Ato'dan 'Perakende Yasası'na Destek

Ato'dan 'Perakende Yasası'na Destek

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, perakende sektörünün yasal bir düzenlemeye kavuşmasının gerekli olduğunu belirtti.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, perakende sektörünün yasal bir düzenlemeye kavuşmasının gerekli olduğunu belirtti. Bezci, oda olarak bu anlamda yapılan çalışmaları destekleyeceklerini söyledi.

Bezci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı tarafından kamuoyuna açıklanan Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı.


Bezci, açıklamasında bakkal, manav gibi tek kişilik işletmelerden süpermarket, hipermarket ve alışveriş merkezlerine kadar uzanan çeşitli kuruluşları kapsayan perakende sektörünün Türkiye’nin lokomotif alanlarından biri haline geldiğine dikkat çekti. 2012 yılı sonu itibariyle yaklaşık 350 milyar dolar büyüklüğe ulaşan perakende sektörünün istihdama da katkı sunduğunu kaydeden Bezci, böylesine büyük bir sektörün yasalarla düzenlenmesinin mühim olduğunu ifade etti.

ESNAFA DESTEK ÖNEMLİ

Yeni perakende yasa taslağında AVM’lerin yüzde 5’inin esnafa ayrıldığını, kaybolmaya yüz tutan meslekler için de toplam satış alanının yüzde biri kadar alan ayırma zorunluluğu getirildiğini aktaran Bezci, küçük esnafın korunmasının ve kültür hazinesi olan mesleklere sahip çıkılmasının takdir edilecek bir tutum olduğunu söyledi. Bezci, “AVM’leri yabancı markaların satış yeri olmaktan çıkararak, Türk kültürünün hazine niteliği taşıyan eserlerinin sergileneceği yerler haline getirmek her bireyin gelecek kuşaklara borcudur” dedi. Bezci, AVM, süper ve hipermarketlerin sayılarının artmasıyla küçük esnafın zor günler geçirdiğini de belirterek, “Esnaflara AVM’lerde yer ayrılması büyük balığın küçük balığı yemeyip yaşatmasıdır.” diye konuştu.

İNDİRİMLERE DÜZENLEME

Tasarıda Perakende Bilgi Sistemi (PERBİS) kurulmasının ve indirimli satışlara düzenleme getirilmesinin yer aldığına işaret eden Bezci, şunları söyledi:

“Üye sayısı 150 bini bulan Ankara Ticaret Odası olarak en çok indirimler konusunda şikayetler almaktayız. İndirimlere çeki düzen getirilmesi konusu bizim de meclisimizin konusudur. Bakanlığımızla birlikte ortak hareket ederek, üyelerimiz nezdinde indirimlerin takibini üstlenebiliriz.”
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.