Atalay (Çözüm Süreci İçin): Eylem Belli, Eylül’de Tamamlayacağız

Atalay (Çözüm Süreci İçin): Eylem Belli, Eylül’de Tamamlayacağız

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Irak’ta büyük bir karmaşanın yaşandığını söyledi. Atalay, çözüm süreci ile ilgili olarak ise “Çözüm süreciyle ilgili yol haritasını biz kendimiz önce olgunlaştıracağız. Sonra da bu olgunlaştırmayı...

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Irak’ta büyük bir karmaşanın yaşandığını söyledi. Atalay, çözüm süreci ile ilgili olarak ise “Çözüm süreciyle ilgili yol haritasını biz kendimiz önce olgunlaştıracağız. Sonra da bu olgunlaştırmayı paylaşacağız, devletin bütün kurumlarıyla hem de tabi diğer tarafla da uygun şekilde paylaşacağız. Yol haritası dediğimiz şöyle bir şey herkes mutabık kalacak. Tarihi belli. Eylem belli. Herkes o eylemi onaylayacak ki yerine getirsin. Bu safha zor bir safhadır. Eylül sonuna kadar bu safhayı tamamlayacağımızı düşünüyorum. Benim koordinasyonumda tamamlayacağımızı düşünüyorum.” dedi.

Başbakan Yardımcısı Atalay, AK Parti Genel Merkezi’nde gerçekleştirilen il başkanları toplantısı öncesinde basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Gazze’den Türkiye’ye yaralı sevkiyatının devam ettiğini belirten Atalay, ilk planda 200 yaralının Türkiye’ye getirilmesi için plan yaptıklarını söyledi. Atalay, Sağlık Bakanlığı’nın ambulans uçağı ile birlikte ilk olarak 4 yaralının Türkiye’ye getirildiğini söyledi. Dün 18 yaralı ve 15 refakatçinin daha Türkiye’ye geldiğini belirten Atalay, 18 yaralıdan birinin durumunun ağır olduğunu kaydetti. Yaralıların 5’inin çocuk ve birinin ise kadının hamile olduğunu vurgulayan Atalay, “Bunlar Sağlık Bakanlığımızın denetimi altında tedavileri yapılıyor. AFAD’ın koordinasyonunda bu çalışmalar yürütülüyor. Genelkurmay Başkanlığımız, Sağlık Bakanlığımız, TİKA ve yardım kuruluşlarımız bu çalışmaları yürütüyor.” diye konuştu.

“YARALI OLAN GAZETECİLER DE TÜRKİYE’YE GETİRİLEREK TEDAVİ ALTINA ALINDI”

Gazze’den yaralıların Türkiye’ye sevkiyatında büyük sıkıntılar çekildiğine dikkat çeken Atalay, yaralıların alınmasında İsrail’in havaalanlarından gerçekleştirildiğinin altını çizdi. Dün 40 yaralıyı getirmek istediklerini ve prosedürler gereği bu yaralılardan sadece 18 tanesini Türkiye’ye getirebildiklerini belirten Atalay, Irak’ta yaşanan durumu değerlendirdi. Irak’ın Sincar bölgesinin IŞİD tarafından ele geçirilmesinin ardından dağlara kaçan Ezidilere havadan yardım ulaştıran helikopterin düşmesi sonucu yaralanan iki gazetecinin de Türkiye’ye getirildiğini ifade eden Atalay, “Yaralı olan gazeteciler de Türkiye’ye getirilerek tedavi altına alındı. Yine AFAD koordinasyonunda gerçekleşti bu yardım. Tedavileri sürüyor.” şeklinde konuştu.

