Atlar susuz kaldı

Atlar susuz kaldı

Karadağ'ın yılkı atları su sıkıntısı çekiyor. Yetlililer geç de olsa bölgeye tankerlerle su taşımaya başladı. Orman Bölge Müdürü Bekir Karacabey, Karadağ'daki yaban hayatının devamı ve hayvanların su sorununu kökten çözümü için arayışlarımız devam ediyor

Karaman sınırları içerisinde bulunan Karadağ'da bolca yaşayan yılkı atları susuzluk ile uğraşıyor. Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları, Karaman Karadağ'da doğal ortamda yaşayan yılkı atlarını da olumsuz etkiliyor. Su sıkıntısı çeken atlar, dağdaki tek su kaynağı olan çeşmenin başında su içebilmek için saatlerce bekliyor.

Yılkı atları, Karadağ'ın çevresinde yaşayan köylülerin yıllar önce dağa bıraktığı atlar. Yaklaşık 40-50 yıl önce hayvanların tarımda yoğun olarak kullanıldığı dönemde köylülerin en büyük yardımcısı olan atlara, teknolojinin gelişmesi ile ihtiyaç azaldı. Köylülerin sonbaharda dağa bırakıp, baharda tekrar toparladığı atlar, makineli tarıma geçilmesiyle doğada kendi halinde yaşamaya terk edildi. Zamanla doğal ortamda kendilerine bir yaşam şekli belirleyen, sürüler oluşturan yılkı atları, tamamen yabanileşti. Bugün sayıları 600'den fazla olan atlar, Karadağ'da özgürce dolaşıp, kendi kurallarına göre yaşıyorlar.

YAZIN SU KIŞIN YİYECEK SIKINTISI ÇEKİYORLAR

Yılkı atları yaz aylarında hava sıcaklıklarının yüksek olmasından dolayı su sıkıntısı çekerken, kış aylarında ise yiyecek sıkıntısı yaşıyorlar. Yılkı atlarının bölgedeki tek su kaynağı, "Ulu Çukur" denilen krater çukurunun hemen üzerinde ne zaman yapıldığı bilinmeyen tarihi çeşme. Kış ve bahar aylarında gürül gürül akan sular yaz aylarının gelmesi ile birlikte iyice kuruyor. Yüzlerce at bir damla su için birbirleri ile kavga ediyor. Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği bugünlerde, atların su sıkıntısı üzerine Karaman İl Özel İdaresi bir çalışma başlattı. Her gün bir tanker suyu dağa bırakan yetkililer, soruna kalıcı çözüm bulmanın arayışı içinde. Bölgeyi ziyaret eden Konya Valisi Muammer Erol, Konya Orman Bölge Müdürü Bekir Karacabey'in aralarında bulunduğu heyet bölgede incelemelerde bulundu.

TANKERLERLE SU GÖTÜRÜLÜYOR

Yılkı atlarının büyük bir su sıkıntısı çektiğini dile getiren Karacabey, yılkı atlarının su ihtiyacının karşılanması için gereken çalışmaların başladığını söyledi. Karacabey, düzenli olarak bölgeye tankerlerle su gittiğini belirterek, "Yılkı atalarının yaşamını sürdürdüğü Karadağ'da sulaklar alarm veriyordu. Bölgede valimiz ile yaptığımız incelemeler sonucu, bölgeye tankerler aracılığıyla su gönderme kararını aldık. Çünkü atlar ciddi anlamda susuzluk çekiyordu. Bir veya iki haftada bir kere atların su içtiği sulaklara tankerleri boşaltıyoruz ve yılkı atlarını su ile buluşturuyoruz. Böylelikle atların su sorununa kökten bir çözüm olmasa da, susuzluklarını gidermiş oluyoruz. Atların zamanla yabanileştiğini de göz önüne almak gerekiyor. Hayvanları susuz bırakmamaya çalışıyoruz. Karadağ'daki yaban hayatının devamı, bu hayvanların su sorununu kökten çözümü için arayışlarımız devam ediyor. Teknik ekiplerimiz buraya gelip çalışmalar yaptı. Gerekli dökümanlar hazırlandı. Öne çıkan projeler var. Bu projelerden en uygun olanı hayata geçirilerek, sorun tamamen çözülmüş olacak" diye konuştu.

BERKHAN PARLAK - merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.