Asfalt Yapımında Derz Dolgunun Önemi

Asfalt Yapımında Derz Dolgunun Önemi

Asfalt Yapımında Derz Dolgunun Önemi

Asfalt yapımında derz dolgu asfalt emülsiyonları sayesinde gerçekleşmekte olup bu karışımlar eski asfalt yapısı ile yeni dökülen asfalt arasında geçirgenliği ortadan kaldırmak için oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra asfalt kaplama üzerinde meydana gelmiş olan çatlakların onarımı için kullanılmakta olup, yama yapılan eski asfalt üzerine yeni asfalt tabakası ile birleşim noktalarına uygulanan sıcak olarak uygulanmaktadır. Aynı zamanda yalıtım gerektiren yüzeylerin korunması amacı ile de kullanılmaktadır. Yol kaplama çatlaklarında, otoban, asfalt ve beton sahalarında, iki betonların birleşim noktalarında, yatay derz ve çatlaklarında, dolgu ve tamir malzemesi olarak kullanılmaktadır.

Polimer Modifiye Bitüm Nasıl Uygulanmaktadır?

SBS adı verilen polimerlerin Bitüm içine katılarak, yüksek sıcaklıklar ile özel değirmen tesisinde karıştırılmaktadır. Değirmen olmayan koşullarda karıştırıcılı tanklarda karıştırılarak modifiye işlemi yapılabilmektedir. Ancak bu uygulamada numuneler alınarak kontrol edilmesi gerekmektedir. Karayolu uygulamalarında SBS bitüm %5 olarak karıştırılabilmektedir. Bitümün ağırlıkça yüksek yüzdesine oran ile karıştırılmalıdır. Agrega kaba, ince ve mineral filler içerecek şekilde en az üç farklı boyut ile belirli oranlar ile karıştırılması ile elde edilmektedirler. 40/60, 50/70 ve70/100 penetrasyonlu bitümler kullanılmakta olup bununla birlikte modifiye bitümler de kullanılmaktadırlar. Uygulanmadan önce modifiyenin iyice karışmış olması gerekmektedir. Aksi takdirde uygulanması güç olacaktır ve bununla birlikte kullanım zamanları kısalıp hatalar meydana gelecektir.

Asfalt Derz Dolgu Neden Yapılır?

Dolgu yapılmamış olan derzler görevlerini yapamazlar. Açık bırakılan derzler dış etkenler dolayısı ile beton zeminin altına sızdırarak zayıf noktalar oluştururlar. Açık bırakılmış olan herhangi bir derzde araya girebilecek herhangi bir şey bile derzin temel işlevini yerine getirmesini engellemektedir. su genellikle SBS polimerleri ile ya da asfalt emülsiyonları ile yapılmakta olup farklı bileşenler ile oluşturulan zamk görevi gören macunlar ile birleştirilerek yapılmaktadır. Asfalt derz dolgusu yapılan asfalt uygulamasını sağlamlaştırmak, tamir işlemlerini gerçekleştirmek, asfalt yüzeyinde oluşan çatlakları gidermek amacı ile yapılmaktadır. Ağır araçların geçişi, asfalt yolun yapısını bozması nedeni ile yama yapılan yerlerin sızıntılardan korunması adına oldukça önemlidir.

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.