Altı Ülkenin Dışişleri Bakanlarından İzmir’e Güçlü Expo Desteği

Altı Ülkenin Dışişleri Bakanlarından İzmir’e Güçlü Expo Desteği

İzmir’in EXPO 2020 adaylığının oylanacağı 27 Kasım 2013 tarihine sayılı günler kala altı ülkenin Dışişleri bakanları güçlü destek işaretleri verdi.

İzmir’in EXPO 2020 adaylığının oylanacağı 27 Kasım 2013 tarihine sayılı günler kala altı ülkenin Dışişleri bakanları güçlü destek işaretleri verdi. SOCAR Türkiye Başkanı (CEO) ve EXPO 2020 İzmir İşadamları Komitesi Başkanı Kenan Yavuz, New York’taki ünlü Waldorf Astoria Oteli’nde SOCAR tarafından kiralanan salonda EXPO görüşmeleri yaptı. Hırvatistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Vesna Pusiç, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov, Makedonya Dışişleri Bakanı Nikola Poposki, Bosna-Hersek Dışişleri Bakanı Zlatko Lagumdzija, Gürcistan Dışişleri Bakanı Maia Panjikidze, Arnavutluk Dışişleri Bakanı Ditmir Bushati, Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Dimitris Kourkoulas, Avrupa Birliği Orta Asya Özel Temsilcisi Büyükelçi Patricia Flor ve diplomatik heyetlerin katıldığı görüşmelerde Yavuz, İzmir’in EXPO adaylığına ilişkin bilgi verdi.

Temasları hakkında açıklama yapan Komite Başkanı Yavuz, Yunanistan’ın dışında görüştükleri ülke delegasyonlarından İzmir’e güçlü destek işareti aldıklarını söyledi. Birleşmiş Milletler 68. Genel Kurulu’nun EXPO adaylık sürecinde büyük bir fırsat sunduğunu vurgulayarak, “Tüm ülkelerin karar vericileri New York’taydı. Biz de bu fırsattan istifade ederek çok önemli bir etkinlik gerçekleştirdik. Bu etkinlikte Gürcistan, Makedonya, Bosna-Hersek, Arnavutluk ve Hırvatistan Dışişleri bakanları, Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği Başkan Yardımcısı ile biraraya gelerek EXPO için destek istedik. Yunanistan dışındaki ülkelerin pozitif yaklaşımlarının devam ettiğini görmekten son derece mutlu oldum. Yunanistan’ın ise rakibimiz Dubai ile ilgili angajmanı ne yazık ki doğru. Yunan Bakan Yardımcısı’na, İzmir gibi Yunanistan ile her anlamda entegre olan bir şehirde yapılacak EXPO’da, ekonomik ve kültürel ilişkilerimizin varlığına rağmen Dubai’yi desteklemelerinin bizlerde ve İzmir kamuoyunda büyük hayal kırıklığı oluşturduğunu ifade ettim. EXPO için İzmir’e gelecek milyonlarca ziyaretçinin Yunanistan için de büyük kazanç olacağını belirterek, Yunan hükümetinin bu kararını gözden geçirmesini rica ettim.” dedi. İzmir’in EXPO 2020’ye aday dört şehir arasında en çok hakeden olduğunu söyleyen Kenan Yavuz, “Rakiplerimiz olan Dubai, Sao Paulo ve Yakaterinburg ile İzmir’i kıyasladığımızda, avantajlarının önde olduğunu görüyoruz. Bu görüşlerimizi, altı ülkenin Dışişleri bakanlarına tüm ayrıntılarıyla anlattık. Dost ve kardeş ülkemiz Azerbaycan, desteğini çok önceden açıklamıştı. Diğer ülkelerin de güçlü destek işaretleri, umudumuzu daha da artırdı.” şeklinde konuştu.

‘İNCİRALTI TARTIŞMALARI, RAKİPLERİN ELİNİ GÜÇLENDİRİYOR’

EXPO’ya evsahipliği yapacak şehrin 27 Kasım’da Paris’teki oylamada belli olacağını hatırlatan Yavuz, 2020'ye kadar geçecek altı yılda milyarlarca dolar yatırım yapılacak İzmir’in büyük bir ivme yakalayacağına dikkat çekti. EXPO alanı olarak seçilen İnciraltı ile ilgili bitmeyen tartışmaların ise rakiplerin elini güçlendirdiği belirterek, “Lokasyon tartışmasının halen bitmemiş olması, en zayıf noktamız olarak görülüyor. Her zaman söylediğim bir gerçeği muhataplarımıza da ifade ettim. İzmir sanayi, ticaret, turizm, hizmet, tarım gibi sektörlerin birbirini engellemeden yaşayabileceği, Türkiye’deki tek şehirdir. EXPO’yu alırsak muhteşem bir iş çıkaracağız. İzmir’i dönüştürecek ve dünya ligine çıkaracak bir etkinlik olacak. Oylama öncesi son iki ayda tam bir EXPO seferberliğine ihtiyaç var. Tüm sivil toplum örgütleri ve iş dünyası konuyu sahiplenmeli ve lobi faaliyetlerinde toplu temaslarla birlikte birebir markaj temaslara da önem verilmelidir. 27 Kasım’da oy kullanacak 160 BIE delegesinin aday şehirler arasında objektif bir değerlendirme yapmasının yanında, önümüzdeki iki aylık süreçte etkin bir kampanya yapmamız halinde kazanacağımıza inanıyorum.” dedi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.