Avrupa Roman Konseyi Türkiye Temsilcisi: Paket Bizi Mutlu Etti

Avrupa Roman Konseyi Türkiye Temsilcisi: Paket Bizi Mutlu Etti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Demokratikleşme Paketi” kapsamında Roman Dil ve Kültür Enstitüsü kurulacağını açıklaması, Roman vatandaşları mutlu etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Demokratikleşme Paketi” kapsamında Roman Dil ve Kültür Enstitüsü kurulacağını açıklaması, Roman vatandaşları mutlu etti. Türkiye’de 5 milyon civarında Roman olduğunu belirten Avrupa Roman Konseyi Türkiye Temsilcisi ve Akhisar Çağdaş Romanlar Derneği Başkanı Erdoğan Şener, “Başbakanımız'dan bu bizim talebimizdi ama şu an için paketin içeriğini bilmiyoruz. Bizim açımızdan önemli bir gelişme bu. Bundan önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Faruk Çelik’ten, bu yönde bir araştırma merkezinin açılmasını talep etmiştik. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi'nde Roman Araştırma Merkezi açıldı ama fazla verimli olmadı. Başbakan'ın yeni açıklaması bizim adımıza memnuniyet verici. Son derece mutlu olduk.” dedi.

'TÜRKİYE'DEKİ ROMANLARIN ÇOK AZI ANADİLİNİ BİLİYOR'

Özellikle dil ve kültürün önemine değinen Şener, "Şu an Türkiye’de 5 milyona yakın Roman yaşıyor. Dilimizi yitirmiş durumdayız. Çok az Roman, anadilini biliyor. Ben aynı zamanda Avrupa Roman Konseyi Türkiye temsilcisiyim. O toplantılara katıldığımızda, birçok ülkenin temsilcileriyle aynı anadilde konuşuyoruz, Romanca'da birleşiyoruz. Maalesef Türkiye’de Roman dili, bilinçli olarak yok edildi. Bu enstitünün açılması, bu anlamda bizim için çok önemli. Bizler için o pakette bir şeylerin olması bizleri doğrusu mutlu etti. İçeriğini görmek, dilimizi ve kültürümüzü yaşatmak istiyoruz." şeklinde konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.