Ankara'da 23 Bin Açık İş Var; Ara Eleman Sıkıntısı Çekiliyor

Ankara'da 23 Bin Açık İş Var; Ara Eleman Sıkıntısı Çekiliyor

Türkiye İş Kurumu’nun (İŞKUR) Ankara’da yaptığı ‘Ankara İşgücü Piyasası Talep Araştırması’nın sonucuna göre, Ankara’da 23 bin açık iş bulunuyor.

Türkiye İş Kurumu’nun (İŞKUR) Ankara’da yaptığı ‘Ankara İşgücü Piyasası Talep Araştırması’nın sonucuna göre, Ankara’da 23 bin açık iş bulunuyor. Ankara Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Talip Altuğ, ilk 6 aylık dönemde yaklaşık 49 bin açık işten 27 binine eleman yerleştirme başarısı gösterdiklerini belirterek, kalan yaklaşık 23 bin açık işin nedenlerine dikkat çekti. Türkiye’de olduğu gibi Ankara’da da ara elaman sıkıntısı yaşandığının altını çizen Altuğ, meslek liselerinin ve meslek edindirme kurslarının önemine vurgu yaptı.

Ankara Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Altuğ, Başkent’in işgücü piyasasının son durumunu Cihan Haber Ajansı (Cihan)'na değerlendirdi. Kendilerine kayıtlı 123 bin işsiz bulunduğunu kaydeden Altuğ, 2013’ün ilk 6 aylık döneminde 17 bin işyeri ziyareti gerçekleştirdiklerini ve 61 bin de işsizle bire bir görüşme gerçekleştirdiklerini ifade etti. İŞKUR olarak yaklaşık 49 bin açık işin 27 binini karşılama başarısı gösterdiklerini anlatan Altuğ, ellerinde yaklaşık 23 bin açık iş bulunduğuna dikkat çekti.

İşsizler iş kabul etmemelerinin en büyük nedenleri olarak ücret düşüklüğü, işin ağır olması, işyerinin eve uzak olmasının öne çıktığını bildiren Altuğ, Türkiye’de olduğu gibi Ankara’da da ara eleman sıkıntısı çekildiğini, meslek liseleri ve kurumun yaptığı meslek edindirme kurslarının büyük önem arz ettiğine işaret etti.

HER 3 İŞYERİNDEN 1'İNDE AÇIK İŞ VAR

Altuğ, Ankara genelinde işgücü piyasasının talep boyutunu tespit edebilmek amacı ile 2013 yılı 1. Dönem ‘İşgücü Piyasası Talep Aratırması’ yaptıklarını dile getirdi. Araştırma sonuçlarına göre Ankara’da her 100 işyerinden 33’ünde açık iş olduğu ve 2013 yılı içerisinde her işyerinden 46’sında eleman temininde güçlük çekildiğinin tespit edildiğini aktaran Altuğ, Ankara genelinde 23 bin 98 açık iş olduğunu söyledi. Sektörlere göre açık iş oranları hakkında bilgi veren Altuğ, en yüksek açık iş oranı yüzde 7,6 ile imalat sektöründe tespit edildiğini, imalat sektörünü yüzde 6,8 ile gayrimenkul faaliyetleri sektörünün ve 6,3’lük açık iş oranı ile toptan ve perakende ticaret sektörünün izlediğini ifade etti.

Altuğ, açık işin en fazla olduğu meslekleri şöyle sıraladı:

Gaz altı kaynakçısı, güvenlik görevlisi, temizlik görevlisi, beden işçisi-bina işaatı, inşaat mühendisi, beden işçisi (genel), garson, satış danışmanı, kaynakçı, şoför-yük taşıma.

EĞİTİM DEĞİL, BECERİ VE TECRÜBE ARANIYOR

Açık işler için yüzde 73,8 oranında asgari bir eğitim düzeyi talep edildiğini kaydeden Altuğ, şöyle konuştu:

“Açık işler için yüzde 18,4 oranında lise altı, yüzde 17,9 oranında lisans eğitimliler ve yüzde 16,3 oranında meslek lisesi eğitimliler talep edilmektedir. İşverenlerce açık işler için iş arayanlardan talep edilen ek beceriler incelendiğinde ise; yüzde 75,7’sinin mesleğe ilişkin yeterli bilgiyi, yüzde 43,8’inin iletişim ve ifade etme becerisini, yüzde 33’ünün sorun çözebilme kabiliyetini, yüzde 32,2’sinin hesap yapabilmeyi, yüzde 32’sinin bilgisayar destekli çalışmayı, yüzde 26,4’ünün proje tabanlı çalışabilmeyi, yüzde 13,5’inin satış ve pazarlama kabiliyetini ve yüzde 10,2’sinin yabancı dil yeterliliğini talep ettiği tespit edilmiştir.”

İşverenlere hangi nedenlerden dolayı eleman teminin güçlük çektiklerini sorduklarını belirten Altuğ, işverenlerin yüzde 62,3’ünün neden olarak ‘yeterli beceri ve niteliğe sahip eleman bulunamamasını’, yüzde 51,1’inin ‘tecrübeli eleman bulunamamasını’ yüzde 40,2’sinin ‘meslekte elaman bulunamamasını’, yüzde 23,2’sinin ‘önerilen ücretin yeterli bulunamamasını’ yüzde 22,7’sinin ise ‘çalışma ortam ve koşullarının beğenilmemesini’ gösterdiğini söyledi.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.