Av yasağına uyulmuyor

Av yasağına uyulmuyor

Balıkçı esnafı balıkların erken yaşta, yavru iken avlanılmasından yakınıyor. Balıkçı esnaf kaçak avcılığın ileride büyük tehlikeler yaratacağını belirtti

Kaçak balık avının önüne bir türlü geçilemiyor. Böylelikle erken avlanan balıkların nesli tehlikeye giriyor. Balık satışları şu anda durdu denecek seviyeye geldi. Vatandaşlar hem sıcak olmasından hem de Ramazan ayı dolayısıyla balık yemeyi tercih etmiyor. Tezgahlarda ise sezonun kapanmasından dolayı balık çeşidi az. Balık Hali esnafı Mustafa Göksu, yasağı delen bazı balıkçıların balık fiyatlarında oynama yapılmasına neden olduğunu söyledi. Göksu, "Balıklar daha yavru iken alıp pazarda satanlar var. Bu doğru bir şey değil. Bundan bir kaç yıl sonra bu yanlış hareketlerinin cezasını hepimiz ödeyeceğiz. Bir kaç yıl önce kaçak hamsi avı tavan yapmıştı. Ertesi yıl ise hamsi tezgahlara çok geç ve az düştü. Sonra denetimler arttırılarak kontrol altına alınmıştı. Önümüzdeki yıl ayın olay ile karşılaşmamak için erken avlanma yapılmasın. Kimsenin, benim avladığım balıkla mı balık nesli tükenecek, dememesi gerekiyor. Bu ülkede yaşayan herkesin hakkına girilmiş oluyor" diye konuştu.

İKAZLAR VE CEZALAR YETERSİZ KALIYOR

Yetkililer tarafından yapılan ikazlara ve cezalara rağmen kaçak avlanmanın devam ettiğini söyleyen Göksü, “Bu bir yasadır. Hatta bu yasanın içinde de olta balıkçılığı da yasaktır. Yavru balıkların tutulmaması da bu yasada belirtilmiştir. Yasaklama gerekçesi de, bazı balıkların bu dönemlerde üreme dönemindedir. Onun içinde bazı balıkların avlanması kesinlikle yasaktır. Bu balıkçılar amatör de olsalar yasağı deliyorlar. Sahillerde bine yakın oltacı balıkçılar avlanma yapmaktadırlar. Şu anda bakın benim tezgahımdaki balık çeşidi az. Çünkü sezon kapandı. Ancak halin haricindeki bazı tezgahlara bakın, bir çok balık çeşidi bulunuyor. İrili ufaklı. Küçük yaşta avlanıyor balıklar. Yazıktır günahtır. Resmen avladıkları balık türüne karşı katliam yapıyorlar. Nesillerini tüketmelerine yardım ediyorlar” dedi. Ramazan ayında satışların düştüğünü ifade eden Göksü, "Yaz sezonunun gelmesinden dolayı satışlarımız az. Bahara oranla yazın satışlarımızda  yüzde 50'lik bir düşme oluyor. Zaten vatandaşlar oruç oruç balık temizlemek istemiyor. Bir de koku yayıyor haliyle. Bu nedenlerden dolayı vatandaş, yaz mevsimine denk gelen Ramazan ayında balık yemek istemiyor. Haliyle balığa biraz uzak duruyorlar” ifadelerini kullandı.

BALIKÇILARIN BİLİNÇLENMESİ GEREKİYOR

Bilinçsizliğin bedelinin ağır olacağını söyleyen Göksu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu konuda bilinçsizliğin önüne geçilmesi gerekiyor. Balıkçıların eğitilmesi, bilinçlendirilmesi lazım. Zaten iklimlerin değişmesinden dolayı göllerdeki denge değişiyor. Eskiden 15 Haziran'da avladığımız balığı, şimdi 15 Temmuz'da avlıyoruz. Bir de kaçak avcılık ortaya çıkınca, balıklar iyice tehlikeye giriyor. Bir de bazı av yöntemleri uygulanıyor. 'Troll ağ' denilen bir ağ var. Normal ağın arası açıktır. Yani küçük balıklar geçer, büyükleri ağın içinde kalır. Bu 'Troll ağ'ın araları ise küçüktür. Yani küçük balıklar da büyük balıklar da ağın içinde kalıyor. Dışarı çıkamıyor. Balıkçılığın ahlakına uymuyor. Ayrıca belirtmek isterim ki, Ramazan ayı geldi diye herhangi bir fiyat arttırımına gitmedik. Fiyatlar normal düzeyde. Şu anda sezon kapandı. Elimizdeki balık çeşidi de azaldı.”

BERKHAN PARLAK merhabahaber.com
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.