Altında yastık kavgası

Altında yastık kavgası

Ağırlıkla kuyumcu esnafının bulunduğu Sarraflar Çarşısı ve Aziziye Caddesi son yılların en hareketli günlerini geçiriyor. Altınlarını satmak isteyen vatandaş, kuyumculara akın ederken kuyumcular ise müşterisini geri çevirmemek için birbirleriyle yarışıyor

Gram altının 96 liraya çıkması Konyalıları harekete geçirdi. Güvenilir liman altın, deyim yerindeyse yastıkların altından çıkmaya başladı. Sarraflar Çarşısı ve Aziziye Caddesi'nde bulunan kuyumcular son yılların en hareketli günlerini geçiriyor. Vatandaş altının yükselişe geçmesiyle birlikte kuyumculara akın etti. Kuyumcularda resmen sıcak para kalmadı. Konyalılar ancak sabahın erken saatlerinde kuyumculara gelerek altınını satabiliyor. Birçok kuyumcuda öğleden sonra sıcak para kalmıyor. Bir kuyumcu günde yaklaşık 1 milyon liralık altın alıyor. Sıcak paranın kalmamasının en büyük nedeni ise Konya'daki kuyumcuların aldıkları altınları İstanbul borsasına satması. İstanbul borsasından paranın birkaç gün sonra yatması kuyumcuların tekrar nakit paraya ihtiyacını doğuruyor. Bu da vatandaşa yapılan ödemeyi birkaç gün geciktiriyor. Ancak vatandaş, fiyatların düşeceği korkusuna kapılarak altınlarını yastıklarının altından çıkartıyor. Kuyumcular ise birbirleri arasında, "Konyalılarda bu kadar altın var mıydı?" diyerek şaşkınlıklarını gizleyemiyor.
 
ALTIN SATMAK HAYAL OLDU
Konuyla ilgili gazetemize bilgi veren Konya Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı İsmail Karagöz, son yılların en hareketli günlerini geçirdiklerini söyledi. Altının son 20-25 gündür baş döndürücü bir şekilde yükselişe geçtiğini ifade eden Karagöz, “Yaklaşık 20 gün önce İsviçre Merkez Bankası'nın faiz artırımıyla başlayan altın, en son Türkiye Merkez Bankası'nın faizleri indirme kararını tetiklemesi üzerine yaklaşık 20-25 gündür sarraflarda çok büyük bir yoğunluk var. Vatandaşımız altın piyasasını çok iyi takip ediyor. Güvenilir liman olarak adlandırdığımız altın, bizi yine şaşırtmadı. Şu anda yatırım yapanlara çok ciddi anlamda para kazandırıyor.  Bizim tek sıkıntımız ise şu anda vatandaşa altın satamamızdan kaynaklanıyor. Kuyumcular 1 gram altın bile satmıyor. Tamamen vatandaştan gün boyunca alış yapıyoruz. Çarşımızda hiçbir sıkıntı yok. Esnaf arkadaşlarımız gün içerisinde veya bir gün sonra vatandaşa paraları satıyorlar. Vatandaştan altınları aynı seviyede almaya devam ediyoruz. Her günümüz yoğun bir şekilde devam ediyor” dedi.
 
KUYUMCULAR DA KARARSIZ KALDI
Altınla ilgili kesin bir yargıya varmanın yanlış olacağını kaydeden Karagöz, “Hareketlilik ne kadar sürer  bilmiyoruz ama yarın Merkez Bankası tarafından bir açıklamanın gelmesini bekliyoruz.  Dolar ve Euro'nun hızlı bir şekilde toparlanması altının fiyatını tekrar belirleyecektir” diye konuştu. Vatandaşın Şubat ayında tedbirli olmalarını tavsiye ettiklerini kaydeden Karagöz, “Çok hızlı bir yükselişin yine çok hızlı bir şekilde düşüşü olacaktır. Tedbirli olmakta fayda var.  Altın her geçen gün 1 lira yükselerek geldi ve 100 lira seviyelerini gördü. Çeyrek altında da 167 lirayı gördük. Altının yükselmeye başlaması 89 bin ila 90 bin lira arasındaki rakam da oldukça yüksek.  Vatandaş nakite bozdurmak istiyorsa güvendikleri kuyumculardan birkaç gün bekleyebilirler. Çarşımızdaki esnaflar bu konuda hassas ve güvenli. Gerçekten kuyumcular nakit bulmakta zorlanıyor. Bu altınları aldığımızda direkt olarak İstanbul borsasına satıyoruz. Altınları bize dönmesi yaklaşık birkaç günü bulabiliyor. Bundan dolayı hazır sıcak parayı burada bulamıyoruz. Sadece vatandaşın getirdiği altını nakite dönüştürmeye çalışıyoruz. Çok fazla bir kazanç yapmıyoruz. Amacımız vatandaşımızı geri çevirmemek" diye konuştu.
 
KUYUMCULAR 'PARAM YOK' DİYOR
Altınları almanın kolay, satmanın ise zor olduğunu belirten Zeynep Değirmen isimli bir vatandaş, "Altın kötü gün dostu olduğu için satılamıyor. Altını ne zaman satsam kısa bir süre sonra yükseliyor. Bundan dolayı altını kolay kolay satamıyorum. Ama bu sefer altın gerçekten çok fazla yükseldi. Yükselişin geçici olacağı söylendiği için satmak durumunda kaldık. Çeyrek altın daha bir ay öncesine kadar 150 liraydı pahalı diye kimse almıyordu ama bir anda yükselişe geçince herkes satmaya başladı. Kuyumcular paralarının olmadığını belirterek altın almak istemiyor. Onlar da vatandaşın bu kadar çok fazla altın satmasından rahatsız olduğunu düşünüyorum. Bileziklerini satabilmek için 3 gün bekleyenler bile oldu" açıklamasını yaptı.
MEHMET AKİF SÜTÇÜ - merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.