ASKONdan Kosova açılımı

ASKONdan Kosova açılımı

ASKON Konya Şube Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkiler Komisyon Başkanı Serdar Usman, Kosovaya yaptığı gezide Kosova İşadamları Derneği Başkanı Nuhi Yıldırım ile bir dizi görüşme gerçekleştirdi.

ASKON Konya Şube Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkiler Komisyon Başkanı Serdar Usman,  Kosova’ya yaptığı gezide Kosova İşadamları Derneği Başkanı Nuhi Yıldırım ile bir dizi görüşme gerçekleştirdi. Kosova ile ticari bağlantıların artırılması ve iş fırsatlarının değerlendirilmesi amacıyla yapılan toplantıdan çıkan sonuca göre sadece ticaret değil ülkenin ciddi yatırımlara da ihtiyaç duyduğu kaydedildi. ASKON Konya Şubesinden yapılan yazılı açıklamaya göre bölgede yapılacak her tür çalışma için Türk işadamları davet ediliyor. Usman, “Kosova İşadamları Derneği Başkanı Nuhi Mazrek, Yönetim Kurulu Üyesi Halit Halaç, Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Ulu ile geçtiğimiz hafta Kosova’nın başkenti Priştina’ daki dernek merkezinde yaptığım görüşmede, 2008 yılında tanınan gencecik bir devletin ticari ve yatırım olarak çok sayıda işbirliğine ihtiyacı olduğunu söylediler. Şu anda kim gider ve üzerine düşeni yaparsa bunun meyvesini fazlasıyla elde edecektir. Özellikle de ödemeler konusunda hiçbir risk olmadığını, direk havale sistemiyle işadamlarımızın peşin çalışma yapmalarının mümkün olduğunu gördüm. Türkiye Ekonomi Bankası’nın Kosova’da çok sayıda şubeler açtığını ve bankacılık sisteminin çok sağlıklı işlediğini gözlemledim” dedi.

Sadece bir davetiye yazısı ile vizesiz seyahat edilebilen ülkeye İstanbul’dan binilen uçakla 1 saat 15 dakikada ulaşılabildiğini belirten Usman, ülkenin kendi havayolu şirketi olmadığı için THY ve Pegasus’un Kosova’ya devamlı tarifeli uçuşlar gerçekleştirdiği ve ulaşım sorunu yaşanmadığını belirtti. ASKON Dış İlişkiler Komisyon Başkanı Usman, Yakın bir tarihte Kosova’nın Türkiye için Avrupa’ya açılan kapı olacağına işaret ederek Avrupa ülkelerince Kosova’ya kota uygulamasının olmadığını ifade ederek Türk işadamlarının bu fırsatı değerlendirmek için bugünden tezi yok adım atmasının elzem olduğunu söyledi.

ASKON olarak yakın bir tarihte bu ülkeye ciddi bir iş gezisi organizasyonu planladıklarına da temas eden Usman, “Böyle bir çalışma başlattığımızda tüm Türk işadamlarının ASKON’a üye olsun veya olmasın katılımını beklediğimizi ifade ediyorum. Kosova’nın gelişmesi ve diğer art niyetli ülkelere yem edilmemesi için var gücümüzle çaba gösterilmesi için her girişimcimize görev düşmektedir” dedi.

Nuhi Mazrek ise açıklamasında, “Derneğimize yapılan bu ziyaretten fazlasıyla mutlu olduk. Bunun devamının geleceğinden ve atılan adımların her iki ülke arasında hem kardeşlik hem de ticari anlamda ciddi getirirleri olacağından şüphemiz yok. Bu ülkeye yapılan tüm ticari ve yatırım amaçlı çalışmaların kısa vadede Kosova ile birlikte, Arnavutluk, Makedonya, Bosna Hersek’le ileride ise tüm Avrupa devletleriyle ticari alakaların artması ve iş potansiyelinin genişlemesi anlamı taşımaktadır” dedi.  

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.