Asansör Sorumlusu: 30 Saniyede Sadece Yukarı Aşağı Düğmesini Gösterdiler

Asansör Sorumlusu: 30 Saniyede Sadece Yukarı Aşağı Düğmesini Gösterdiler

Asansör kazasıyla ilgili tanık olarak ifade vermeye gelen işçiler soruşturma savcısı olmadığı gerekçesiyle ifade veremedi. Asansör sorumlusu olarak çalıştığını belirten bir işçi, sertifikası bulunduğunu ancak eğitim adı altında...

Asansör kazasıyla ilgili tanık olarak ifade vermeye gelen işçiler soruşturma savcısı olmadığı gerekçesiyle ifade veremedi. Asansör sorumlusu olarak çalıştığını belirten bir işçi, sertifikası bulunduğunu ancak eğitim adı altında 30 saniyede sadece yukarı, aşağı ve durdurma düğmesinin gösterildiğini ileri sürdü. İşçiler suçun tutuklananların üzerine yıkılmaya çalıştığını savundu. CHP Milletvekili Mahmut Tanal da aynı inşaatta asansörlerle ilgili eksiklerin de tespit edildiği nisan ayındaki müfettiş raporunu gösterdi. Rapora göre asansör kapılarında siviç tertibatının bulunmadığı belirtiliyor.

Mecidiyeköy’de 10 kişinin ölümüne neden olan asansör kazasıyla ilgili CHP Milletvekili Mahmut Tanal’ın şikayeti üzerine tanık olarak ifade vermek için bir grup işçi adliyeye geldi. Tanal’ın şikayeti kazayla ilgili devam eden soruşturma ile birleştirildi. Ancak soruşturma savcısı Erdal Bağcı adliyede olmadığı gerekçesiyle işçilerin ifadeleri alınmadı.

Kazanın yaşandığı şantiyede asansör sorumlusu olarak görev yaptığını söyleyen Ercan Kılavuz, asansörle ilgili görevli olan hiçbir işçinin bilgi sahibi olmadığını söyledi. Hiçbir eğitimden geçmeyen 1-2 günlük işçilerin asansörde görevlendirildiğini ileri süren Kılavuz, “Alimakla (asansör) ilgili teknik bilgisi olmayan herhangi bir arızada müdahale edecek potansiyele sahip olmayan arkadaşlarımız. Bunlarla ilgili rahatsızlığımızı dile getirdik. Çıkmayacağımızı defalarca anlattık. Şantiyedeki arkadaşlarımız bizzat dile getirdi. Ama baskı nedeniyle, caydırıcı olarak üzerimize geldiler. Hiçbir şekilde bizi dinlemediler.” dedi.

ÇALIŞMA SAATLERİMİZ ÇOK FAZLAYDI

Çalışma saatlerinin yasal sınırın çok üzerinde olduğunu anlatan Kılavuz, “Aziz Torun’un yaptığı açıklama 180 saat, uluslar arası çalışma saati olarak belirtiliyor. Ama 300 saat çalışan arkadaşlarımız var, 12 saat üzerinden. 181. saatin olmaması gerekirken 300 saat çalışma koşulu var. Resmiyette gözükmüyor, ücreti de ödenmiyor zaten, gasp ediliyor.” diye konuştu.

Bütün asansörlerde problem olduğunu savunan Kılavuz, “Biz defalarca şeflerimize söylediğimiz halde Geda Major firmasının teknik ekibine bildirmemize rağmen önemsemediler. Teknik eleman olarak bulunan Turgay arkadaşımız, ben bu işi bilmiyorum, arızayı gideremiyorum ama benim firmam zorla beni buraya gönderiyor, asıl işimiz bu değil, eğitimimiz yok. Ama bize dayatılıyor, biz de işi bilmediğimizi bildiriyoruz ona rağmen kaale alınmıyoruz.” ifadelerini kullandı.

TUTUKLANANLAR SUÇLANMAYA ÇALIŞILIYOR

Kılavuz, “Resmiyette sözde Geda Major firmasının teknik elemanı orada, bunun üzerinden o insanlar da suçlanmaya çalışılıyor. Bu insanlar hiçbir şekilde bilmediklerini zorla götürdüklerini dile getirdiler zaten. Tutuklananların eğitimi yok ama onların üzerine yıkılmaya çalışılıyor. Kendilerini aklamak için bir şekilde onları suçlamaya yöneliyorlar. Alimaklarda siviç tertibatı var. Güvenlik önlemlerinin otomatik devreye girdiği bir sistem var. Bu sistemlerin hepsi devre dışı. Orada bütün olumsuz koşullar mevcut olmasına rağmen, bizim bildirmemize rağmen, arkadaşların itiraz etmesine rağmen ciddiye alınmadı.” dedi.

GÜVENLİK SİSTEMİ DEVRE DIŞIYDI

Kesici siviçlerin hepsinin devre dışı olduğunu iddia eden Kılavuz, “Bunun için alimak 31. kattan raydan tırmanarak 32. kattaki koruyucu panele çarparak sistemden bağımsız bir şekilde yere düşüyor. Onun içinde var olan güvenlik tertibatı hiçbir şekilde, paraşüt sistemi de alimak kendi hızı üzerine çıktığında devreye girip asansörü kitleyecek mekanizma var. Ama bu yukardan kopup düştüğü için devre dışı kaldı.” ifadelerini kullandı.

ASANSÖR SORUMLUSUYUM HİÇBİR EĞİTİM ALMADIM

Asansör sorumlusu olduğunu anlatan Kılavuz, “Hiçbir şekilde eğitimden geçmedim. Sertifika ısmarlama bir sertifika. Sırf eğitim almıştır şeklinde göstermek için. Asansör firması bu belgeyi düzenliyor her türlü teknik bilgiye sahiptir diye. İş güvenliği sorun göstermesin diye. Bize gösterdikleri sadece 30 saniye aşağı tuşu, yukarı tuşu ve durdurma tuşunu gösteriyorlar. Bunun dışında hiçbir eğitimimiz yok.” şeklinde konuştu.

NİSANDA ASANSÖRÜN EKSİKLİĞİ RAPOR EDİLMİŞ

CHP Milletvekili Mahmut Tanal da kendisine ulaşan bir belgeyi paylaştı. Tanal, “Somut belge İş Teftiş Kurulu Başkanlığı’nın 17 nisan 2014 tarihli. Burada mevcut olan tüm eksiklerin hepsi tek tek nisan ayında belirtilmiş. Eğer o tarihte bu eksikler giderilmiş olsaydı. Bugün bu iş cinayeti gerçekleşmemiş olacaktı. 18. madde çok önemli, ‘asansörlerin kat kapılarında siviç tertibatı bulunmamaktadır.’ İşte herkesin üzerinde durması gereken bu eksiklik nisanda tespit edilmiş. Geçmişte bu bina ile ilgili de şikayet yapılmış. Denetimlere gelinmiş. Torunlar, burası TOKİ’ye ait kimseyi de binanın içerisine sokmadıkları, herhangi bir tespit de yapamadıkları 2013’ün başlarında, bu bilgi de bize geldi. Bu raporlar da gelecek paylaşacağız.” dedi.

İşçi Ercan Kılavuz, Tanal’ın gösterdiği raporun daha önce aynı inşatta Erdoğan Polat adlı işçinin 15. kattan düşüp öldükten sonra düzenlenen rapor olduğunu belirtti. Kılavuz, müfettişlerin eksikleri rapor ettiğini ancak, hiçbir şey yapılmadığını savundu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.