Aşırı Sağ Şiddet Berlin’in Tamamına Yayılıyor

Aşırı Sağ Şiddet Berlin’in Tamamına Yayılıyor

Almanya'nın Berlin eyaletinde istihbarat kurumu Anayasayı Koruma Teşkilatı, aşırı sağ şiddet üzerine yapılan on yıllık bir araştırmanın sonuçlarını kamuoyuna duyurdu. Buna göre aşırı sağ şiddet önceleri kentin doğu yakasındaki...

Almanya'nın Berlin eyaletinde istihbarat kurumu Anayasayı Koruma Teşkilatı, aşırı sağ şiddet üzerine yapılan on yıllık bir araştırmanın sonuçlarını kamuoyuna duyurdu. Buna göre aşırı sağ şiddet önceleri kentin doğu yakasındaki ilçelerde görüldü ancak zamanla kentin tamamına yayıldı.

Anayasayı Koruma Teşkilatı, araştırma kapsamında 2003 ile 2012 yılları arasında polis kayıtlarına işlenen aşırı sağ şiddeti inceledi ve ortaya çıkan sonuçları Berlin’de daha önce yapılan araştırma sonuçlarıyla karşılaştırdı.

Uzmanlar; 632 aşırı sağcı olay, 684 zanlı ve aşırı sağ şiddete maruz kalmış 726 kurban ile ilgili verileri mercek altına aldı. Yapılan tespitlere göre incelenen aşırı sağcı şiddet olayları önce kentin doğusundaki semtlerde, özellikle de Pankow, Lichtenberg ve Köpenick-Treptow semtlerinde gözlendi.

Aşırı sağcıların sebebiyet verdiği şiddet olayları daha sonra Kreuzberg-Friedrichshain ile Mitte ilçelerine doğru kaydı. Araştırma çerçevesinde aşırı sağcı şiddetin taşıyıcı gücünün erkekler olduğu, kadın oranının düşük seviyede kaldığı da saptandı.

Aşırı sağcı şiddetten en fazla etkilenen iki grup var. İlk grupta ‘yabancı’ olarak nitelendirilen ve aynı zamanda göçmen olarak da isimlendirilen kişilerden oluşan kesime bulunuyor. İkinci grupta ise aşırı sağa ve aşırı sağcılara karşı siyasi faaliyette bulunan kişiler ile bir biçimde aşırı sağa karşı örgütlenenler yer alıyor.

Berlin Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın araştırmasını değerlendiren Berlin İçişleri Senatörü Frank Henkel aşırı sağın siyaset, toplum ve güvenlik görevlilerini sürekli olarak zora soktuğunu söyleyerek, “Aşırı sağ olgu çok çeşitli ve sürekli kılık değiştiriyor. Bir bakıyorsunuz karşınıza aşırı sağ terör olarak çıkıyor, bir bakıyorsunuz büyük etkinliklerde şiddet olarak kendini gösteriyor ya da sokakta adam dövüyor. Bu tehlike ve tehdit dünyaya açık ve hoşgörülü bir metropol olan Berlin gibi büyük bir kent için kabul edilemez bir durumdur. Berlin göçmenlerle bütünleşmiş bir kent." diyerek aşırı sağ şiddete karşı koymak için eldeki tüm imkanların değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Henkel, Berlin Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın yaptığı detaylı araştırmanın aşırı sağcılarla mücadelede yeni stratejiler geliştirme konusunda çok faydalı olacağına inandığını da sözlerine ekledi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.