Asansörde kırmızı etiket uyarısı!

Asansörde kırmızı etiket uyarısı!

MMO Konya Şube Başkanı Ömer Erdoğan Duransoy, Konya'daki asansörlerin yüzde 60'ınında kırmızı etiket bulunduğunu belirterek, "Ölümlü ve yaralamalı kazaların yaşanmaması için bu asansörlerin denetimi mutlaka yapılmalıdır" dedi

Kırmızı etiketli asansörle ilgili sıkıntılar devam ediyor. Konya’da mevcut ve yeni yapılmış binaların yüzde 60’ında kırmızı etiket bulunuyor. Bakımsız asansörlerden kaynaklanan kazalarda onlarca insan zarar görüyor.  Kırmızı etiketli asansörler can güvenliği açısından büyük risk taşıyor. Fakat Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi Konya’da da bu tür asansörler kullanılmaya devam ediyor. Kırmızı etiket bulunan apartmanlarda yöneticilerin asansörün gerekli bakımını yaptırması gerekiyor. Kırmızı etiket bulunduğu halde herhangi bir onarım yapılmayan asansörler hakkında belediyelere veya Bilim Sanayi İl Müdürlüklerine şikâyet edilmesi gerekiyor.

DENETİMLERE ARTTIRILMALI

Kırmızı etiketle asansörler konusunda vatandaşların dikkatli olması gerektiğini belirten Makine Mühendisleri Odası (MMO) Konya Şube Başkanı Ömer Erdoğan Duransoy, “Vatandaşlar kırmızı etiketli asansörlere kesinlikle binmemeli” dedi. Asansör denetimlerinin sıklaştırılması gerektiğini vurgulayan Duransoy, "2017 verilerine göre Konya’da kontrol edilen asansörlerin yüzde 60-70'i kırmızı etiketli. Yani, kullanılmaması gereken asansörler. Ama bilinçsizlik ve eğitimsizlik nedeniyle halen kullanılıyor. Kırmızı etiketli asansörler belirleniyor ve sonrasında yapılan denetimler yetersiz kalıyor. Bu tür asansörlerin etiket yapıştırıldıktan sonra hemen kullanım dışı edilmesi gerekiyor.  Bunların mutlaka belediyeler tarafından mühürlenmesi gerekiyor. Vatandaşlar da bu konuda çok bilinçli olmadığı için bu kırmızı etiketli asansörlere maalesef biniyorlar ve kullanıyorlar. Bunlar tamamen can ve mal güvenliğine zarar verici tehlikeli asansörler" diye konuştu

MUTLAKA ŞİKAYET EDİLMELİ

Kırmızı etiketli asansörlerin kullanımda olduğu durumlarda yetkililere şikayet edilmesi gerektiğinin altını çizen Duransoy, “Yeşil etiket vurulmuş bir asansör teknik olarak uygunsuzluğu olmayan bir asansördür. Tamamen uygun ve rahatlıkla kullanılabilir bir asansör. Kırmızı etiketli asansörlerin en kısa zamanda bina yöneticileri tarafından tadilattan geçirilmesi ve bu sırada da kesinlikle kullanılmaması gerekir. Eğer, bina yöneticiniz buna uymuyorsa vatandaş olarak kendiniz uyarın. Yine devam ediyorsa belediyeye ya da Bilim Sanayi Teknoloji İl Müdürlüklerine şikâyetlerinizi iletin. Sanayi İl Müdürlükleri duruma hemen müdahale ediyor” ifadelerini kullandı.

BAŞTAN DÜZGÜN GELMELİ

Kırımızı etiketli asansör sayısının giderek azalacağını aktaran Duransoy, şunları söyledi:  “Konunda sürekli revizyonlar yapılıyor. Son yapılan revizyon düzgün bir revizyondu. Asansörler ilk yapılırken maliyet korkusu olmadan can ve mal güvenliğine uygun şekelde yapılırsa ve ruhsatlar da buna göre verilirse bir sıkıntı çıkmaz. Baştan düzgün gelir. Bu yıllardır bozuk geliyordu. En son revizyonla bu düzeldi.  Yeni binalarda ruhsat verilirken A tipi bir muayene kuruluşunun kontrolünden geçmek zorundu. Bu böyle devam eder, bakımlar da düzgün yapılır ve asansörün periyodik bakımları da düzgün yapıldığı sürece artık bu iş bozulmaz.”

ALİ İBİLEME

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum