Antalya'nın Coğrafi İşaretli Ürün Sayısı Beşe Yükseliyor

Antalya'nın Coğrafi İşaretli Ürün Sayısı Beşe Yükseliyor

Antalya'nın Finike portakalı ve Manavgat susamından sonra coğrafi işaretli ürün sayısının beşe yükseleceği bildirildi. Antalya'nın Korkuteli Belediyesi, kaymakamlık, oda temsilciliği ve sivil toplum kuruluşları Çomaklı (Fığla) bardağı,...

Antalya'nın Finike portakalı ve Manavgat susamından sonra coğrafi işaretli ürün sayısının beşe yükseleceği bildirildi. Antalya'nın Korkuteli Belediyesi, kaymakamlık, oda temsilciliği ve sivil toplum kuruluşları Çomaklı (Fığla) bardağı, Alafaradın kilimi (Küçükköy) ve karyağdı armudunun coğrafi işaretli ürün arasında yer alması için Türk Patent Enstitüsü'ne(TPE) başvuruda bulundu.

Partisinin Antalya'nın Manavgat ilçesi Sueno Otel'de belediye başkanları toplantısı için gelen Korkuteli Belediye Başkanı Hasan Gökçe, yaptığı açıklamada, ilçede bir tarıma bağlı meyve ürünü ile 2 el eleği göz nuru geleneksel ürünün coğrafi işaretli ürünler arasında yer alması için belediye, kaymakamlık, milli eğitim, halk eğitim, oda temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çalışma başlattıklarını söyledi. Gökçe, Çomaklı bardağı, Alafaradın kilimi ve Karyağdı armudunun Korkuteli'ye özgü coğrafi işaretli ürün olduğunu göstermek için TPE'ye başvuruda bulunduklarını belirtti.

Gökçe, halk arasında karyağdı armudu ismi ile bilinen armudun bazı yerlerde Ankara armudu adıyla bilinse de Korkuteli'ne ait olduğunu kaydetti. Karyağdı armudunun toprak yapısı, iklim, klimal yapısı, tadı, kokusu ve aromasıyla Korkuteli'ne özgü olduğunun altını çizen Gökçe, "Üç ürünümüzün TPE tarafından coğrafi işaretli ürünler içine alınacağına inanıyoruz. Korkuteli'ye ait bu üç ürün de bir değer. Alafaradın kilimi, Fığla bardağı ve karyağdı armudunun tarihi geçmişi var." dedi.

Korkuteli'nin aynı zamanda Antalya'nın meyve ambarı olduğunu ve son 15 yıldır yükselen değerin kültür mantarı olduğunu belirten Gökçe, mantar üretiminin yüzde 60'nın ilçelerinden sağlandığını kaydetti. İlçede işsizliği önleme ve istihdam oluşturmada kültür mantarı yetiştiriciliğinin önemli olduğunu vurgulayan Gökçe, yaygınlaştırılması ve üretilen ürünün pazarlanmasına kadar teşviklerin artırılarak destek olunması gerektiğini söyledi.

    Gökçe, Türkiye genelinde 3 bine yakın coğrafi ürün olmasına karşı TPE'nin onayladığı ürün sayısının 183 olduğunu sözlerine ekledi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.