Anadili Başarının Önünde Engel Olarak Gören Öğretmenler Var

Anadili Başarının Önünde Engel Olarak Gören Öğretmenler Var

Başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerinde okula giden Türk öğrencilerin en büyük sorunu dışlanma. Eğitim sisteminin tek dile odaklanmasından dolayı çocukluktan itibaren ötekileştirilen çocuk ve gençler, düşük seviyede okula gönderen...

Başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerinde okula giden Türk öğrencilerin en büyük sorunu dışlanma. Eğitim sisteminin tek dile odaklanmasından dolayı çocukluktan itibaren ötekileştirilen çocuk ve gençler, düşük seviyede okula gönderen ve Türkçeyi eğitimde engel olarak gören öğretmenler yüzünden başarısız kalabiliyor.

Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkelerinde yaşayan Türk çocuk ve gençlerinin eğitimde kaydettiği başarısızlıklar büyük ölçüde dışlanmışlıktan kaynaklanıyor.

Almanya, Hollanda, Belçika, Avusturya ve Fransa gibi ülkelerin haricinde okyanus ötesi ülkelerden ABD ve Kanada’dan gelen bilim adamları katıldıkları bir sempozyumda bu sonuçta birleşti. Uzmanlar, tek dil üzerine yoğunlaşan eğitim sistemlerinin anadili Türkçe olan çocukları dışladığı bilgisini paylaştı.

PoliTeknik Gazetesi ile Çokyönlü Eğitim Derneği’nin Essen’de düzenlediği sempozyumda Almanya’daki durumu anlatan Prof. Dr. Drorit Lengyel, “Çocuğun dilinin yetersiz olması okula başlamada sorun olarak görülüyor. Aynı şekilde dilin yetersiz olması, ilkokulun bittikten sonraki okula geçişlerde çocuğun seviyesi daha düşük okullara gönderilmesiyle sonuçlanıyor” dedi.

Hamburg Üniversitesi’nden Lengyel, meslek yeri bulmada ise sadece ismin yabancı olmasının dahi başvurulara cevap almamak için yeterli sebep olarak yettiğini söyledi.

EN BÜYÜK ENGEL TEK DİLE GÖRE YETİŞİTİRİLEN ÖĞRETMENLER

Tilburg Üniversitesi’nden Prof. Dr. Kutlay Yağmur’da Hollanda’daki başarısızlığın temelinde aynı şekilde yerleşmiş olan açık ve kapalı ayrımcılığın yattığını dile getirdi.

Çocukların küçük yaşlarda ötekileştirmeye maruz kaldıklarını anlatan Yağmur, "Sistem hala misafir işçi, geçici, göçmen gibi ifadelerle çocukları dışlıyor. Çocuklarda duygusal bir ayrımcılık yerleşiyor." ifadelerini kullandı.

En önemli sorunun ise tek dili temel alan öğretmen yetiştirilmesi olduğunu vurgulayan Yağmur, bu öğretmenlerin çocuğun ana dilini başarının önünde engel olarak gördüklerini kaydederek bundan acil olarak dönülmesi gerektiğini dile getirdi.

Başarısızlıktaki sebeplerin hep aynı olduğunu dile getiren uzman, ev ile okul arasındaki kültürel farklar, çocukların bağımsız ders çalışma yeteneklerinin olmaması ve ailelerin okul toplantılarında aktif olmamalarının da başarısızlıkta etkili olduğunu söyledi.

Fransa’daki Türklerin eğitim durumlarını anlatan Prof. M. Ali Akıncı da üç yıldır bu ülkede yaşadığını vurgulayarak şöyle dedi: "Dört çocuğumla bir akademisyen olarak yaşadığım ayrımcılığı yazsam kalın bir kitap olurdu." Akıncı, istatistiklere göre Fransa’daki göçmenler arasında en başarısız grubun Türkler olduğunu anlattı.

KRV’DE TÜRKÇE DERSLERİNE 57 BİN ÖĞRENCİ KATILIYOR

Sempozyuma KRV Eğitim bakanı Sylvia Löhrmann da katıldı. KRV’nin çokdilli olduğuna dikkat çeken ve eyalette 57 bin öğrencinin Türkçe derslerine katıldığını hatırlatan bakan, sadece 3 bin adet uyum öğretmeni alarak okulları rahatlattıklarını ifade etti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.