Aşkabat, Taşkent İle Enerji Ve Ulaşımda Stratejik İşbirliğine Gidiyor

Aşkabat, Taşkent İle Enerji Ve Ulaşımda Stratejik İşbirliğine Gidiyor

Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov’u ağırlayan Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov düzenlen basın toplantısında yaptığı açıklamasında, iki ülke arasında enerji ve ulaştırma sektörlerdeki işbirliğini stratejik...

Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov’u ağırlayan Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov düzenlen basın toplantısında yaptığı açıklamasında, iki ülke arasında enerji ve ulaştırma sektörlerdeki işbirliğini stratejik boyuta taşındıklarını söyledi. Berdimuhamedov, Özbek mevkidaşı İslam Kerimov'u Oğuzhan Köşkü’nde askeri tören ile karşıladı. Resmi törenin ardından liderler baş başa görüştü. Ardından liderlerin başkanlığında heyetlerarası görüşmeler yapıldı.

Resmi görüşmelerin ardından Berdimuhamedov ile Kerimov, ortak bildiriye imza attı. Ayrıca, dışişleri bakanlıkları, tarım iş makinelerinin satın alınması, Aral Gölü^'nün kurtarılması, ticari işbirliğinin arttırılmasını öngören anlaşmalar imzalandı.

BERDİMUHAMEDOV: AFGANİSTAN KONUSUNDA AYNI GÖRÜŞTEYİZ

Görüşmelerin ardından iki lider, ortak basın toplantısı düzenledi. Gurbanguli Berdimuhamedov, Kerimov ile ikili ilişkileri, uluslararası ve bölgesel konuları ve Afganistan’daki son gelişmeleri değerlendirdiklerini kaydetti. Afganistan konusunda her iki ülkenin aynı görüşe sahip olduğunu söyleyen Berdimuhamedov, “Türkmenistan ve Özbekistan Afganistan’daki sorunların diplomatik yollar ile çözülmesinden yana. Türkmen yönetimi, Afgan halkına her türlü desteği sağlıyor. Elektrik enerji ihracatını gerçekleştiriyoruz. Doğalgaz konusunda Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan doğalgaz boru hattı projesi üzerinde çalışıyoruz. Ayrıca, Türkmenistan-Afganistan-Tacikistan demiryolu hattını çekmek istiyoruz” dedi.

“ENERJİ VE ULAŞIM SEKTÖRÜ STRATEJİK ÖNEME SAHİP”

Devlet Başkanı Berdimuhamedov, iki ülke arasındaki enerji ve ulaşım sektöründeki işbirliğinin stratejik boyuta taşımak istediklerini söyledi. Her iki ülkenin de enerji kaynaklarını dünya piyasasına ulaştırma gayreti içerisinde olduğunu söyleyen Türkmen lider, “Türkmenistan’dan başlayarak Özbekistan üzerinden Çin’e kadar doğalgaz boru hattı döşedik. Bu hattın D kısmının inşaatı devam ediyor. D hattı Türkmenistan-Özbekistan-Tacikistan-Kırgızistan-Çin güzergahını izleyecek” dedi. Ulaştırma sektöründeki işbirliğine de önem atfettiklerini belirten Berdimuhamedov, yeni ulaşım koridorlarının kurulması için çaba gösterdiklerini belirtti. Berdimuhamedov, Özbek hükümeti ile Özbekistan-Türkmenistan-İran-Umman-Katar ulaşım koridoru, Özbekistan-Türkmenistan-Hazar Denizi-Güney Kafkasya-Karadeniz ulaşım koridoru gibi pek çok dev projeleri hayata geçirmek için ortak çalışmalar yapıldığını belirtti.

Berdimuhamedov, Orta Asya bölgesindeki su ve enerji problemlerine de değinerek, bu konuda Türkmenistan’ın tutumunun değişmeyeceğini belirtti. Türkmen lider, bu sorunların ortak kabul edilmiş uluslararası kurallar çerçevesinde bölge ülkelerin çıkarları doğrultusunda çözüme kavuşturulmasını istediklerini bildirdi.

KERİMOV: AFGAN HALKI ARTIK SAVAŞ İSTEMİYOR

Özbekistan Cumhurbaşkanı Kerimov ise Afganistan konusunda Türkmen yönetimi ile hem fikir kaldıklarını söyledi. Afganistan’da 35 yıldır savaş olduğunu belirten Kerimov, Afgan halkının artık savaş istemediğini ve ülke güvenliğini kendilerine bırakılmasını istediğini belirtti. Uluslararası Destek Gücü’nün Afganistan’daki sayısının azalması ile bölgedeki çeşitli tehditlerin meydana gelebileceğini söyleyen Kerimov, bu konuda ortak çalışmanın başlatılmasını istedi.

Kerimov, Türkmenistan ile her alanda işbirliği yapmak istediklerini kaydetti. İki ülke arasındaki ticaret hacminin düşük olduğunu ve bunun ülkelerin potansiyelini yansıtmadığını belirten Kerimov, ülkeler arasındaki ihracat ürün sayısının arttırılmasını istediklerini belirtti.

KARŞILIKLI ÖDÜLLER VERİLDİ

Törende her iki lider karşılıklı ödül verdi. Özbek lider Kerimov, Türkmen mevkidaşı Berdimuhamedov’a ülkesinin en büyük nişanı olan Mustakillik (Bağımsızlık) Nişanı’nı takdim ederken, Berdimuhamedov ise meslektaşı Kerimov’a Uluslararası Mahtumkulu Ödülü’nü verdi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.