Altın almanın tam zamanı

Altın almanın tam zamanı

Altın fiyatları uzun zamandır aynı seviyede seyir etmesine rağmen altın piyasası durmuş durumda. Vatandaş altınlarını genelde bankada temin ediyor

Altın fiyatları uzun zamandır aynı seviyede seyir etmesine rağmen altın piyasası durmuş durumda. Vatandaş altınlarını genelde bankada temin ediyor

Sarraflar sezonun hareketlenmesi için düğün sezonunu bekliyor. Konya Sarraf ve Kuyumcular Derneği Genel Sekreteri İsmail Karagöz, altının fiyatlarının ne olacağı belli olmaz diyerek, “Altın şu anda bir düşüşün içerisinde. Ama uzmanlar altının ileriye yönelik yükseleceğini söylüyor. Biz altının düşerken alınması gerektiğini söylüyoruz. Tasarruf yapılacaksa altın düşüşte iken yapılmalı. Çünkü altının ne olacağı hiç belli olmuyor. Bir saatte bile gram fiyatı değişebiliyor. Altının onsu 1900 dolardan 1600 dolarlara kadar düştü, 6 ay içerisinde. Biz altının kırılma noktası denilen 1550 dolar ve 1580 dolar seviyelerine kadar düşebileceğini düşünüyoruz. Şu anda yatırım için altının en uygun zamanı. Altının düşüşten ziyade yükseliş beklentisi daha fazla Ama düşse de uzmanlar tekrar artacağını düşünüyorlar. Uzun vadede altının fiyatının değişmesinde dünyadaki olaylarında etkisi var. İspanya’nın tahminleri tutmadı. Yunanistan’daki durum hakeza yine öyle. İran ve Suriye’nin durumları da altının sürekli hareket içerisinde olmasına neden olan etmenler arasında. Altının büyük ihtimalle yükselecek, gramının 110 TL seviyelerine yükseleceği konuşuluyor, istatistikler de öyle gösteriyor. Ama ne olacağını zaman gösterecek” dedi.

UMUDUMUZ YAZ AYLARI

Yaz aylarında altın piyasasının canlanacağını söyleyen Karagöz, “Önümüz yaz ayları. Altında biraz daha hareket olur. Altın düşükken parası olan altına yatırım yapabilir. Geçen seneye oranla bu sene bizim sektörde durgun. Geçen sene bu aylar arasında işlerimizde yüzde 50 oranında düşüş var. Bunun  nedeni de çiftçinin elindeki ürünü verememesi, ortalığın kurak gitmesi, hem çiftçiyi etkiledi, hem de esnafı etkiledi. Bizim umudumuz da yaz aylarında düğünlerin olmasına, ithalatın ihracatın artması ile biraz daha canlılık olacak. Beklenti bu yönde” diye konuştu. Bankalarında altın işlemlerinde kampanyalar yaptığını söyleyen Karagöz, “Ekonomik şartlarda hava kurak geçiyor. Esnaf siftah etmeden dükkân kapatıyor. Piyasada sıcak para yok. Bankaların altına olan ilgisi gün geçtikçe artıyor. Kuyumculuk ve sarrafçılık dışında bankalarda kendi kampanyalarını yapıyor. Buda altının gelecek yıllarda daha da değerli bir maden olacağının göstergesi durumunda. Biz şunu söylüyoruz. Paranın sıcak ellerde tutulması gibi altının da sıcak ellerde tutulması gerekir. İhtiyaç duyulduğu zaman nakit paraya çevrilebilmesi gerekir. Para sıcaksa altında sıcak olmalı” ifadelerini kullandı.

ALTIN HER ZAMAN KAZANDIRDI

Altının yatırımcısına her zaman kazandırdığını da söyleyen Karagöz, “Yastık altınlarda hükümetin araştırmalarına göre 5 ton altın olduğu söyleniyor ama bizce bu kadar yastık altında kalmadı. Altın her yıl ortalama yüzde 20 civarında kazandırıyordu. Son 3 yılda dünyada en çok kazandıran yatırım oldu. Yılsonu itibariyle yüzde 35–40 oranında kazandırdı.  Altının Amerikan notu 3A’dan 2A’ya düşünce altının gramı da 90TL den 110 TL ye kadar yükseldi. Bu zaman diliminde altına yatırım yapan birçok kişi kazandı” dedi. 

ALTIN PİYASASI DURDU

Uzun yıllardır sarraflık yapan Kapu Camii civarı esnaflarından Ali Menekşe, fiyatların düşük olmasına rağmen sektörde hareketliliğin olmadığını söyledi. Altın piyasasının dünya borsasında işlem gördüğünü ifade eden Menekşe, fiyatların uzun süre aynı seviyede kalacağı tahmininde bulundu. Altının dolarla alınıp satıldığı ve dolarında aynı seviyelerde seyir ettiği için fiyatlarda değişme yaşanmadığın aktaran Menekşe, fiyatların aynı olmasına rağmen vatandaşların altın alıp satmadığını vurguladı. Menekşe, “Şu anda biz sarraflar tatil sezonunu ve düğün sezonunu bekliyoruz. Yaz aylarında yurtdışındaki vatandaşlarımızın dönmesi ve tatilde olan memurların izine ayrılması ile işlerin hareketleneceği ümidi var. İnşallah ümidimiz boşa çıkmaz. Böyle gittiği takdirde, sıkıntıya gireriz” dedi.

BANKALAR PİYASAYI DURDURDU

Vatandaşların altınlarını bankalarda muhafaza etmesinin de piyasanın durgunlaşmasında büyük etkisi olduğunu aktaran Menekşe, “Bankalar altın toplamaya önem vermeye başladı. Bankalar vatandaşlardan altını alıp sarraflara satıyor. Buradan müthiş para kazanıyorlar. Vatandaşta banka altını muhafaza eder düşüncesiyle altınlarını bankaya veriyor. Tabi bu vatandaşın işine geliyor. Durumun böyle olması da bizim sektörde altın alım- satımını durduruyor” diye konuştu. Şu anda vatandaşların ellerinde bulunan altınları yatırım olarak sakladığını belirten Menekşe, eskisi gibi fiyatı düşünce altın alma, yükselince bozdurma mantığının olmadığını kaydetti. Altın fiyatları hakkında da bilgiler veren Menekşe 22 ayar altının gram fiyatlarının 90- 92 TL arasında değiştiğini sözlerine ekledi. Piyasalarda altın fiyatları ise şu şekilde, 22 ayar altın, 89 TL, 18 ayar altın, 72 TL, 14 ayar altın 56 TL, tek lira satışı 616 TL, yarım lira satışı 308 TL, çeyrek altın satışı 154 TL.

MUSTAFA ÖZÇELİK/ İBRAHİM ÇİÇEÇİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.