Asgari ücretli destan yazıyor

Asgari ücretli destan yazıyor

Açlık sınırının bin 250 TL olduğu Türkiye'de, 803 TL asgari ücretle ev geçindiren aile reisleri adeta destan yazıyor.

Açlık sınırının bin 250 TL olduğu Türkiye'de, 803 TL asgari ücretle çalışan aile reisleri, ev kirası, çocukların okul ve yakacak masrafı olduğu halde ailelerini geçindirerek adeta destan yazıyor. Uzmanlar 803 TL ile geçinmenin mantık sınırını zorladığını ifade ediyor

Asgari ücretle geçinen aileler destan yazıyor. Hayat şartlarının pahalılaştığı son günlerde, asgari ücretle geçinmeye çalışılan aileleri kış mevsiminin yaklaşması ile daha da zor günler bekliyor. Yakacak maliyeti ve çocuklarının okul masrafı ile birlikte evi de kira olan asgari ücretle geçinen aileler bir mucizeyi gerçekleştiriyor. Yoksulluk sınırının resmi rakamlara göre 3 bin 250, açlık sınırının bin 250 TL olduğu Türkiye'de asgari ücretin 803 TL olması, asgari ücretle geçinen ailelerin ne kadar zor şartlarda geçindiğini belgeliyor. STK ve sendika başkanları ise asgari ücret ile geçinen ailelerin destan yazdığını, adeta bir mucizeyi gerçekleştirdiğini söylüyor. Asgari ücret ile geçinen ailelerin tarih yazdığını dile getiren Türk-İş Konya Temsilcisi Necati Kökat, asgari ücret ile geçimin mümkün olmadığını dile getirdi. Kökat, “Kiralar çok fazla miktarda arttı. Millet ev bulamıyor. Mutfak masrafları desen çok pahalı. Şimdi okullar açıldı, çocukların okul masrafı var. Kış geliyor yakacak masrafı olacak. Butün bunları düşündüğünde 803 TL asgari ücretle bir aile nasıl geçinebilir?” dedi. Kökat, özellikle hanımların, mutfaklarda az imkanla çok işler yaparak, destan yazdıklarını belirtti.

ASGARİ ÜCRET BİZİM AİLE YAPIMIZA GÖRE DEĞİL

Asgari ücretin Türk aile yapısına göre yeniden düzenlenmesi gerektiğini ifade eden Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç ise, asgari ücretlinin imkansızı başardığını söyledi.

Mustafa Dinç, “Asgari ücret açlık sınırının kat kat altında. Ev kiraları 600-700 TL'yi bulmuş durumda. Çocuğu okuyan birinin masrafı 300 TL'yi buluyor. Asgari ücret Türk aile yapısına göre hazırlanmış bir sistem değil. Sadece bir kişinin geçinebileceği bir sistem. Fakat bizim toplumumuzda hanımların büyük bölümü çalışmıyor. O yüzden kadın ve çocuklar da erkeğin maaaşı ile geçiniyor. O yüzden asgari ücret Türk aile yapısına göre yeniden dizayn edilmelidir” diye konuştu.

GEÇİNEN AİLELER TEZLERE KONU OLUR

Mevcut asgari ücret rakamları üzerinden yorum yapmanın mümkün olmadığını, mevcut rakamlar ile bir ailenin geçinmesinin düşündürücü olduğunu dile getiren Dinç, “Mevcut rakam üzerinde yorum yapmak mümkün değil. Geçinenlerin nasıl geçindiği ise işin içinden çıkılmaz bir durum. asgari ücretle bir ailenin nasıl geçindiği, tez konusu olur. Çünkü hayat şartlarına baktığımız zaman evi kira, çocuğu okuyan, yakacak masrafı olan bir ailenin 803 TL ile geçinmesi, mantık sınırlarını zorlar” ifadelerini kullandı.

İBRAHİM ÇİÇEKÇİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum