Avrupa Parlamentosu, Türkiye’nin Kıbrıs Açıklarındaki Faaliyetlerini Kınadı

Avrupa Parlamentosu, Türkiye’nin Kıbrıs Açıklarındaki Faaliyetlerini Kınadı

Avrupa Parlamentosu, Türkiye’den ‘Kıbrıs’ın egemenlik haklarına saygı göstermesini' istedei ve adanın açıklarında başlattığı doğalgaz araştırmalarını kınadı.Rumların, ilan ettikleri Münhasır Ekonomik Bölge’de (MEB) doğal...

Avrupa Parlamentosu, Türkiye’den ‘Kıbrıs’ın egemenlik haklarına saygı göstermesini' istedei ve adanın açıklarında başlattığı doğalgaz araştırmalarını kınadı.

Rumların, ilan ettikleri Münhasır Ekonomik Bölge’de (MEB) doğal kaynakları işletme hakkı olduğunu savunan AP, Türkiye’nin de buna saygı göstermesini ve gerginliği tırmandıracak eylemlerden kaçınmasını talep etti. Rumların ilan ettiği MEB’de ve çevresindeki gemilerini de hemen geri çekmesini istedi. AP’de kabul edilen metinde, Türkiye’nin bu faaliyetleri ‘yasadışı ve provokatif’ olarak nitelendirildi.

Türkiye’nin faaliyetlerinin Kıbrıs sorununa kapsamlı çözüm bulunması için başlatılan müzakerelere de zarar verdiği öne sürülen metinde, bunun devamının AB ile ilişkileri de olumsuz etkileyeceği ifade edildi.

Metinde ayrıca, Kıbrıs sorununa kalıcı çözüm bulunması halinde, çıkarılması muhtemel doğal kaynaklardan adadaki iki toplumun da faydalanacağı belirtildi.

AB Komisyonu’nun Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn da Türkiye’nin bölgedeki araştırma faaliyetine son vermesini istedi ve gerginliğin düşmesinin tüm tarafların çıkarına olacağını söyledi. Hahn, bölgeden çıkarılacak doğal kaynaklardan Kıbrıs halkının tamamının faydalanacağını savundu. Hahn ayrıca, Kıbrıs’taki iki lidere de müzakere masasına dönmeleri çağrısında bulundu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.