Altını Japonya kurtaracak

Altını Japonya kurtaracak

Japonya'da enflasyonun desteklenmesi ve ABD'de ekonomisinin 2013'te toparlanacağı beklentisi ile altın tarafında yön yukarı döndü.

FED'in tahvil alım kararı sonrasında da düşüşünü sürdüren altın fiyatlarında Aralık ayı içinde 1.642'leere kadar düşülürken yılın son günlerinde yeniden bir toparlanma gözleniyor.

ÇEYREK ALTIN NE KADAR?

Büyük piyasaların çoğunun tatil olduğu dün Japonya'dan gelen açıklamalarında etkisi ile artışa geçen altın fiyatlarında yeni günde sabah saatlerinde Singapur endekslerinde 1.654 dolara gelindiği görülüyor.

Japonya'da yeni başbakan Şinzu Abe'nin geçtiğimiz haftadan beri enflasyon hedeflemesi tarafında Japon Merkez Bankası'nı baskı altına alan açıklamaları altın fiyatlarında yaradı. Özellikle yüzde 2'nin hedeflenmesi aksi halde yasanın değişeceği yönündeki çıkışı enflasyonu arttıracağı algısını güçlendirince altın hareketlendi.

OBAMA ALTININ YÜKSELİŞİNE DESTEK OLDU

Geçtiğimiz hafta yüzde 2.3 geri çekilen altın fiyatlarında 22 Haziran'dan beri en düşük seviyeye gelinmiş oldu. Altın tarafında Japonya'nın dışında yakından takip edilen ABD oldu. Bazı raporlarda dünyanın en büyük ekonomisinin yüzde 3.1 büyüyeceği yönünde yapılan projeksiyonlar altın fiyatlarında etkili oldu.

Özelliklede dün Çin'de 3.3 trilyon dolarlık fon yöneticisi Huan Guobo'nun 2013'ün parlak noktasının ABD olabileceğini açıklaması iyimserliği arttırdı. Buna ek olarak gündemdeki mali uçurum konusunda ABD Başkanı Obama'nın Kongre ile 'mali uçurum' müzakerelerini devam ettirmek için Noel tatilini kısa keserek bugün Washington'a geri dönebileceğine dair umut veren haberlerde altına destek oldu.

ABD ekonomisinin toparlanma yolunda olduğu be mali uçurum tarafında yıl bitmeden bir sonuç çıkabileceği beklentisi ile yükselen altında Şubat teslimatlarına bakıldığında yüzde 0.4'lük düşüşle 1.652 dolar olarak yansıdı.
Altına yıl genelinde bakıldığında içinde olduğumuz ay da yaşadığı düşüşe rağmen hala yüzde 5.8 primli görünüyor. Kazacının 12'inci yılını doldurmaya hazırlanan altın merkez bankalarının parasal genişleme planları ile desteklendi.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.