Atina Rumlarla Anlaşma İmzalayarak Ankara'ya Mesaj Gönderdi

Atina Rumlarla Anlaşma İmzalayarak Ankara'ya Mesaj Gönderdi
Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Rumların tek taraflı ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölge'ye (MEB) Türkiye’nin araştırma gemisi göndermesine, imzaladıkları ikili anlaşma ile cevap verdi. Taraflar, Akdeniz’de “Araştırma ve...

Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Rumların tek taraflı ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölge'ye (MEB) Türkiye’nin araştırma gemisi göndermesine, imzaladıkları ikili anlaşma ile cevap verdi. Taraflar, Akdeniz’de “Araştırma ve Kurtarma Anlaşması”na imza koydu.

Rum Dışişleri Bakanı İoannis Kasouldis, Atina’da Yunan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos ile bir baş başa görüşme gerçekleştirdi. Ardından ise heyetler arası toplantı yapıldı. Kıbrıs'ta müzakerelerin tek taraflı askıya alınmasının ardından izlenecek ortak yol haritasının masaya yatırıldığı görüşmelerin ardından Atina ve Lefkoşa, Akdeniz’de “Araştırma ve Kurtarma Anlaşması”na imza koydu.

İki bakanın imza törenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos, anlaşmayı “İşbirliğimizi özlü biçimde derinleştirmeyi amaçlayan bir eylem” şeklinde tanımladı. Venizelos, anlaşmanın kritik bölge Doğu Akdeniz’de Uluslararası Hukuk ve özellikle Uluslararası Deniz Hukuku’na saygı temelinde yapıldığını kaydetti.

"KIBRIS'TA SORUN HEP AYNI"

Yunan Bakan Venizelos, Kıbrıs’ta sorunun çekirdeğinin hep aynı olduğunu, bunun da “Türkiye’nin Kıbrıs Cumhuriyeti’nin (Rum Kesimi) BM ve AB üyesi bir egemen ülke olduğunu tanımayı reddetmesi” olduğunu öne sürdü. Siyasi ve diplomatik alanda krizin aşılması adına hem Yunan hem de Rum tarafının görüşmeler yaptığını belirten Venizelos, Mısır’da Gazze’ye yardım toplantısında aralarında ABD Dışişleri Bakanı Kerry'nin de bulunduğu bakanlarla bir araya geldiğini belirtti.

"TÜRKİYE BÖLGEDEN ÇEKİLMEDEN MÜZAKERELER BAŞLAMAZ"

Rum Bakan Kasoulidis ise Yunan Dışişleri Bakan ile çok verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini ve Kıbrıs'ın test edildiği bir dönemde Ada’ya Yunanistan’ın desteğini alarak döneceğini belirtti. “Türkiye’nin kışkırtıcı eylemleri ve Kıbrıs MEB’ini reddetmesinin iki toplumun diyalogunu etkileyen sonuçlarının olduğunu" iddia eden Kasoulidis; şantaj, tehdit ve güç gösterisi altında görüşmelerin devam etmesinin mümkün olmadığını öne sürdü. Kasoulidis, kaçamak görüşmeler yerine tam da esasa ilişkin müzakerelerin başlayacağı bir aşamada tehditlerle karşı karşıya kaldıklarını iddia etti.

"IŞİD TEHDİDİ SEBEBİYLE TÜRKİYE'YE SERT TAVIR GÖSTERİLMİYOR"

Bir soru üzerine Kasoulidis, müzakerelere ancak Türkiye’nin tehdit ve şantajına son vermesi halinde başlanabileceğini savundu. Bir başka soruyu daha cevaplandıran Rum bakan, “Hidrokarbon kaynakları bütün Kıbrıs halkının. Kıbrıs’ta çözüm sağlandığında paylaştırılacaktır.” dedi.

Türkiye’nin son gerilimde cesaretlendirildiğini belirten Kasoulidis, araştırma gemisi ile ilgili Türkiye’ye takınılmasını bekledikleri sert tavrı IŞİD sebebiyle uluslararası toplumdan göremediklerini, ancak bu yönde diplomatik çabalar yapıldığını belirtti.

Araştırma ve kurtarma alanlarında imzalanan anlaşmanın önemine değinen Rum bakan, Atina ile daha ileri işbirliklerinin de kurulacağını ifade etti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.