“YARDIMLAR İÇİN İSRAİL’İN HAVAALANLARINI KULLANIYORUZ”

Atalay, Gazze’ye başlayan insani yardımların da yoğun olarak devam ettiğine vurgu yaptı. Atalay, şu ana kadar AFAD tarafından 1.5 milyon dolar tutarında tıbbi malzeme gönderildiğini belirtti. 2 bin 500 gıda kolisinin de Gazze’ye ulaştırıldığına dikkat çeken Atalay, “Yardımlar için İsrail’in havaalanlarını kullanıyoruz. TİKA tarafından çok sayıda yardım gönderildi. Türk Kızılayı tarafından gıda paketleri gönderildi. Yatak, jeneratör gibi çok sayıda yardım bölgeye ulaştırıldı. Birçok yardımımız Gazze’ye devam ediyor.” ifadelerini kullandı.

“ŞU ANDA TÜRKİYE’YE BİN 700 CİVARINDA EZİDİ İNTİKAL ETMİŞ DURUMDA”

Bakan Atalay, konuşmasına şöyle devam etti: “Irak’ta çok olağanüstü bir karmaşa var. Belirsizlikler var. Bir yandan yeni hükümet kurulması. Siyasi çatışmalar devam ederken bir yandan da IŞİD’in yol açtığı Musul, Telafer, Sincar ve bizim sınırlarımıza kadar uzanan çok ciddi insani dramlar var. Tabi Musul’dan Arap ve Türkmenler bölgeyi terk etti. Telafer Türkmen kentidir. Buradaki daha çok Şii Türkmenler orayı terk etti. Sonra bölgede yaşayan Ezidi diye nitelenen Kürt bir nüfusun 50 bini hareket halinde. Bunların bir kısmı Doha civarında, bir kısmı Türkiye’ye geldi. Bir kısmı sınır yakınlarında. Biz bunlara dönük yardımlarımızı da sürdürüyoruz. Şu anda Türkiye’de bin 700 civarında Ezidi intikal etmiş durumda.”

“ŞİMDİLİK 5 BİN KİŞİLİK, YÜZ ADET GENEL MAKSAT ÇADIRLARI PLANLANDI”

Türkiye'ye gelen Ezidiler için okul binaları ve kamu binaları tahsis edildiğini sözlerine ekleyen Atalay, “Ezidi vatandaşlara bizim vatandaşlarımız da sahip çıktı. Köylerine ve evlerine götürmüştür. Ama biz Şırnak valiliğimize çok ciddi şekilde yardım malzemesi gönderdik. Gıda, su gibi yardım malzemeleri gönderildi. Orada iyi bir yardım çalışması sürdürülüyor. Tabi ki dışarıdan hala nüfus gelme ihtimali var. Onun için de biz Zaho civarında kamp kurulmasına karar verdik. Ezidiler için sadece çadır kent kurulmasına karar verdik. Çadırlar kurulmaya başlandı. Bugünden itibaren o çadır kentlerde kalınmaya başlanacak. Biraz hızlı hareket ediyoruz. Dolayısıyla Ezidi nüfusunun Türkiye'ye gelme yerine Irak’ta yerleşmesi ama bütün ihtiyaçlarını bizim karşılayacağımız kampların kurulmasını tercih ediyoruz. Bu konuda doğrusu yine hem bizim kurumlarımız hem de o bölgede vatandaşlarımız çok ciddi şekilde yardım ulaştırmaya çalışıyorlar. Bu Zaho’daki geçici toplama merkezinde şu anda ifade ettiğim çadır kurulumu başlamıştır. Şimdilik 5 bin kişilik, yüz adet genel maksat çadırı planlandı. Gece saatlerinde de devam ettirilen kurulum çalışmaları 14 Ağustos, yani bu sabahtan itibaren Ezidi aileler çadırlara yerleştirilmeye başlanacaktır.” şeklinde konuştu.

