Antalya'ya Gelen Turistler En Fazla Yiyecek Sektöründe Harcama Yapıyor

Antalya'ya Gelen Turistler En Fazla Yiyecek Sektöründe Harcama Yapıyor

Turistlerin tatile geldikleri Antalya destinasyonunda en fazla kişisel harcamaya bağlı yiyecek ve içecek sektöründe yaptığı bildirildi. Antalya'ya tatile gelen Rus, Avrupalı ve İskandinav turistlerin, yüzde 73,8 kişisel harcamalarının yüzde...

Turistlerin tatile geldikleri Antalya destinasyonunda en fazla kişisel harcamaya bağlı yiyecek ve içecek sektöründe yaptığı bildirildi.

Antalya'ya tatile gelen Rus, Avrupalı ve İskandinav turistlerin, yüzde 73,8 kişisel harcamalarının yüzde 17,6'nın otel dışına çıktıklarında yeme ve içme sektöründe harcadıkları belirtildi. Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası(MATSO) Başkanı Ahmet Boztaş, yaptıkları araştırmaya göre 5 yıl öncesine göre turist harcamalarında artış olduğunu söyledi. 2009 yılında bölgede kişi başı turist harcamasının 715 dolar olduğunu belirten Boztaş, 2014 yılının 2 çevreğinde bu rakamın 790 dolara yükseldiğini kaydetti.

Antalya'ya gelen 12 milyon turistin 200 binin üstünde yatak kapasitesiyle 4,5 milyonunun Manavgat'ta konakladığına dikkat çeken Boztaş, turizm hareketliliğinin yıllık ülke ekonomisine 4 milyar dolar katkı sağladığını söyledi. Aktif sezonda bölge destinasyona başta Almanlar olmak üzere Rus turistlerin canlılık sağladığını belirten Boztaş, sezonda Avrupa, Rus ve İskandinav turistler kadar yerli turistlerin de hareketlilik sağladığını ifade etti. Boztaş, yerli turistlerin ülke genelinde baz alındığında ortalama tatil harcamalarının ise bin 150 dolar olduğunu söyledi.

2014 yılı 2. çeyreğinde turizm gelirinin yüzde 73,8’inin kişisel harcamalar oluşturduğunu vurgulayan Boztaş, turistlerin kişisel harcamaları en fazla yüzde 17,6 ile yeme-içme sektörünün oluşturduğunu kaydetti. Boztaş, "Konaklamaya yüzde 12,2, uluslararası ulaştırmaya yüzde 11,8, ulaştırma-Türkiye içi yüzde 5,1, sağlık yüzde 2,4, tur hizmetleri yüzde 1,3, spor, eğitim, kültür yüzde 0,7, cep telefon harcamaları yüzde 0,5, marina hizmet harcamaları yüzde 0,2 ve diğer mal ve hizmetler yüzde 21,9 ( Giyecek ve ayakkabı yüzde 10,1, hediyelik eşya yüzde 6,1, halı-kilim-vb. yüzde 1,3 ve diğer harcamalar yüzde 4,4) olarak gerçekleşmiştir. Kişisel harcamaların dışında kalan ve ikinci bölümü oluşturan paket tur harcamaları ise turizm gelirinin yüzde 26,3’ünü oluşturmuştur.Turistlerin yüzde 73,8 kişisel harcamalarında yüzde 17,6'sını yeme ve içme sektörü oluşturuyor." dedi.

TURİZM GELİRİ YÜZDE 6,3 ARTTI

2013 yılı Ocak-Haziran döneminde turizm geliri 13 milyar dolar gerçekleştiğini hatırlatan Güneş, bu rakamın 2014 yılı Ocak-Haziran döneminde yaklaşık yüzde 6,3 artarak 14 milyar dolar olarak gerçekleştiğini söyledi. Güneş, Antalya’da ise 2014 yılı Ocak-Haziran döneminde yaklaşık 4 milyar 548 milyon dolar turizm geliri elde edildiğini belirtti.

Boztaş, geçen yılın ilk 8 ayına bakıldığından bu sene Antalya gelen turist sayısında yüzde 6,8'lik artış olduğunu kaydetti. Manavgat ve Side sahillerinde sezon ortalarında yüzde 10 Rus turist artışı yaşandığının altını çizen Boztaş, Alman turist sayısındaki yaklaşık yüzde 20'lik bir düşüşün de eylül, ekim ve kasım ayı ortalarına kadar kapatılacağına inandıklarını sözlerine ekledi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.