Araç sahiplerine kötü haber! Bu 3 ilin plaka kodu cep yakacak
Araç yaşının sigorta fiyatına etki etmediğini ancak plaka kodunun fiyatları yükselttiğini dile getiren Vista Sigorta Sahibi İbrahim Can, “34, 06, 35 gibi kaza yoğunluğunun Konya'ya göre daha fazla olduğu illere ait plakalarda fiyat biraz daha yüksek çıkabiliyor” dedi.
Araç sigorta ve kasko ücretleri, vatandaşın cebini yakmaya devam ediyor. Vatandaşlar, sigorta ücretlerinin yüksekliğinden dert yakınıyor. Bir kesim, yakınlarından borç alarak, kredi kartına yüklenerek araç sigortasını yaptırırken, geliri iyi olanlar tamamlayıcı sigortalara da yöneliyor. Sigortacılar, Konya'da da son 5 yılda tamamlayıcı sigortaya ilginin arttığını ifade ediyor. Konya'da araç sigorta ücretleri de 6 bin 500 TL ile 23 bin TL arasında değişiyor.
8 KATEGORİ SİGORTA FİYATLARINI ETKİLER
Vista Sigorta Sahibi İbrahim Can, pandemi sonrasında piyasada bir daralma olduğunu, piyasadaki ekonomik yeterliliğin enflasyona bağlı olarak gerilediğini hatırlattı. Bu durumun zorunlu olan trafik ve Zorunlu Deprem Sigortası'na etki etmediğini söyleyen Can, “Ülkemizde trafik sigortasızlık oranı kabaca yüzde 18-20 seviyesinde. Bu seviyenin yüzde 80'ini ise motorsiklet ve traktörler oluşturuyor” dedi. Trafik sigortasında fiyatlara etki eden 8 ayrı kategorinin olduğunu ifade eden Vista Sigorta Sahibi İbrahim Can, “Aracın ne zaman alındığı, aracın türünün ne olduğu, sigortanın gününde yapılıp yapılmadığı, aracın kazaya karışıp karışmadığı, araç sahibinin ikameti ve aracın üzerinde bulunduğu plaka kodu sigorta fiyatlarına etki eder. Yeni araçlarda sistemde geçmişi olanların sigorta ücreti 6 bin 500 TL'ye kadar düşebilmekte. Kişinin geçmişi yoksa, ilk kez araç sahibi oluyorsa ya da bugün otomobil almıştır ama geçmişte kamyon, kamyonet, panelvan tarzında bir şey kullanmıştır... Araç türü farklılığı sebebiyle indirim buraya yansımaz. Sadece ceza varsa o ceza tüm araç gruplarına yansır. Özetle sistemde kişinin geçmişi yoksa otomobillerde bu ay taban rakam 15 bin TL. 23 bin TL'ye kadar sigorta ücreti çıkabilmektedir” şeklinde konuştu.
KONYA'DA TAMAMLAYICI SİGORTA YAPTIRANLAR ARTIYOR
Konya'da ağırlıklı olarak trafik sigortası ve DASK yapıldığını dile getiren Can, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kasko, tamamlayıcı sigorta, çekici sigortaları, iş yeri ve konut sigortaları en çok yaptırılan sigorta türleri arasında. Zorunlu sigortalar dışında tamamlayıcı sigortalar daha çok sanayinin geliştiği bölgelerde yaptırılıyor. Ekonomik yeterlilik ve bilinç de tamamlayıcı sigortaların yaptırılmasında bir gerekçe. Konya'da yaptırılan sigortaların yüzde 65-70'ini trafik sigortası oluşturuyor. Ancak son dönemlerde de Konyalılar tamamlayıcı sigortaya önem vermeye başladı. Artık yol yardımı sigorta hizmeti alınıyor. Tamamlayıcı sigorta alma eğiliminde artış var. Oran verecek olursak son 5 yılda Konya'da tamamlayıcı sigorta hizmetinden faydalanma oranı yüzde 500 civarında.”
ARAÇ YAŞI DEĞİL PLAKA KODU FİYATI ETKİLİYOR!
Bazı sigorta şirketlerinin 20 yaşın üzerindeki araçların ömrünü tamamladığını söylediğini, hurdaya ayrılması gerektiğini dile getirdiğini öne süren İbrahim Can, bu şirketlerin ABD ve İngiltere menşeli olduğunu aktardı. Vista Sigorta Sahibi İbrahim Can, ayrıca şunları kaydetti: “Bu mesele, toplumsal kargaşaya zemin hazırlamaktır. Yaş kriterini devre dışı bırakan şirketler ise yerli ve milli unsurlardır. Araçların yaşı, trafik sigortasında fiyatı etkileyen bir unsur değildir. Araç yaşı, kasko yaparken karşımıza çıkabilir. Araç yaşlandıkça kasko ücretlerinde bir artış oluyor. Ancak şirketlerin yüzde 70'i plakaya göre ücretlendirme yapar. 34, 06, 35 gibi kaza yoğunluğunun Konya'ya göre daha fazla olduğu illere ait plakalarda fiyat biraz daha yüksek çıkabiliyor. Konya'da yeni devir ve geçmişinden referansı olmayan bir aracın sigorta bedeli 15 bin TL'den başlar, 23 bin TL'ye kadar yükselebilir. Şartlara göre 6 bin 500 TL'ye kadar düşebilir.”
SİGORTA İŞLEMLERİNDE TAKSİT İMKÂNI MEVCUT
2025 yılında beklenen fiyatlarla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Can, şu cümlelerle konuşmasını noktaladı: “Hizmet sektöründe fiyatlar, enflasyon oranıyla doğru orantılıdır. Bizim sektörde fiyatlandırma, enflasyon oranı üzerine yüzde 20 konularak yapılır. 2025 yılında enflasyon beklentisi yüzde 30. Bunun üzerine yüzde 20 koyup ona göre bir fiyatlandırma bekliyoruz. Her vatandaş, imkânları ve ekonomik geliri düzeyinde muhakkak trafik sigortasını yaptırsın. Kendi güvenliğimiz için bu gerekli. Karşı tarafın korunması adına da bu önemli. Sigorta işlemlerinde taksit imkânı da mevcuttur.”
Kaynak:Emre Özgül
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.