Atilla Kart:yargıtay, Erdoğan'ı 15 Ağustos İçin Uyarmalı

Atilla Kart:yargıtay, Erdoğan'ı 15 Ağustos İçin Uyarmalı

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan, AK Parti'nin tüzel kimliğine yazı yazarak Recep Tayyip Erdoğan'ın 15 Ağustos tarihi itibarıyla genel başkanlık makamını boşaltması konusunda uyarmasını istedi....

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan, AK Parti'nin tüzel kimliğine yazı yazarak Recep Tayyip Erdoğan'ın 15 Ağustos tarihi itibarıyla genel başkanlık makamını boşaltması konusunda uyarmasını istedi. 15 Ağustos'tan sonra Erdoğan'ın hem Başbakanlık ve hem de AK Parti Genel Başkanlığı görevini sürdürdüğü ve AKP-MKYK organı genel başkan vekilini seçmediği takdirde kaos yaşanacağını öne süren Kart, "Erdoğan'ın, iştirak ettiği ve yönettiği AKP yetkili organlarının tesis ettiği tüm işlemler yok hükmünde olacaktır.” dedi.

TBMM'de basın toplantısı düzenleyen Atilla Kart, Türkiye'de cumhurbaşkanlığı seçimi süreciyle beraber rejim krizinin başladığı ve odağında da Erdoğan'ın olduğu bir dönemle karşı karşıya olunduğunu söyledi.

CHP’li Kart, seçim sonuçlarının ve mazbatanın TBMM Başkanlığına gönderilmesiyle birlikte Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı sıfatının anayasal olarak resmiyet kazanacağını, bu sebeple, siyasi parti üyeliği ve TBMM üyeliğinin sona erdiğini kaydetti.

Kart, “Bunun sonucu olarak da TBMM Başkanlığı, kendi kayıtları üzerinde Erdoğan'ın milletvekilliği sıfatını sona erdirecektir. Doğal olarak Başbakanlık sıfatı da sona ermiş olacaktır. Ayrıca hiç kimsenin beyanda bulunması ya da hiç kimseye bu yönde tebligat yapılması gibi bir zorunluluk söz konusu değildir." ifadesini kullandı.

"CUMHURBAŞKANLIĞI, TBMM BAŞKANLIĞI, YSK VE YARGITAY'A YAZI GÖNDERDİM"

15 Ağustos'tan sonra Erdoğan'ın hem Başbakanlık ve hem de AK Parti genel başkanlığı görevini sürdürdüğü ve AKP-MKYK organı genel başkan vekilini seçmediği takdirde kaos yaşanacağını iddia eden Kart, "Erdoğan'ın, iştirak ettiği ve yönettiği AKP yetkili organlarının tesis ettiği tüm işlemler yok hükmünde olacaktır. 27 Ağustos tarihinde yapılacak kongrenin tüm sonuçlarıyla yok hükmünde olması sonucu doğacaktır. 15-27 Ağustos tarihleri arasında Başbakan olarak tesis edeceği tüm işlemler yine "yok hükmünde' olacaktır. AKP-MKYK organı ivedi olarak, AKP Tüzüğünün 78. maddesi uyarınca, AKP Genel Başkan Vekilini seçmelidir. Genel Başkan Vekili seçildikten sonra, 15 günlük ilan süresi göz önüne alınarak, 1. Olağanüstü Kongre süreci ve takvimi başlatılmalıdır." değerlendirmesini yaptı.

Atilla Kart, Cumhurbaşkanlığı makamı, TBMM Başkanlığı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ve YSK'ya konuya ilişkin bir yazı gönderdiğine işaret ederek, "Bir rejim krizini ve anayasal darbeyi önlemek amacıyla bu makamları da bu anlamda uyarmak ihtiyacını duyduğumuzu göreve davet etme gereğini duyduğumuzu ifade ediyorum. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı uyarmalıdır. En başta Adalet ve Kalkınma Partisi'nin tüzel kimliğine yazı yazarak demelidir ki "15 Ağustos tarihi itibarıyla genel başkanlık makamı boşalmıştır. AKP Tüzüğünün 78, Siyasi Partiler Yasasının 15. Maddesinin gereği olarak neden genel başkan vekilini seçmiyorsunuz' demelidir. Recep Tayyip Erdoğan'a, cumhurbaşkanına da bu uyarıyı yapmak durumundadır." şeklinde konuştu.

Özal ve Demirel örneğini hatırlatan Atilla Kart, şunları dile getirdi: "Turgut Özal'ın başbakanken cumhurbaşkanı olması meselesinde ne yapıyor, başbakanlığı bırakıyor Turgut Özal, kimi görevlendiriliyor Ali Bozer görevlendiriliyor. Sayın Demirel'in cumhurbaşkanı olması döneminde de benzeri süreci biliyoruz. Sayın Demirel göreve başlamadan sözgelişi 20 gün önce başbakanlık görevini bırakıyor, Erdal İnönü vekalet ediyor."

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.