“20 BİN KİŞİLİK BİR TÜRKMEN ÇADIRI KURACAĞIZ”

Türkmenlere şu ana kadar 110 TIR malzeme gönderildiğini ve Türkmenlerin önemli oranda ihtiyaçlarının karşılandığını belirten Atalay, Türkmenler için önce Sincar bölgesinde çadır kent kurulmasına karar verdiklerini ve sonradan o bölgenin güvenli olmadığının anlaşıldığını vurguladı. Tespit edilen yerde hızlı bir şekilde çadır kent kurulmasına karar verdiklerini ifade eden Atalay, konuşmasına şöyle devam etti: “20 bin kişilik bir Türkmen çadırı kuracağız. Yönetimini onlara devredeceğiz. Bütün ihtiyaçlarını biz temin edeceğiz. Bir yandan Gazze’ye insani yardım, bir yandan Gazze’deki yaralıların Türkiye’ye getirilmesi, bir yandan da Ezidilere yardım için çalışıyoruz. Türkmenler kardeşlerimize dönük ise çok önceden başlattığımız yardım yoğun bir şekilde sürüyor."

Açıklamalarının ardından Atalay, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplandırdı. Bir gazetecinin, IŞİD’in yaralıların Türkiye’deki hastanelerde tedavi edildiği yönündeki iddiaları sorması üzerine Atalay, “Benim bildiğim bir konu değil. O yönde hiçbir veri yok bizim elimizde. Hele hastane tedavisi filan ama bizim kendi çabamızla bu Ezidilerde olduğu gibi tedavi politikası yoktur. Başka şeyler için Dışişleri Bakanlığı için bu konularda bilgi vermesinde fayda var. Benim yürüttüğüm çok farklı bir çalışma. İşin siyasi boyutlarıyla ilgili Dışişleri Bakanlığımızla ilgili gerekli açıklamaları yapıyor.” diye konuştu.

“EYLÜL SONUNA KADAR BU SAFHAYI TAMAMLAYACAĞIMIZI DÜŞÜNÜYORUM”

Çözüm süreci ile ilgili HDP’lilerle bir görüşme gerçekleştirilip gerçekleştirilmeyeceği yönündeki soruya ise Atalay, şöyle cevap verdi: “HDP’lilerle biz bir araya geldik. Dün görüşmemiz vardı. Zaten sürekli bir araya geliyoruz. Çözüm süreci gayet hızlı yürüyor. Önemli bir kurulumuz vardı dün biliyorsunuz, Türkiye’nin bütün güvenlik sorunlarını görüştüğümüz MGK vardı. TBMM’den Haziran ayı içinde bu konuda en ileri adımı attık. İlk defa Türkiye bir çözüm süreci çerçevesi yasası çıkardı. Biz şimdi daha rahat bir şekilde hem görüşmelerimizi yapıyoruz hem de çalışmalarımızı yapıyoruz. Şu anda yol haritamızı olgunlaştırma yönünde çok hızlı çalışıyoruz. O görüşmelerimiz sürüyor, bir yandan arkadaşlarımız örgüt kesiminde İmralı ile görüşmelerini sürdürüyor. Tabi çözüm süreciyle ilgili yol haritasını biz kendimiz önce olgunlaştıracağız. Sonra da bu olgunlaştırmayı paylaşacağız, devletin bütün kurumlarıyla hem de tabi diğer tarafla da uygun şekilde paylaşacağız. Yol haritası dediğimiz şöyle bir şey herkes mutabık kalacak. Tarihi belli. Eylem belli. Herkes o eylemi onaylayacak ki yerine getirsin. Bu safha zor bir safhadır. Eylül sonuna kadar bu safhayı tamamlayacağımızı düşünüyorum. Benim koordinasyonumda tamamlayacağımızı düşünüyorum.”

Dünya Rabia Günü'nün sorulması üzerine ise Atalay, bu konulardaki politikalarının belli olduğunu ama 14 Ağustos’un Türkiye’de büyük bir değişimin tarihi olduğunu altını çizdi. AK Parti’nin doğuş ve doğum günü olduğunu belirten Atalay, “Sizin söylediğiniz Mısır’daki olup bitenler bizim siyasi tavrımız bellidir.” dedi. Bedelli askerlik ile ilgili soruya da Bakan Atalay, şu anda kendisinde bu konuyla ilgili bilgisi olmadığını vurguladı.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.