Altın fiyatlarında tırmanış sürüyor

Altın fiyatlarında tırmanış sürüyor

İsviçre'nin Frangı Euro'dan dolara endekslemesi altın piyasasında bir artışa neden oldu. Uzmanlar altın fiyatlarının son yılların en yüksek seviyesine geldiğini belirtirken, vatandaşlar da ellerindeki altını satma derdine düştü

Geçtiğimiz hafta İsviçre'nin İsviçre frangını dolara endeksleme kararı alması altın piyasasına bomba gibi düştü. Altın fiyatları son dönemin en yüksek seviyelerine kadar yükseldi. Öncesinde Euro'ya endeksli olan İsviçre frangı, hükümetin aldığı karar ile birlikte bundan sonra dolara endeksi olacak. Karar altın piyasasında bomba etkisi yaratarak, son üç ayın en yüksek seviyesine çıktı. Uzmanlar bu dalgalanmanın belirli bir süre daha devam etmesini beklerken, vatandaşlar da altının yükselmesini fırsat bilerek ellerindeki altını çıkartma derdine düştü. İsviçre hükümetinin aldığı beklenmedik karar hakkında konuşan Sarraf Fidan sahibi Mehmet Kuşdemir, "İsviçre hükümetinin aldığı bu ani karar piyasada bir deprem etkisi yarattı. Beklenmedik bu gelişme sonrasında altın piyasasında büyük bir hareketlenme yaşandı ve son 1 hafta boyunca altın sürekli yükseldi" diye konuştu.

VATANDAŞLAR HAREKETE GEÇTİ

Ellerinde altın bulunan vatandaşların altının yükselmesini fırsat bildiğini ifade eden Kuşdemir, "Son bir kaç gündür bir çok vatandaş ellerindeki altını çıkartmak için sarraflara akın ediyor. Altın alıcıları şu anda bekleyişte. Satıcılar ise harekete geçti. Altın, 2014 yılını normal seviyede kapattı. Euro 3 bin 100 lira seviyesindeydi. Bugün Euro 2 bin 600'ler seviyesine kadar geriledi. Yani bir yıl öncesine kadar 700'lük bir düşüş yaşandı. Bu da tamamen İsviçre frangının serbest bırakılması ile ilgilidir. Dolayısıyla Türkiye iç altın piyasasında büyük bir patlamaya sebebiyet verdi. Altın, 2015 yılının ilk ayında müthiş bir çıkış yaparak girdi. 80'ler seviyesinde seyreden altın 95'ler seviyesine kadar çıktı. Bin 160 ons-dolar seviyesinde seyreden altın, bir anda bin 270 seviyesine çıktı" ifadelerini kullandı.

İÇ PİYASADA 10 LİRALIK BİR FARK OLUŞTU

Dünya genelinde yaşanan dalgalanmanın iç piyasaya olan yankılarını dile getiren Kuşdemir, "Dünya genelinde ons-dolar bazında çıkması ile birlikte Türkiye'de altında da 10 lira bir artış yaşandı. 145 liraya sattığımız çeyrek altın, 160 lira seviyesine kadar çıktı. 635 lira dolayında da cumhuriyet altınını satıyoruz. İç piyasada hareketlilik devam ediyor. Ancak ne kadar devam edeceği belirli değil. Aynı sıkıntı 2014 yılı Kasım ayında da meydana gelmişti. Yine İsviçre kökenli bir sıkıntı dünyadaki altın piyasasını hareketlendirmişti. İsviçre'nin yaptığı referandum sonucunda piyasalar yine eski haline döndü. Ancak bu kez, herhangi bir sonuç beklenilmediği için, bu hareketlenmenin ne kadar süreceği konusunda kesin bir bilgi vermemiz mümkün değil. Fakat dalgalanma belirli bir süre daha bu şekilde devam edeceğe benziyor" şeklinde konuştu.

ALTIN KORKUYU SEVMEZ

Yatırımcıları etkileyen spekülatörlerin piyasaya yön verdiğini kaydeden Kuşpınar sözlerini şöyle sürdürdü: "Döviz ve altın endişeyi sevmez. O yüzden piyasada yapılan herhangi bir spekülasyon, bir dalgalanma yaratabilir. Burada dış kaynaklı spekülatörlerin insafına kalmış bir durum söz konusu. Spekülatörlerin menfaatleri doğrultusunda adımlar atılıyor. Amerika ve Avrupa kaynaklı piyasa spekülatörleri bu süreci ne kadar sürdürmek isterse, süreç o şekilde işliyor. Altının ons fiyatı, dolara endeksi olduğu için dövizdeki dalgalanmalar, altını da etkiliyor. Altın önümüzdeki yıllarda daha da artacaktır ve yatırımcının yüzü gülecektir. Altının her zaman güvenli bir liman olduğunu söylüyoruz. Fiyatları yükselse de düşse de uzun vadede altın kar getirir." Mevcut altın fiyatları ise şöyle: 22 ayar bilezik 93 lira, çeyrek altın 160 lira, yarım 320 lira, cumhuriyet altını ise 635 liradan satılıyor.

BERKHAN PARLAK merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.