkanı sunulabileceği belirtildi.

Emirates Başkan Yardımcısı, perşembeden bu yana 38 uçuşun iptal edildiğini, volkanik küllerin arasından bir uçağın geçmesinin çok tehlikeli olduğunu ve uçağın motorlarının durabileceğini söyledi. Vaughan, birkaç sene önce İngiliz havayollarına ait bir uçakta benzer hadise yaşandığını, dört motorun birden arıza yaptığını ve uçağın 35 bin feet'ten 18 bin feet'e düştüğünü hatırlattı.

Abu Dabi merkezli Etihad havayolları ise İngiltere, İrlanda ve bazı Avrupa ülkelerine yapılan seferlerin hafta sonu boyunca etkileneceğini ve iptal edilebileceğini belirtti. Havayollarından yapılan açıklamaya göre, en çok etkilenen uçuşlar arasında Londra Heathrow, Manchester, Brüksel, Paris ve Frankfurt bulunuyor.

Bu şehirlere giden yolcuların Abu Dabi'de konaklayabilecekleri ve uygun zamanda uçuşlarına devam edecekleri belirtildi. Alternatif olarak yolculara uçuşlarını 19 Nisan'dan sonrasına ertelemeleri tavsiye edildi.

İngiliz Milli Hava Trafik Hizmetleri'nin bildirdiğine göre, İngiliz hava sahası üzerindeki kısıtlamaların pazar sabahı erken saatlerine kadar geçerli olması bekleniyor.


Kül bulutu nedeniyle Romanya'da 8 havaalanı trafiğe kapalı
 
İzlanda'daki Eyfyallayöküll buzulundaki yanardağın püskürttüğü kül bulutları, Avrupa'nın doğusuna doğru ilerliyor.

Slovenya, Hırvatistan ve Macaristan hava sahasını etkisi altına kül bulutları, Romanya'yı kısmen etkiliyor. Ülkenin kuzey şeridini etkileyen hava hareketi nedeniyle 8 şehirde hava trafiğine ara verildi. Cluj Napoca, Targu Mureş, Timişoara, Arad, Sibiu, Bacau, İaşi ve Suceava havaalanları dün geceden itibaren sırasıyla uçuşa kapatıldı. Meteroloji yetkilileri sözkonusu havaalanlarının en az bir gün trafiğe kapalı kalacağını ifade ediyor.

Kül bulutlarının Avrupa'yı etkilemeye başladığı perşembe günü ise, başkent Bükreş'in yanı sıra Timişoara ve Cluj havaalanlarından çeşitli Avrupa şehirlerine yapılması gereken 60 kadar uçuş iptal edilmişti.

(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.