Altının ateşi yükseldi

Altının ateşi yükseldi

Ekonominin can damarı olan altın yükselişini sürdürüyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 'görevi bırakıyorum' kararı altının ateşini yükseltti. Çeyrek altının fiyatı 200 liraya yaklaşırken, düğün yapacak çiftler ise kara kara düşünüyor

Küresel gelişmelerden ve siyasi krizlerden çok etkilenen altın, tırmanışa geçti. İktidar partisinde yaşanan lider krizi, başta döviz olmak üzere ekonomideki tüm dengeleri değiştirdi. Ankara'da yaşanan ve tüm ülkeyi etkileyen siyasi krizi piyasayı olumsuz etkiledi. Birkaç ay önce 168 lira olan çeyrek altının fiyatı şu an 194 lira. Çeyrek, 200 lirayı zorluyor. Düğünlerin olmazsa olmazı arasında görülen çeyrek altının fiyatı 200 liraya dayandı. Düğün sezonunun da gelmesiyle birlikte vatandaş kara kara düşünmeye başladı.

KRİZ ÇÖZÜLMEDEN FİYAT DÜŞMEZ

Konya'da serbest piyasada 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı 121 lira, 22 ayar külçe altının gram satış fiyatı 116,63 lira, 18 ayar  külçe altının gram satış fiyatı 97 lira, 14 ayar  külçe altının gram satış fiyatı 79 lira, 8 ayar  külçe altının gram satış fiyatı  ise 48 lira oldu. Cumhuriyet altının fiyatı ise 797 liradan, yarım altının fiyatı ise 398 liran satışa sunuluyor. Yatırımcı da beklemeye geçti. Sarraflar, “Siyasi kriz çözülmeden altın fiyatları düşmez” görüşünde. Bir yakınının düğününe yarım altın götürme niyetinde olanlar, yüksek fiyat nedeniyle çeyreğe yöneldi.

FİYATLAR VATANDAŞI ÜZDÜ

Merkez Altın'ın sahibi Sami Ayaz, altın fiyatları hakkın bilgi verdi. Altın fiyatlarındaki yükselişin esnafı ve vatandaşları üzdüğünü dile getirdi. Düğüne geçen yıl takı olarak yarım altın götürenlerin, bu yıl çeyrek altın götürdüklerini ifade eden Ayaz, “Düğün sezonu açıldı. Düğün alışverişinin önemli bir ayağını sarraf ve kuyumcular oluşturuyor. Yeni sezondan umutluyduk. Ancak tam sezon başında siyasi bir kriz ortaya çıkardılar. Bu da altındaki dengeleri bozdu” dedi.

VATANDAŞ BÜTÇEYİ KISTI

Altın satışlarının bu dönemde daha çok düğün odaklı yapıldığını dile getiren Ayaz, şunları söyledi: “Fiyatlardaki artış gram satışına da yansıdı. Geçen sene 24 ayar altın satın alan vatandaş, bu yıl 22 ayara, yarım altın alan vatandaş ise çeyrek altına düştü.” Esnaf ve vatandaşın fiyatlarda düşüş beklediğini de vurgulayan Ayaz, “Siyasi ve uluslararası krizler çözülmeden fiyatların düşmesi biraz zor gibi gözüküyor” sözlerini kullandı. Son olarak, altın satın alacak çiftlere ve ailelerine çeşitli uyarılarda da bulunan Ayaz, “Güvenilir noktalardan alışveriş yapın” tavsiyesinde bulundu.

İBRAHİM SÖNMEZ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.